Din păcate vremea bună s-a cam dus și vine iarna. Și nici vremurile nu sunt mai bune. Astăzi vom avea (mai pe după-amiază sau diseară) chiar și ploaie amestecată cu ninsoare. Vântul va bate cu viteze de 15-25 km/oră. Temperatura maximă va ajunge la 3°C!
Calitatea aerului s-a mai stricat puțin, am ajuns din nou la media anuală.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9293/Euro, 4.5551/USD, 4.9653/CHF și 5.6181/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi, între ore;e 9-17 se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe străzile Bucovinei (p), Iancu Flondor (p), Aleea Viilor (p), Ioan Plavosin (p), Matei Basarab (p), Ioan Nistor (p)
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 20 ianuarie
1265: Primul parlament englez conduce prima ședință la Palatul Westminster.
1941: Un ofițer german este ucis la București, România, declanșând o rebeliune și un pogrom din partea Gărzii de Fier, ucigând 125 de evrei și 30 de soldați.
1942: SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.
1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România.
1964: Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUA, Meet the Beatles.
1969: Primul pulsar este descoperit în Nebuloasa Crabului.
1990: A apărut, la București, primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social.
1999: A cincea mineriadă: Minerii părăsesc Târgu Jiu, în direcția București. Președintele convoacă parlamentul în sesiune extraordinară. Guvernul este gata să negocieze, cu condiția ca minerii să se oprească. Aceștia sunt gata să discute, dar numai cu primul ministru. În jurul orei 18:00, cei aproximativ 10.000 de mineri ajung la Horezu.
1961 – 2021 – Au fost înscăunați o mulțime de președinți americani, începând de la ohn F. Kennedy până la Joe Biden.
Peste un milion de participanţi la protestele din Franţa. Guvernul vrea noi dezbateri cu sindicatele
Cel puţin un milion de persoane au participat la protestele organizate joi în numeroase oraşe din Franţa faţă de reforma pensiilor şi deteriorarea nivelului de trai, anunţă Ministerul francez de Interne, în…
Majoritatea germanilor sunt împotriva trimiterii tancurilor Leopard în Ucraina
Din cei 2.025 de respondenţi, 43% se opun livrării tancurilor şi doar 39% sunt în favoarea trimiterii lor. Alţi 16% nu şi-au exprimat o poziţie, arată sondajul realizat la comanda agenţiei germane de presă de…
Bineînțeles că nu-i pasă nimănui ce crede poporul german sau alte popoare. Liderii europeni, marea lor majoritate, nu vor pierde nici o ocazie de a-și demonstra convingerea că traficul de arme ajută pacea, așa că vor face exact ce le dictează propriile interese. Iar mass-media nu va pierde nici ea nici o ocazie de a căuta să ne convingă și pe noi că așa e bine.
Mărturii tulburătoare au ieșit la iveală recent cu privire la coșmarul pe care îl trăiesc preoții și călugării români de la bisericile și mănăstirile din Ucraina.
Finanțarea Casei Regale se bazează pe 25% din profiturile obținute de Domeniile Coroanei (Crown Estate), care reunește toate proprietățile și terenurile Familiei Regale. Acestea nu reprezintă proprietatea privată a…
Trei blocuri de locuinţe sociale pentru tineri vor fi construite în staţiunea Buşteni pe terenuri care au fost acordate cu titlu de gratuitate unor cetăţeni de onoare precum Simona Halep, dreptul de…
Adevărul este că o locuință, chiar și o locuință socială, este cel mai important lucru pentru orice om.
