În 1 Decembrie 1906 la Paris s-a deschis primul cinematograf din lume, Cinema Omnia Pathe.
Și înainte de această dată au avut loc proiecții de film în diferite săli, dar Cinema Omnia Pathe a fost prima sală destinată special proiecțiilor de cinematograf.
Ecranul acestei săli, cu dimensiunea de aproximativ 6m x 4m, era cel mai mare care fusese folosit vreodată.

***
Avocat, fiul unui măcelar, după terminarea serviciului militar și o călătorie plină de aventuri, în 1863, Charles Pathe, s-a implicat în exploatarea fonografului Edison.

Ulterior, fie în propriul magazin din Paris, fie în târgurile care se organizau în oraș sau în jurul acestuia s-a ocupat cu revânzarea de aparate Kinetoscop Edison piratate.
Kinetoscopul era un dispozitiv ce permitea vizualizarea, printr-o mică fereastră, a unui film cu durata de aproximativ 1 minut.
Cu toate că nu era un proiector kinetoscopul conținea elementele de bază care aveau să ducă ulterior la realizarea aparatelor de proiecție din cinematografe.

Adevăratul succes avea să vină odată cu apariția cinematografului Lumiere.
La 28 septembrie 1896 Charles Pathe împreună cu fratele său au înființat Société Pathé Frères.
Un an mai târziu această companie s-a transformat în Compagnie Générale de Cinématographes, Phonographes et Pellicules (Anciens Établissements Pathé Frères).
După 1900 Charles Pathe a fost implicat și a dezvoltat industria fabricării de filme, studiouri și fabricarea și vânzarea de camere și proiectoare. S-au creat sucursale ale companiei la Moscova, New York, și centre de producție pentru filme în 1909 la Moscova și Roma, în 1910 în Statele Unite, iar mai târziu în Olanda și Belgia.
În 1914, datorită începerii războiului, compania a fost nevoită să își restrângă activitatea, iar în 1927, odată cu crearea Kodak-Pathé, Charles Pathe s-a retras. A murit la Monaco în 1957, la vârsta de 94 de ani.

Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies