Am să revin astăzi la două știri publicate zilele trecute, care nu trebuie lăsate să treacă neobservate:
Prima dintre acestea este că Mark Zuckerberg a declarat că oficialii de rang înalt din Casa Albă au insistat în mod repetat ca Meta să cenzureze conținutul care includea nu doar informații controversate, dar și umor și satiră referitoare la Covid-19. Această presiune, conform spuselor lui Zuckerberg, a fost greșită și contrară principiilor pe care compania le susține în privința standardelor de conținut.
Iar cea de a doua știre este Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a fost arestat în urmă cu două zile, într-o operațiune a autorităților franceze, pentru că nu a cenzurat informațiile care circulă pe Telgram.
O astfel de cenzură impusă de guverne subminează însăși esența democrației, unde libera circulație a informațiilor și opiniilor este crucială.
Intervenția unui guvern în deciziile unei companii private legate de ce informații să fie permise sau interzise pe platformele de socializare creează un precedent periculos.
În loc să fie un garant al libertăților, guvernul devine un supraveghetor al discursului public, ceea ce poate duce la o erodare a încrederii cetățenilor în instituțiile democratice.
În plus, acțiuni de acest tip pot afecta percepția publicului asupra informațiilor prezentate în media și pe rețelele sociale, crescând suspiciunile privind manipularea și diminuând încrederea în sursele oficiale de informație.
Într-o societate democratică, cenzura guvernamentală nu trebuie să devină o unealtă de control asupra opiniei publice, deoarece acest lucru subminează pluralismul de idei și dezbaterea liberă, fundamentale pentru sănătatea unei democrații funcționale.
Din păcate, ceea ce se întâmplă în prezent dovedește că actuala societate occidentală s-a îndepărtat mult prea mult de ceea ce se numește democrație și libertatea cetățenilor.
*
Ministrul Finanțelor anunță că lucrează la un sistem prin care firmele care trecuseră la impozitul pe profit pot reveni la impozitul pentru micro întreprinderi.
Măsura nu este rea, cu un singur amendament:
Firmele care nu au un anumit nivel al profitului SĂ FIE OBLIGATE SĂ PLĂTEASCA IMPOZIT PENTRU MICRO ÎNTREPRINDERI, adică impozit pe venit. De fapt această trecere ar trebui să se facă automat, ai un profit mai mic de un anumit prag, nu mai plătești 16% impozit pe profit ci 3% impozit pe venit.
Trecerea se poate face chiar și lunar, dacă nu ai avut în luna august profit de, să spunem, minimum 50000 de euro plătești impozit pe venit.
Tot ce trebuie făcut este să se stabilească pragul de la care să se facă acest lucru.
Ministrul Finanțelor ar trebui să dispună să se facă simulări cu datele reale din ultimii , să spunem 5 ani, pentru a stabili dacă acest prag se va stabili pentru un profit mai mic de 50000, 100000 sau un milion de euro/an.
Dacă va face acest lucru, și îl va face corect, guvernanții vor constata cu multă surprindere și mare bucurie că o măsură atât de simplă a rezolvat o mulțime de probleme și încet, încet, la buget vor curge mai mulți bani.
*
Un articol ne poate oferi o imagine despre provocările cu care se confruntă bolnavii de Alzheimer și îngrijitorii lor din România. Totuși, ceea ce aflăm sunt doar aspectele plăcute și superficiale ale acestei realități dificile. De exemplu, atunci când mama mea îmi spunea „tu ești Tony Mare, dar eu vreau să vină Tony Mic,” putea părea amuzant, însă aceasta era doar o fărâmă dintr-o problemă mult mai profundă. Îngrijirea acestor persoane necesită o dedicare imensă, iar provocările sunt adesea copleșitoare. La un moment dat, pacienții uită să mănânce, iar mai apoi chiar și să înghită.
Marea problemă este că nimeni, nici medicul de familie, nici alți specialiști, nu m-a învățat detaliile nenumărate pe care trebuie să le cunoască cineva care îngrijește o persoană cu această boală. Poate că nici ei nu le cunoșteau în întregime. Aceasta este o lacună uriașă în sistemul de îngrijire, lăsând îngrijitorii să învețe pe parcurs, prin experiențe adesea dureroase și dificile.
