Vremea se menține tristă și noroasă, s-ar putea să mai și ploaie puțin în cursul dimineții. Temperatura maximă va ajunge la 7°C.
Din informațiile pe care le avem de la senzorii existenți în oraș probabil calitatea aerului este destul de bună.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9198/Euro, 4.5132/USD, 4.9102/CHF și 5.6862/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 24 ianuarie
41: Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricitățile sale și pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană; este succedat de Claudius.
1458: Matia Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan de Hunedoara, este ales rege al Ungariei.
1859: Adunarea Electivă a Țării Românești se pronunță pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române.
1862: Deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, „Unirea definitivă a Principatelor”, iar orașul București este proclamat capitala țării.
1893: Apare, la București, revista umoristică Moftul român, condusă de Ion Luca Caragiale și Anton Bacalbașa.
1984: A fost lansat pe piață primul computer Apple Macintosh.
1986: Are loc prima survolare a planetei Uranus, nava spațială Voyager 2 trecând la 81.500 km de planetă.
1990: CFSN adoptă prin decretul-lege nr. 40, cântecul Deșteaptă-te, române! drept imn de stat al României.
Observ că majoritatea ziarelor numesc evenimentul de astăzi ca fiind “Mica Unire”. Și nu prea înțeleg de ce.
La 24 ianuarie 1859 a avut loc unirea care a dus la formarea țării. De aceea eu consider că unirea aceea nu a fost deloc mică, a fost de fapt “UNIREA”.
Dacă acest eveniment nu ar fi avut loc nici Dobrogea nu ar mai fi avut o Românie căreia să-i revină în 1878 și nici în 1918 nu s-ar fi întâmplat nimic, pur și simplu cei din Transilvania și Banat nu ar mai fi avut cu cine să se unească și s-ar fi unit și ei cu altcineva sau poate nu s-ar mai fi unit deloc.
Și, după părerea mea, așa cum, de exemplu, americanii își sărbătoresc ziua națională la 4 iulie, ziua când și-au declarat independența și astfel s-au născut Statele Unite ale Americii, și nu când au anexat Alaska sau alt teritoriu, așa și noi ar trebui să ne sărbătorim ziua națională la 24 Ianuarie, când a luat naștere România, și nu la 1 decembrie când a avut loc un eveniment de importanță secundară.
DOCUMENTAR: 164 de ani de la Unirea Principatelor Române
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită, pe nedrept, şi „Mica Unire”, act istoric realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un demers…
Bine aţi venit în NEOM, oraşul viitorului!
Dacă aveți curiozitatea să căutați în ziarele de la începutul anilor ‘70 veți afla că cei de atunci credeau că peste cel mult 20 de ani, deci cel târziu în anul 2000, omul va fi colonizat planeta Marte.
Pe de altă parte, ca să facem o comparație cu medicina, important nu este să faci faci un “spital expoziție”, cu aparatură de ultimul răcnet și cu medici super calificați care sătrateze boli rare. Mult mai important este să faci în așa fel ca în întreaga țară să existe mici cabinete medicale accesibile în care marea majoritate a afecțiunilor, cele uzuale, să fie tratate fără a fi necesară internarea într-un spital.
La fel, important este ca toată populația unei țări să aibă acces la o formă de energie sustenabilă, nu să faci un oraș în care să avem energie solară sau eoliană, în timp ce restul țării stă în frig pentru că nu poate să-și plătească energia, sau pur și simplu nu are de unde să o ia.
Elon Musk compară Forumul Economic Mondial cu 4Chan
Elon Musk s-a întrebat de ce Davos „mai există” şi a comparat, în glumă, reuniunea anuală a elitei mondiale cu forumul online 4Chan.
Un mare producător auto anunță concedieri masive. Angajații amenință cu boicotarea producției
Producătorul auto american Ford a anunțat luni, 23 ianuarie, că va concedia peste un sfert din angajați.
Turcia respinge aderarea Suediei la NATO: „Nu puteţi obţine niciun sprijin de la noi”
Suedia şi Finlanda şi-au depus candidaturile la NATO în mai anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Poate e mai bine așa, în primul rând pentru Suedia.
Cu toate că Statele Unite au impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei din 24 februarie 2022, America nu poate renunța la o afacere importantă cu Moscova.
Un preot american susține că a fost în iad, după ce a suferit un infarct: demonii cântă Umbrella şi Don’t Worry Be Happy.
Aseară m-am uitat la un documentar despre un alt preot american, Wiley Brooks, care afirma că oamenii pot trăi mâncând numai lumină. S-a dovedit că este un escroc, la fel cum și acest individ care spune că a fost în iad și a ascultat “Don’t worry Be Happy” este tot un escroc. De fapt toți, indiferent de cultul din care fac parte, sunt niște escroci.
