În acest weekend, Veszprem, orașul situat la aproximativ 15 kilometri de Lacul Balaton, a devenit oficial Capitală Europeană a Culturii. Timișoara și Elefsina (Grecia) sunt cele două orașe europene care urmează în februarie să primească titlul onorific.
Veszprem, una dintre cele mai vechi așezări din Ungaria și cu o istorie foarte bogată va purta titlul de Capitală Culturală Europeană alături de alte 116 așezări din vecinătate, adică întreaga regiune Bakony-Balaton. Organizatorii au inaugurat această celebrare culturală odată cu aniversarea a 200 de ani de la nașterea Imnului Național Maghiar și Ziua Culturii Maghiare. Anul 2023 se anunță a fi unul plin de surprize, fiind vorba despre aproape 3.000 de programe culturale destinate publicului interesat.
La conferința de presă au participat Navracsics Tibor, ministru pentru dezvoltare regională și fonduri europene, primarul Porga Gyula și Alíz Markovitz, director executiv al asociației Veszprém-Balaton 2023, care au precizat etapele de punere în valoare pentru regiunea Bakony-Balaton pentru perioada întregului an.
Ministrul Dezvoltării regionale de la Budapesta, Tibor Navracsics, este bucuros că mai mulți străini vor cunoaște în sfârșit regiunea și de aceea este o oportunitate uriașă pentru ei să fie Capitală Europeană a Culturii:
„Nu avem așteptări pentru o anumită cifră în ceea ce privește numărul de turiști, dar din calcule reiese că va exista o creștere de 10 pana la 20%. Pandemia a afectat, nu știm cât va avea impact, iar de asta nu ne setăm target-uri numerice, ci ne dorim să prezentăm regiunea. Este o regiune necunoscută turiștilor, cărora vrem să le arătam că regiunea este foarte frumoasă. În target nu sunt doar maghiarii, ci toate țările care sunt la distanțe scurte de noi. Le vom crea facilități, pentru a veni să ne viziteze zona”.

Veszprem, orașul situat la doar o oră de mers cu mașina față de capitala Ungariei, Budapesta, nu va beneficia doar de primirea acestui titlu. Din bugetul de 74 miliarde de forinți maghiari se dorește reînnoirea clădirilor istorice, au fost înființate centre de divertisment și se construiesc piste pentru biciclete care să lege Veszprem de comunitățile din apropiere, în special de Balaton, o inițiativă de a da viață regiunii.
Alíz Markovitz, director executiv al asociației Veszprém-Balaton 2023, consideră că scopul lor a fost să consolideze comunitățile locale și să organizeze o serie de programe pe tot parcursul anului. Ea a mai spus că din totalul de 74 miliarde de forinți maghiari, adică 190 milioane de euro, 72 de miliarde de forinți au fost asigurați de guvernul maghiar, iar restul de două miliarde constau din contribuțiile municipalităților participante și din premiul Melina Merocuri de 1,5 milioane de euro acordat de UE.
În ciuda ninsorilor abundente, multe persoane au fost curioase de weekendul de deschidere. Familiile au putut vizita numeroase expoziții, instalații și concerte în aer liber. Au fost amenajate scene în diferite locuri din Veszprem, cu producții grandioase de muzică, dans, operă, teatru și chiar literatură.
În centrul vechi al orașului, a fost un spectacol de videomapping, o producție de aproape o oră care a constat în mai multe numere muzicale consecutive, producții de dans, precum și proiecții pe clădiri la scară largă și alte elemente vizuale care au însoțit întreg programul. O poveste care a prezentat trecutul și prezentul așezării Veszprem. Apoi, spre sfârșitul zilei de sâmbătă, prezent pe scena din centrul orașului a fost și Dj-ul din Timișoara, K-lu.
În 2019, Veszprem a primit titlul UNESCO – Orașul Muzicii și de atunci încearcă să fie demn de acest titlu. Astfel că, programul Veszprem-Balaton 2023 va fi și unul muzical, în fiecare lună va exista o gamă de evenimente muzicale din regiune pe diferite genuri pentru toată lumea: de la muzică populară, clasică, blues, la jazz sau muzică de stradă.
Ovidiu Megan, directorul Asociației TM2023, menționează că:
„Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern și restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”.
Timișoara a stabilit deschiderea oficială în weekend-ul 17-19 februarie, cu peste 50 de evenimente, de la expoziții, concerte în aer liber, la teatru în spații neconvenționale sau premiere de film.