Să nu credeți că oamenii ăștia care nu au o casă sau un apartament al lor sunt neapărat puturoși, său că și-au cheltuit banii pe băutură. Nu, există oameni care pur și simplu nu au avut noroc. Fie că nu au avut părinți care să le lase moștenire o casă, s-au născut săraci și nu au reușit să iasă din sărăcie, poate nu sunt oportuniști sau poate nu au avut spirit antreprenorial, că nu fiecare dintre noi este capabil să-și facă o întreprindere și să mai și scoată profit din ea… Există oameni care s-au dus o viață la serviciu, așa cum i-a învățat societatea că e bine, au muncit 8 ore într-o fabrică sau pe un șantier, și credeți-mă, după ce muncești cu adevărat o zi în fabrică sau pe șantier nu prea mai ai puterea să muncești într-un al doilea loc de muncă, dar nu au avut venituri destul de mari pentru a obține un credit pe zeci de ani, sunt o mulțime de motive. Alții au avut noroc, le-au murit cele două seturi de bunici și le-au lăsat câte o casă sau un apartament, și mai așteaptă unul după colț să le moară și părinții, s-au înghesuit să obțină terenuri de revoluționari sau terenuri pentru tineri, sau, tot după revoluție s-au apucat de bișnită cu benzină, rulmenți sau alte lucruri care puteau fi cumpărate mai ieftin de la noi și vândute scump în altă parte, sau părinții lor au vândut pământurile alea primite moca de la stat și au cumparat copiilor o casă la oraș. De aceea, nici unul din cei înstăriți nu au dreptul să arunce cu piatra către cei nevoiași.
Iar un stat înțelept, inainte de a cumpăra arme și tot felul de căcaturi, va face tot ce poate pentru a asigura un acoperiș deasupra capului pentru fiecare familie din țara respectivă, la un preț neîmpovărător, că și asta contează.
De aceea eu cred că oamenii aceia din Bușteni fac bine ceea ce fac și ar trebui să le urmăm exemplul, mai ales că pe termen lung achiziția și închirierea unor locuințe sociale ar fi o afacere tare bună și pentru stat.
În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al…
Prețul gazelor a scăzut pe bursele europene, practic distribuitorii îl achiziționează acum la prețul de dinainte de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, nu sunt obligați să scadă și prețul facturii pentru…
Am spus și ieri care este motivul: pentru că cei care ne conduc au învățat în școlile alea pe care le-au făcut aiurea că “piață reglează”. Din păcare povestea asta cu piața era valabilă în vremurile când existau legi antimonopol. Acum, când piața este de fapt reprezentată, pe plan mondial, de câteva entități care au nenumărate ramificații care nu au altă menire decât să ne păcălească și să păcălească puținele reglementări antimonopol care mai există, putem spune că nu avem de fapt nici o piață. De aceea statele ar trebui să nu mai lase bunăstarea propriilor popoare în mâna unei piețe iluzorii și să înceapă să reglementeze prețurile în așa fel încât să câștige toată lumea un venit onest, dar nu exagerat.
Luând în considerare un credit ipotecar standard, cu dobândă IRCC, respectiv cu ROBOR la 3 luni, se observă o creștere cu 18% a ratei pentru creditele legate de IRCC și cu 14% pentru creditele cu dobândă
Mulți români amână vizitele periodice la stomatolog, unii speriați de intervențiile specifice, alții, de prețuri.
Am pățit-o și eu, pe mine mă durea un dinte care se mișca de îmi crăpau creierii iar două tâmpite se uitau în gura mea și au ajuns la concluzia că am nevoie de o albire dentară. M-a chinuit una din ele trei zile de mi s-a infectat toată gura, că la ăștia le e frică să prescrie antibiotice, după care m-am dus la alt stomatolog, unul adevărat, care a rezolvat treaba în 10 minute. Și asta nu se întâmpla la cine știe ce boschet de la colțul blocului, ci într-o clinică de fițe.
Și să știți că le merge. Pentru că pacientului de rând îi este rușine să îl contrazică pe omul acela în halat alb și atunci acceptă tot ce i se spune, și să meargă să își facă o radiografie stereoscopică 3D exact acolo de unde primește dințarul ăla comision, și să i se albească dinții, și să semneze un contract de 300 de pagini pe care dacă l-ar citi atent ar afla că indiferent ce se întâmplă rău, el, pacientul, este de vină, în timp ce cabinetul stomatologic este scutit de orice răspundere. Și după ce a dat o avere, se trezește că după un timp începe să apară câte o durere, câte o infecție, nu mai poate mânca decât lucruri moi pentru că dacă mănâncă, de exemplu, cartofi prăjiți îl dor dinții…
Iar noi râdem ca proștii de “Doreii” din construcții sau din alte domenii, dar pe ăștia îi lăsăm să se îmbogățească din durerea noastră.