Cu ocazia asta am ascultat și eu “Umbrella” ca să văd despre ce este vorba. Așa că nu mai este nevoie să-l ascultați și voi, mai ales că nu veți pierde nimic.
Europa s-ar putea confrunta în anii următori cu o criză energetică de amploare, în cazul unor ierni mai puțin blânde. În contextul în care China și-a redeschis economia, cererea pentru energie pe piețele…
În luna aprilie, Agenția Spațială Euroepană pregătește lansarea sondei interplanetare JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), una dintre cele mai importante misiuni spațiale europene. Sonda se va îndrepta spre…
Cum vrea statul să descopere comercianții care nu și-au conectat casele de marcat la serverele ANAF
Fiscul lucrează în prezent la o aplicație prin care românii vor putea verifica, cu o simpla poză a unui bon fiscal, dacă acel bon fiscal este emis de pe o casă conectată la serverele ANAF și astfel orice cetățean…
O metodă primitivă de a implementa ceva care se dorește a fi o evoluție a tehnicii. Și o dovadă de incompetență a celor care iau hotărâri importante la ANAF, pe banii noștri.
Hai să vă învăț eu cum se face:
Scanăm, folosind un calculator, bazele de date în care se regăsesc informațiile din declarațiile depuse de fiecare agent economic din această țară. În momentul în care găsim operațiuni aferente perechii de conturi “5311-371” căutăm tot în bazele de date dacă avem informații provenite de la casele de marcat ale agentului economic cu acel cod fiscal. Dacă da, înseamnă că omul are casa de marcat legată la serverele ANAF.
Dar pentru a face acest lucru ar trebui ca cei care le spun informaticienilor de acolo ce să facă să știe și ei cu ce se mănâncă contabilitatea, aia simplă care se învață în liceu, adică să fie meseriași, nu politicieni care dacă ar fi puși să conducă o butică ar falimenta-o în mai puțin de o lună.
Cererea de înregistrare fiscală pentru firme, persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau cooperative agricole a fost publicată în Monitorul oficial.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat luni, 23 ianuarie, că românii vor putea obține unele servicii notariale mai simple online, pentru a nu mai pierde timp în sălile de așteptare.
Nenorocirea petrecută în zona Lacului Morii le dă curaj oamenilor care au mai multe informații cu privire la maidanezii care umblă în haite. Un bărbat din București, angajat al unui adăpost de câini, spune că […]
O femeie de 70 de ani din județul Brăila a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție care a amendat-o că a apelat nejustificat la 112 după ce a găsit pe stradă cinci pui de pisică.
Condiţionarea actului medical de plata informală reprezintă „o practică inacceptabilă”, consideră Colegiul Medicilor, care „condamnă cu fermitate” această practică. Medicii au în acest moment „salarii mari…
Sigur că da.
Îmi și imaginez omul ăla amărât, atunci când ajunge la un medic cu groaza morții în suflet sau înnebunit de o durere oarecare, cum analizează situația și ajunge la concluzia că medicul nu i-a acordat tratamentul corect, după care cere alt medic despre care are el informații că este mai competent.
Asta înseamnă să fii rupt de realitatea înconjurătoare, spui prostii la ziar și te faci de rușine.
FOTO. Veszprem a intrat în anul capitalei culturale europene. Pentru Timișoara încep emoțiile…
Veszprem a luat startul în aventura sa de un an ca și capitală europeană a culturii (perioadă care se poate prelungi la nesfârșit, în funcție de cum va fi valorificat acest titlu) cu câteva săptămâni
Nu înțeleg de ce aceste emoții. Să fii capitală culturală europeană este un mod de a fi, nu un examen la care te apuci de învățat cu 12 ore înainte.
Pentru că altfel toată povestea nu are nici un sens, nu are rost să cheltuim o mulțime de bani pentru a face ceva timp de un an, niște serbări sau ceva asemănător, dacă după aceea recădem în mizeria de dinainte, ba chiar una și mai mare pentru că am mai cheltuit și o mulțime de bani pe care i-am fi putut folosi la alte lucruri mult mai utile.
Ce facem astăzi, 24 ianuarie 2023, în Timișoara?
Următoarea reuniune de la Ramstein va avea loc în februarie
Probabil că 95% din populația globului când aude cuvântul Ramstein nici nu se gândește că există și un loc care se numește în acest fel.
Ieri i-am pus mamei mele care are 86 de ani și mai are și un Alzheimer într-o fază destul de avansată, timp de câteva minute să asculte Ramstein. Spre deosebire de talk-showurile de la Europa FM, despre care a spus că sunt o mizerie, asta i-a plăcut. Nu a putut vedea clipul pentru că mai este și oarbă, dar a înțeles versurile. La ea chiar e adevărat că “Meine ohren werden augen”.