Nicoleta C. April 17, 2020

 

Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. În Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet.

În Vinerea Mare nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Doar se scoate Sfântul Epitaf din altar şi se aşează pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf se retrăiește coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

 

Se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer (unul din cele trei Acoperăminte făcute pentru a acoperi Sfintele Vase) nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului.

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole. Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

Tot în această zi nu se sacrifică păsări sau animale.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase, nu se face curăţenie și nu se merge la frizer.

 

Citește și:  Rezultate finale sondaj InfoTimisoara.ro: Sunteți de acord cu interzicerea hrănirii porumbeilor în Timișoara?

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*