Nicoleta C. August 30, 2020

 

După ce Ungaria a anunțat că îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie, pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, s-a pus problema dacă tranzitul cetăţenilor români va fi permis sau nu.

În acest sens, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Budapesta, Péter Szijjártó, acesta din urmă confirmând că tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii.

 

„În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

 

Ministerul reaminteşte că tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

În prezent, în Ungaria sunt în vigoare următoarele condiţii de tranzit:

– durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;

– persoanele să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu COVID-19;

– să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Citește și:  Dinspre cercetarea medicală timișoreană, de bine

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*