De aceea asta, de fapt, toată medicina particulară este o altă afacere care ar trebui să fie strict controlată și reglementată de stat.
Membrii conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au salarii consistente, iar acestea au contribuit la creșterea averii lor de când sunt în funcție, întrucât nu toți au venituri din afaceri. Deși prin…
– Tataie, cine este cel mai bun om din lume? – Cel care alege să fie părinte pentru copiii dezmoșteniți de soartă. Și nu sunt puțini nici primii, nici ultimii… Deci, cel mai bun om din lume nu-i doar unul, ci…
Președintele PSD Marcel Ciolacu reia tema taxării bogăției pentru companiile care, susține acesta, au facut „profituri-record în urma pandemiei și a războiului din Ucraina”. Liderul PSD propune mediului…
Avarie la Colterm. Temperatura mai scazuta in calorifere la Timisoara. Anuntul companiei
TIMISOARA. Temperatura va fi mai coborata, joi seara, in caloriferele timisorenilor dupa o avarie aparuta la Colterm….
TIMISOARA. „Vrem sa facem trecerea de la un cartier in care autoturismul este prioritar la un cartier pentru oameni„, spunea primarul Dominic Fritz in decembrie 2021, cand a lansat o prima
Începe proiectarea pentru modernizarea cartierului Dacia
Primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru servicii de proiectare și elaborare a documentațiilor aferente obiectivului „Modernizare spațiu public – zona cuprinsă între bulevardul Cetății…
E o chestie tare interesantă cu numele ăsta de “Cartierul Dacia”. Am trăit în adolescență acolo, mama locuiește tot acolo, dar eu nu știam că acel cartier se numește “Dacia”. Și nu știu când a apărut această denumire.
De fapt, cel puțin până la un moment dat, denumirea oficială a părții care începea de la Gheorghe Lazăr, până la Strada Amforei era Circumvalațiunii 2, după care de la Amforei până la Calea Torontalului era Circumvalațiunii 3, și, parcă, fâșia de blocuri care mărginea Calea Circumvalațiunii era Circumvalațiunii 4.
Erau din loc în loc, pe stradă, la intrările în fiecare zonă, niște hărți pe care erau înscrise aceste denumiri. Eu le știam așa, prietenii și vecinii mei le știau așa. Nu am știut niciodată că am locuit timp de vreo 10 ani în “Zona Dacia”. Și exista și o logică în aceste denumiri, fiecare din aceste “circumvalațiuni” a fost construită succesiv, nu toate deodată. Iar ultime porțiune construită a fost ceea ce noi cunoșteam ca “Zona Dacia”.
Exista într-adevăr o porțiune căreia îi spuneam “Zona Dacia”, dar aceasta era doar acel teren construit în jurul cinematografului Dacia, de unde i se trăgea și numele. Parcul, piața și câteva blocuri, începea în spatele școlii generale 18 la sud și până la Stelelor în nord, de la strada Timiș, la vest până la Teiului în vest.
Sunt curios dacă partea din dreapta a devenit „Dacia” cum i se spune acum părții din stânga, prima construită, cea pe care noi o cunoșteam sub numele de Circumvalațiunii 1?
Unde mergem la sfârșit de săptămână? Petreceri și concerte în Timișoara și împrejurimi
Sfârşitul de săptămână aduce în Timişoara și în împrejurimi o serie de concerte și party-uri, la care puteți vedea recitaluri și seturi cu o serie de invitați din întreaga lume. Joi, 19 ianuarie Berărescu, ora 20…
Un răspuns la “Vineri, 20.01.2023 – Informații utile sau mai puțin utile pentru timișoreni”