A cam venit toamna. Va fi destul de frig, temperatura maximă nu va trece de 16°C, dar cea minimă este de 6-7°C. Probabil că va ploua la un moment dat, dar nu mult. În rest, cerul va fi destul de însorit.
Aerul este curat. De fapt anul ăsta aerul a fost atât de curat de parcă l-ar fi lovit și pe el corectitudinea politică.
Astăzi între orele 9-17 se va opri curentul pe străzile Emil Zola (p), Bujorilor (p), Chisodei (p), Margaritarilor (p)
Colterm anunță că între orele 8-12 se va opri apa caldă pe străzile CONSTANTIN CEL MARE – parțial, HOLDELOR, MARTIR ALEXANDRU CHOROSI, MARTIR IOAN MARIUTAC, CONSTANTIN RĂDULESCU MOTRU, POMICULTURII, iar între orele 8-18 se va opri apa caldă pe străzile CUGIR, DEJ, FELIX, LIEGE, ORȘOVA, TORONTAL.
Astăzi vor începe și probele la cald, deci va fi căldură în calorifere, mai puțin la cei care locuiesc pe străzile BV.MIHAI EMINESCU , C.D. LOGA, GEORGE ENESCU, GHEORGHE ANDRAȘIU ACADEMICIAN ALEXANDRU BORZA, CALEA ARADULUI, CAREI, CUGIR, DEJ, FELIX, I.I. DE LA BRAD, MARTIR C-TIN ZABULICA, C-TIN CEL MARE, LUMINIȚA BOȚOC, SILISTRA, SF. AP. PETRU ȘI PAVEL, MARTIR NUȚU IOTCOVICI, MARTIR GABRIELA TAKO, MARTIR ALEXANDRU GRAMA, CALEA LUGOJULUI, SIMION BĂRNUȚIU, TELEGRAFULUI, TIBISCUM, CALEA DOROBANȚILOR, GEORGE BACOVIA, ALEXANDRU MILETICI, LALELELOR, VIORELELOR, OVIDIU, EUGEN POP, CORNEL LAZĂR, INTRAREA ZOLTAN KODALY.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9480/Euro, 5.0712/USD, 5.1139/CHF și 5.6665/GBP.
Premiul Nobel 2022 pentru Medicină a fost acordat suedezului Svante Pääbo
Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo, în vârstă de 67 de ani, a fost desemnat, luni, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022, „pentru descoperirile sale privind genomul hominiziilor dispăruți.
Comparând secvențele ADN, câștigătorul Premiului Nobel Svante Paabo și echipa sa au descoperit un „flux de gene” atât între denisoveni, cât și între neanderthalieni și între denisoveni și oamenii moderni.
Emil Boc susține reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru alegerile locale și regionale din Europa
Emil Boc, edilul din Cluj-Napoca, vrea ca tinerii să poată vota de la 16 ani în alegerile locale și regionale din Europa. El a susținut această idee luni la o ședință organizată de Comitetul European al Regiunilor, care a avut loc la Brno, în Cehia.
Asta înseamnă politicianism.
Nu vreau să-i supăr pe tinerii de 16-17 ani, și eu am fost ca ei. Acum, amintindu-mi cum eram atunci îmi vine să râd. Ideea este că la 16-17 ani ai impresia că le știi pe toate, dar de fapt nu știi nimic. Astăzi vrei să fii pilot de avioane, mâine, pentru că știi să te joci pe calculator crezi că ești mare IT-ist, fetele se cred mature dacă și-o pun cu fiecare băiat pe care l-au cunoscut. Asta ar mai lipsi, să permiți tinerilor de această vârstă să voteze, de parcă nu am avea destui idioți maturi care nu înțeleg pe ce lume trăiesc.
