Ne pasă.
Ne pasă, dar suntem neputincioși. Trăim într-o lume în care copiii sunt uciși fără vină, în care fanaticii se ridică împotriva unor oameni nevinovați doar pentru că dogmele lor le cer sânge. Se întâmplă sub ochii noștri, iar noi rămânem doar spectatori, martori la absurditatea violenței.
Nu știu exact ce s-a întâmplat cu omenirea în ultimele decenii, dar pare că a luat-o razna.
Valorile fundamentale – dreptatea, compasiunea, respectul pentru viață – au fost răsturnate. Ne confruntăm cu o brutalitate fără margini, în numele unor cauze care, dacă ar fi privite lucid, n-ar avea nicio justificare morală.
Luați exemplul de mai sus:
Un grup de fanatici a atacat niște tineri care își doreau doar să asculte muzică, să se bucure de viață. De ce? Pentru că un „Dumnezeu” – reinterpretat, deturnat și folosit ca pretext – ar fi cerut asta.
Într-o lume normală, un astfel de act ar fi primit un răspuns ferm și precis.
Cei vinovați ar fi fost trași la răspundere, judecați și pedepsiți.
Dacă justiția tradițională nu ar fi fost posibilă, atunci răul trebuia extirpat chirurgical – pe măsura crimei comise, chiar dacă acest lucru s-ar fi făcut într-un mod poate puțin neconvențional.
Autorii masacrului, cei care le-au ordonat să acționeze, finanțatorii din umbră – fiecare ar fi trebuit să fie adus în fața consecințelor. Justiția trebuie să lovească direct, exact, fără a lăsa loc pentru ambiguitate sau interpretări.
Dar ce facem noi, ca societate? Ce fac marii decidenți ai lumii?
În loc să pedepsească vinovații, răspund cu o violență disproporționată, aruncând bombe peste un întreg ținut.
Mor oameni care n-au nicio legătură cu acei fanatici, mor copii, civili nevinovați, oameni care poate și ei își doresc să scape de această plagă. Spitale, case, vieți sfărâmate în numele unei „represalii”.
Și atunci, cine sunt criminalii?
Numai cei care au comis atacul inițial?
Sau și cei care, sub pretextul răzbunării, distrug totul în cale?
Dacă dreptatea ar fi cu adevărat o valoare universală, ar trebui să fie aplicată fără părtinire. Făptașii și cei care i-au sprijinit merită pedeapsa. Dar și cei care au răspuns cu aceeași cruzime, punând sub ruine viețile altora, trebuie să fie trași la răspundere.
Nu putem condamna un masacru și, în același timp, să închidem ochii la un altul doar pentru că vine din partea „celor buni”.
Dacă ne pasă cu adevărat, nu putem accepta această spirală a urii. Justiția nu înseamnă răzbunare haotică. Înseamnă responsabilitate. Și trebuie aplicată până la capăt, indiferent cine se află pe banca acuzaților.
*
Oare nu ar fi mai bine pentru toată lumea ca în loc să ne omorâm între noi în numele unor dumnezei care oricum nu există, să ne omorâm dumnezeii?
***
Inteligența Artificială revoluționează domeniul meteorologiei

Un nou sistem de prognoză a vremii bazat pe inteligența artificială (AI) are potențialul de a revoluționa domeniul meteorologiei, generând prognoze de zeci de ori mai rapid decât modelele rulate pe supercalculatoare și folosind doar o fracțiune din puterea de calcul a acestora, conform unui studiu publicat joi în revista Nature, transmite vineri Live Science.
Noul sistem, denumit Aardvark Weather, se bazează pe un algoritm de învățare și folosește datele brute obținute de la sateliți, stațiile meteo, vase și baloane meteorologice pentru a face prognoze, fără a se baza pe modelele atmosferice.
UE se ascunde după cuvinte: ”ReArm Europe” devine ”Readiness 2030”

Uniunea Europeană a preferat să renunțe să se ‘reînarmeze’, cel puțin la nivel terminologic, redenumindu-și planul destinat să-i întărească apărarea la orizontul lui 2030, în urma comentariilor anumitor state membre, a confirmat vineri Comisia Europeană.
Acest plan intitulat ‘ReArm Europe’ a fost dezvăluit în liniile sale directoare pe 4 martie de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Însă această voință de a pune Uniunea pe picior de război nu a fost pe placul anumitor țări, printre care Spania și Italia.
„Noapte a democraţiei” la Istanbul și în marele orașe ale Turciei. Mii de oameni denunță arestarea rivalului lui Erdogan
Opoziţia turcă a convocat vineri seară o „noapte a democraţiei”, făcând apel la o mare demonstraţie pentru a denunţa arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu.
Nimănui nu-i pasă: ne întristăm când ne îngropăm copiii

Zeci de răniți la Niš, Serbia, în confruntări între opoziție și forțele de ordine

Viktor Orban, despre refuzul de a semna ajutorul pentru Ucraina: „Toţi ştiu că acest război este pierdut”
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că pentru Ucraina şi Europa războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este deja pierdut. El a motivat astfel refuzul său la summitul UE de joi de a se ralia poziţiei celorlalţi lideri europeni de a sprijini în continuare Ucraina, deşi aceştia nu au validat o solicitare a şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas, de a oferi anul acesta un ajutor militar de 40 de miliarde de euro armatei ucrainene.
A murit George Foreman, marele campion de box la categoria grea
Legenda boxului la categoria grea, George Foreman, a murit la vârsta de 76 de ani, a anunțat familia sa.
Kelemen Hunor: Majoritatea elitei politice europene nu depune niciun efort să înţeleagă baza ideologică a administraţiei Trump
Kelemen Hunor: Europa a trăit în iluzia greşită că până la sfârşitul lumii se poate mânca gratis / Trebuie să vedem că s-a terminat cu Pax Americana

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, în deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Forumului Economic al Transilvaniei de la Târgu Mureş, că majoritatea elitei politice europene nu depune niciun efort intelectual pentru a înţelege…
Cum arată noua carte electronică de identitate: „Nu conține funcţii care să permită localizarea geografică”

În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea cărții electronice de identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin PNRR, au explicat, vineri, reprezentanții MInisterului Afacerilor Interne, care au prezentat documentul.
Termen pentru actualizarea codurilor CAEN la Rev. 3 de către firme, PFA și alți profesioniști, stabilit de Guvern

Firmele, PFA și alți profesioniști care-si definesc domeniul de activitate folosind codurile CAEN au la dispoziție 18 luni pentru implementarea versiunii actualizate CAEN Rev 3, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.
Activitate educativă la Muzeul Apei din Timișoara

Obiectivul principal al activității este acela de a le oferi tinerilor modele de viață autentice pornind de la personalitatea marcantă a inginerului Stan Vidrighin, corifeul alimentării cu apă și al canalizării în orașul Timișoara.