Poate că, într-o zi, voi scrie eu însumi un „manual de îngrijire” pentru bolnavii de Alzheimer, pentru că aceste cunoștințe sunt cunoscute cu adevărat doar de cei care au trecut prin această experiență. Numai cineva care a trăit și a simțit pe pielea sa dificultățile, frustrarea și durerea poate oferi cu adevărat sfaturi și ghidare pentru cei care se confruntă cu aceste situații.
***
2020: Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 9)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
De ce este importanta scrisoarea lui Mark Zuckerberg despre eforturile Administrației Biden de a-i cenzura pe americani
Inteligenţa artificială devine o problemă tot mai serioasă pentru IT-işti: Klarna anunţă că va concedia aproape jumătate din angajaţi. „Nu doar că putem face mai mult cu mai puţin, dar putem face mult mai mult cu mai puţin”
STUDIU. Ce beneficii ar putea avea canabisul. Cercetătorii au descoperit lucruri uluitoare
Tetrahidrocanabinol (THC), principalul ingredient activ din canabis, a demonstrat că poate inversa semnele convenționale ale îmbătrânirii creierului la șoareci – o descoperire care ar putea ajuta la găsirea unor modalități de a menține creierul nostru mai sănătos și mai ager pe măsură ce îmbătrânim, notează sciencealert.
E plină țara de greble. . .
Toni Greblă – cel pus de PSD și PNL șef la Autoritatea Electorală Permanentă să supravegheze corectitudinea alegerilor – și-a mărit sărăcuțul de el veniturile ilegal chiar din prima zi, în care a ocupat funcția. Era necăjit! Avea doar patru pensii speciale de încasat și nu îi ajungeau.
Firmele care au fost trecute la impozit pe profit vor putea reveni la cel pe micro / Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism
Reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au discutat cu cei ai Ministerului Finanțelor cu privire la instituirea unui mecanism care să permită entităților ce ar fi putut rămâne la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor și care au fost obligate să treacă la impozitul pe profit ca urmare a depunerii situațiilor financiare anuale pe 30 mai 2024 să revină la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor.
Prin ce trec bolnavii de Alzheimer și îngrijitorii din România, țara unde te bazezi pe sfaturi de la cunoștințe
Conform celor mai recente estimări ale Alzheimer Europe, 1,43% din populația României (peste 279 de mii de persoane) suferea de Alzheimer, iar evaluările arată că numărul bolnavilor s-ar putea dubla, în preajma anului 2050.
La mila îngrijiboților
„Și cine o să-ți aducă un pahar de apă la bătrânețe?” „Cum cine? Drona!” Această glumă care circulă pe internet poate fi considerată o profeție, în contextul discuțiilor tot mai serioase legate de robotizarea serviciilor în domeniul medico-social.
Prețul energiei de pe piața românească este dublu față de vestul Europei. Care sunt explicațiile
Inspecția Sanitară de Stat, direcția din ministerul lui Rafila care controlează situații medicale precum cea de la Spitalul Pantelimon, este condusă de un medic veterinar, fost candidat PSD la alegerile parlamentare
Conform legii și potrivit a ceea ce s-a întâmplat recent în alte cazuri de criză medicală, nu Corpul de Control, trimis de Alexandru Rafila la Sf. Pantelimon, ci altă direcție din subordinea lui se ocupă de ”inspecţia pentru controlul calităţii serviciilor de asistenţă medicală” și de ”inspecția farmaceutică”. Direcția se numește Inspecția de Sănătate Publică. În România, ea este condusă, din 2019, de un medic veterinar: Mioara Comana.
În iulie 2023, după cazul femeii care a născut în stradă, după ce personalul medical de la Spitalul Municipal din Urziceni a refuzat s-o consulte, ministrul Alexandru Rafila a trimis în control Inspecția Sanitară de Stat.
„Am văzut imaginile de la Urziceni. Inspecţia Sanitară de Stat trebuie să reconstituie exact întreaga situaţie şi vom pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le avem, precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a spus ministrul atunci ministrul sănătății. Verificările au fost conduse de Inspectorul Șef, Mioara Comana.
PORTRET: Rodica Ojog-Braşoveanu – „Agatha Christie a României”
Miercuri, 28 august, se împlinesc 85 de ani de la naşterea prozatoarei şi romancierei Rodica Ojog-Braşoveanu, devenită celebră după scrierea unora din cele mai fascinante aventuri poliţiste ale literaturii române. Ea i-a avut ca modele pe Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, pe Theodor Constantin şi Haralamb Zincă, fiind supranumită de […]