Scenariu sumbru pentru economia României în 2023: recesiunea tehnică nu va putea fi evitată
România nu va reuși să evite recesiunea tehnică la iarnă, potrivit unui raport realizat de o mare instituție financiară. Acest lucru presupune scăderea produsului intern brut două trimestre la rând. Activitatea economică va încetini din cauza creșterii prețurilor la energie. Deja multe companii au fost nevoite să închidă producția pe perioade limitate. Un alt factor decisiv este inflația, care scade puterea de cumpărare a românilor și implicit, și consumul. România are totuși un colac de salvare,…
Musk și Zelenskiy în confruntare pe Twitter cu privire la planul de pace al miliardarului
Indignarea și condamnarea față de sugestiile miliardarului, inclusiv de a face oficial Crimeea parte a Rusiei. regiunile ocupate pe care Moscova le-a anexat în mod fals după ceea ce a numit referendumuri.
Articolele din presa rusă despre acest subiect sunt mult mai savuroase, dar vouă, locuitori ai României, nu vă este permis să citiți decât presa occidentală.
Pe 16 iunie 1985, Adrian Păunescu care dirija cenaclul pe stadionul Petrolul din Ploiești. Se înnoptase și furtuna s-a putut apropia pe neobservate, cu vîntul, tunetele și potopul ei de apă. Bardul și-a pierdut foile, înfățișarea și vocea, căci un fulger a stins instalația electrică și totul s-a cufundat în beznă. Publicul s-a învălmășit spre ieșiri, a apărut panică și apoi victimele. Se spune că au murit atunci cel puțin șase oameni și mulți alții, poate sute, au fost răniți. Ceaușescu a oprit…
Ne vom putea vaccina în premieră împotriva gripei direct în farmacie, fără să mai mergem la medicul de familie
Chiar ieri se duce o colegă la o farmacie și le spune doamnelor de acolo că mama ei a căzut, are o mică julitutură la picior și i-ar trebui o alifie, ceva. Alea se uită una la alta, o tot întrebau cum se numește produsul pe care îl dorește pentru că ele pur și simplu nu știau cu ce trebuie să te ungi când ai o mică rană sau o julitură pentru ca aceasta să nu se infecteze. Până la urmă își aduce aminte de o reclamă la televizor și le spune un nume de alifie. Se uită farmacistele în calculator, a, nu avem, dar putem să vă dăm un produs similar, și vor să îi vândă un tubuleț care costa vreo 85 de lei.
Imaginați-vă că vă duceți la niște proaste din astea să vă vaccinați.
O tânără de 17 ani a reușit să creeze un scandal pe Aeroportul din Iași, după ce și-a aprins o țigară electronică și a refuzat să o stingă. Enervat de situație, pilotul a anulat zborul. Incidentul acestui produs în această dimineață, în jurul orei 11:50, la un zbor Wizz Air cu destinația Tel Aviv. Imediat după decolarea de la sol, însoțitorii de bord au surprins-o pe o tânără de 17 ani cu țigara electronică aprinsă. Pilotul a fost informat imediat și a întors de urgență avionul. Regulamentele de…
Este într-adevăr grav dacă vrei să aprinzi o țigară electronică, poate are o baterie cu litiu și mai provoci și un incendiu în avionul ăla.
Pe de altă parte, deoarece o țigară din aceea nu scoate fum, ci numai vapori de apă aromatizați, cei cu regulamentele ar trebui să înțeleagă că procedura prin care se inhalează acei vapori nu se poate numi în nici un caz fumat, fumatul e cu fum, nu cu vapori, pentru că altfel am putea spune că și călcatul rufelor este fumat.
Rusia a permis Ungariei să nu plătească gazul pe timp de iarnă, ceea ce explică de ce premierul Viktor Orban se opune adoptării de sancțiuni europene Rusiei, scriu autorii canalului Finanz Telegram.
De fapt se cheamă simț comercial. Și mie mi se întâmplă ca cineva să dorească să cumpere un program de la mine, dar mă întreabă dacă nu ar putea să plătească mai târziu, că firma e nouă și încă nu are bani. Și atunci mă gândesc că banii veniți mai târziu sunt totuși mai buni decât banii care nu vin deloc și accept.
