Nicoleta C. August 12, 2020

 

Actualizarea definiţiilor de caz pentru infecția cu noul coronavirus, realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), este binevenită, la fel ca şi recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, a afirmat, marţi, şeful Clinicii II Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, medicul Virgil Musta.

 

Comunicatul dat de INSP prezintă, detaliat, categoriile de persoane pentru care se recomandă testarea cu prioritate şi sunt definiţi termenii de caz suspect, caz confirmat, caz direct şi deces la un pacient COVID-19, a precizat medicul timișorean.

 

„Vorbim despre o clarificare binevenită care permite medicului practician, specialistului să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit. Conform noii definiţii de caz, în suspiciunea de COVID-19 intră orice persoană care prezintă infecţii acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră şi dificultate în respiraţie. Al doilea criteriu este legat de existenţa unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie. Al treilea criteriu este SARI, adică o infecţie respiratorie acută severă. Toţi cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiţia de caz, se pot testa fară să fie nevoiţi să achite vreo taxă. Este important, în acelaşi timp, că s-au prioritizat testările şi s-au clarificat anumiţi termeni pe care îi folosim, inclusiv în limbajul obişnuit, încă de când a început pandemia”, a spus Virgil Musta.

Citește și:  Începând de mâine, timp de 5 zile, se va închide circulația pe strada Arieș

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*