Reprezentanții Colterm au transmis că stocul de cărbune la finalul lunii februarie 2024 a atins un nivel remarcabil de 17.160 tone, în creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului precedent, când era de 12.998 tone. Aprovizionarea constantă cu combustibil pentru producerea de energie termică indică o situație stabilă, iar consumul a înregistrat o ușoară scădere, în concordanță cu parametrii ajustați pe fondul temperaturilor mai ridicate din luna februarie.
În intervalul iunie 2023 – februarie 2024, s-au achiziționat 136.733 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de 7.767 tone de la finalul sezonului anterior. Cu o cantitate totală de 144.500 tone cărbune, consumul până în prezent a atins 127.340 tone.
Referitor la gazele naturale, stocul înmagazinat la 29 februarie a.c. a atins 42.800 MWh, față de 8.085 MWh în aceeași perioadă a anului precedent. Se estimează un consum de 15.000 MWh pentru luna martie. Cu două contracte în derulare până la 31.03.2024, Colterm se află în negocieri pentru un nou contract de achiziție gaze naturale.
În ceea ce privește producția de energie termică, cele două centrale termice majore, CET Sud și CT Centru, funcționează în parametri optimi. Reparațiile sporadice sunt efectuate pentru menținerea parametrilor tehnologici. În februarie, au avut loc intervenții semnificative pe rețelele de termoficare, remediate cu succes, inclusiv avariile din Calea Lipovei și Piața Consiliului Europei.
Incidentele au fost generate de starea tehnică deteriorată a rețelei termice primare, cu o vechime cuprinsă între 35 și 60 de ani. Totodată, reprezentanții Colterm au mai precizat că se pregătește înlocuirea porțiunilor de rețea afectate, în cadrul unui amplu proiect de retehnologizare, finanțat din fonduri europene, Etapa III – reabilitarea a 30 de km de rețea de termoficare, gestionat de Municipiul Timișoara.