Eu cred că cei doi, Putin și Orban nu au făcut deloc rău (de fapt nu chiar cei doi, că nu fac nici ei chiar ce vor în țările lor, că nici Rusia și nici Ungaria nu sunt România, și mă gândesc că au și alte treburi de făcut decât să scrie facturi de gaz). Țara lui Putin va primi la un moment dat niște bani pentru marfa pe care a vândut-o, iar bătrânii din țara unde Orban este prim-ministru își pot da drumul la centrale ca să-și încălzească oasele obosite de vremuri. În timp ce ai noștri se vor mai acoperi cu o pătură, ceva. Sau se vor îmbolnăvi de frig.
Un analist militar polonez independent a tras un semnal de alarmă, identificând un tren care se deplasează aparent prin centrul Rusiei, încărcat cu camioane, ca aparținând celei de-a 12-a direcții principale a forțelor armate ruse, care este implicată în depozitarea, transportul. , întreținerea și eliberarea de arme nucleare, scrie The Guardian.
Pentru că să scrii așa ceva trebuie să fii neapărat analist polonez sau ziarist la Guardian. Ceilalți, nu analiști, nu specialiști în domeniul militar ci poate doar telespectatori, au văzut în filmele americane că întotdeauna racheta este transportată pe un camion, iar camionul este transportat la distanțe mari de un tren. Când ajunge la locul de destinație, în filme acest loc este întotdeauna înzăpezit și înconjurat de brazi, trenul se oprește, camionul coboară din tren, niște băieți cu stele roșii pe căciulă îl calează și racheta începe să-și ridice botul spre cer. În timp ce rachetele americane sunt amplasate în niște silozuri fixe, amplasate într-o gaură făcută în pământ. Strategia asta de amplasare a rachetelor în Rusia și SUA este cunoscută de o vecie.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Preşedintele Iohannis cere demisia premierului Ciucă
Mă pregătesc, firește, pe cât îmi stă în putință, ca să pot face față rigorilor unei Românii Educate de Klaus Iohannis. Citesc în acest scop, în afara unor cărţi fundamentale de benzi desenate şi tarot, alocuţiunile Preşedintelui. Astăzi – la deschiderea anului universitar:
Agenția Internațională a Energiei: UE se confruntă cu riscuri majore privind aprovizionarea cu gaze
Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaz în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar gazul lichefiat transportat pe mare devine mai scump, avertizează Agenția Internațională a Energiei (AIE).
Criza energetică se adâncește pe continentul european. UE se pregătește pentru scenarii de urgență
Cine ar fi crezut.
De fapt, iată ce se întâmplă:
Uniunea Europeană este condusă, puteți să verificați asta, de niște habarniști care habar nu au pe ce lume trăiesc. Copii de bani gata, care au crescut în vile sau palate și care după aceea și-au vopsit fundul în verde din idealismul specific tinerilor. Dar ei nu știu să facă nimic, deoarece au trăit într-un mediu artificial nu au experiență vieții adevărate, așa că au crezut că dacă la castelul lui mama și tata încălzirea se face cu o instalație care extrage energia geotermală de la mare adâncime, acest lucru se poate face pe întregul glob, facem lângă fiecare bloc din lume niște găuri, punem acolo niște țevi și toată populația omenirii va avea căldură ieftină. Sau dacă becurile din grădină și încarcatoarele telefoanelor sunt alimentate de niște panouri solare amplasate în fundul grădinii, putem face asta șî în marile orașe sau, de ce nu, dacă putem să alimentăm un încărcător de telefon de ce să nu putem să alimentăm și un furnal sau un combinat pentru producerea aluminiului. După un timp le trece idealismul, dar din păcate până atunci au fost recrutați și devin asasini economici în slujba altor puteri.
Unde va fi construit cel mai mare cămin studențesc din țară. „Este un moment istoric”
Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat luni, 3 octombrie, o investiție a Guvernului României pentru construirea celui mai mare cămin studențesc din țară. Căminul se va construi în termen de 2 ani.
Deja 70% elevi sunt analfabeți dintre funcțional. Încotro?
Toate studiile psihometrice demonstrează imbecilizarea populației lumii cu anul 2000. Care știți cu acest eveniment coincide? Cu lansarea serviciului internetic world wide web (www) către populație, acesta fiind inițial un proiect militar. Poate nu realizăm acum, deși ar trebui, că scăderea globală a coeficientului intelectual (IQ) nu va impacta major pe toate planurile. Acum […]
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane.
Moderna a refuzat să pună la dispoziție Chinei proprietate intelectuală aflată la baza vaccinului pentru Covid-19, blocând negocierile pentru comercializarea acestuia, potrivit unor persoane apropiate situației citate de Financial Times, transmite Reuters.
Acest text este o ilustrare a faptului că ceea ce se spune în articolul de mai sus despre analfabeți funcționali li se aplică uneori și celor care scriu la ziar.
A face publică compoziția unui produs, fie că e vorba despre o băutură răcoritoare sau un vaccin este o obligație a producătorului. Dacă vă uitați pe orice ambalaj, veți vedea că undeva, cu litere mici, este scris conținutul. La medicamente este la fel, undeva în prospect scrie exact ce conțin. Și la vaccinuri este valabil acest lucru, chiar pentru vaccinul anti-Covid produs de Pfizer există două hotărâri judecătorești, una din Texas, care obligă compania ca în termen de doi ani să pună la dispoziție toată documentația cu privire la acesta, iar a doua a unui judecător italian care a ordonat unor laboratoare să analizeze compoziția acestui vaccin.
Toate astea nu au legătură cu proprietatea intelectuală, aia este altceva. De exemplu, eu cunosc toate literele și cuvintele folosite în romanul Moromeții. Cu toate astea nu pot să le pun în ordinea necesară și să scriu un roman identic care să spun că este scris de mine, deoarece acel roman, cu toate cuvintele lui aranjate într-un anumit fel este înregistrat undeva ca fiind proprietatea intelectuală a lui Marin Preda. Pot să mă uit la codul Windows, să-l scriu exact al fel, dar nu pot să fac un produs despre care să spun că este al meu pentru că acel cod este înregistrat undeva ca fiind proprietatea intelectuală a celor care l-au scris. La fel se înțâmpla și cu vaccinurile, cu vopselele, cu poșetele și cu orice altceva
Posibila capitulare a Germaniei și prăbușirea Euro
Atacul terorist asupra celor patru conduse ale Nord Stream I are un singur suspect: SUA. Suspiciunea rezonabilă trebuie explicată. Prin tăierea țevilor cu gaz ieftin, lovitura e dată, în primul rând, marii industrii germane și doar – în plan secund -Rusiei. De acum înainte, Europa va mai munci consumând energie scumpă, dată de americani. Sa trecut de la faza cu inarmarea, la faza cu distrugerea! Întreaga presă mainstream îl acuză pe Putin de sabotaj. De ce și-ar tăia o sursă ombilicală…
Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea, a confirmat pentru Agerpres trecerea în nefiinţă a vicecampionului olimpic Florin Zalomir, care şi-a luat viaţa luni dimineaţă în locuinţa sa din Otopeni.
Un jandarm de la Jandarmeria București a fost găsit împușcat în dimineața zilei de luni, 3 octombrie, în locuința sa din orașul Otopeni.
Ieri a mai fost unul, maistru militar parcă. Trei în două zile. Dacă ar fi trăit în Rusia s-ar fi spus că e mâna lui Putin. Dar dacă am face un calcul ținând seama și de populația din fiecare țară, am constata că stăm ceva mai rău decât rușii, și la împușcați în cap, și la cei care se aruncă de la etaj. De fapt lucruri din acestea se întâmplă peste tot, oriunde în lume oamenii au probleme și necazuri și unii aleg această modalitate de a le rezolva.
COMENTARIU Marius Oprea: Mitul ”gazului românesc” din Marea Neagră
”Gazul românesc din Marea Neagră” nu există. Nu mai există. A devenit doar gaz, ca oricare altul de piață mondială, tranzacționat pe ”bursa-fantomă” de la Amsterdam.