Astăzi voi fi mai scurt în comentarii, dar vreau să vă îndemn să citiți cu atenție articolul de mai jos despre legionari.
Este un material esențial, mai ales pentru cei care au fost educați în școlile de după 1990, unde istoria a fost adesea prezentată într-o manieră trunchiată, idealizată sau chiar deformată, fie din ignoranță, fie dintr-o dorință deliberată de a nu tulbura „narațiunea oficială”.
De-a lungul anilor, manualele școlare și discursul public au întreținut o imagine convenabilă asupra trecutului, evitând subiectele incomode sau prezentându-le într-un mod distorsionat, astfel încât să se alinieze unor interese politice sau ideologice.
Un astfel de subiect este și cel al Mișcării Legionare, despre care mulți au auzit doar în termeni vagi sau în variante menite să creeze confuzie.
Uneori, legionarii au fost prezentați drept eroi martiri ai neamului, alteori doar ca niște extremiști izolați, fără a se discuta în profunzime despre contextul istoric, despre consecințele acțiunilor lor sau despre felul în care ideologia lor a influențat societatea românească.
Acest articol încearcă să aducă un echilibru în această discuție, oferind o perspectivă mai apropiată de realitate, bazată pe fapte și documente, nu pe mituri convenabile.
Pentru că, până la urmă, fără o înțelegere clară a trecutului nostru, ne vom confrunta mereu cu aceleași erori, perpetuate din generație în generație.
O astfel de clarificare istorică ar trebui să fie un punct de plecare pentru o reformă profundă a învățământului, dacă tot vorbim despre reforme.
Domnul Ciolacu și alții ca el tot promit „modernizări” ale educației, dar poate că prima schimbare reală ar trebui să înceapă prin demistificarea istoriei României.
Nu doar a perioadei interbelice, ci a întregii noastre istorii, de la cele mai vechi timpuri despre care avem informații clare, până în prezent.
Pentru că este timpul să renunțăm la ideea perimată a lui Nicolae Iorga, care susținea existența a două istorii: una „de uz general”, menită să formeze cetățeni docili și soldați loiali patriei, și alta „adevărată”, rezervată doar specialiștilor.
O astfel de abordare nu mai are ce căuta într-o societate modernă, în care oamenii au acces la informație și pot înțelege singuri complexitatea trecutului, fără să fie mințiți cu povești romantice și omisiuni convenabile.
Istoria poate fi explicată într-un mod accesibil tuturor, fără a-i deforma sensul și fără a o transforma într-un instrument de propagandă.
Da, poate fi simplificată pentru a fi mai ușor de înțeles, dar nu falsificată.
Iar ceea ce avem astăzi în manualele școlare este, din păcate, mai aproape de ficțiune decât de realitate.
***
„Discuții productive” între SUA și Vladimir Putin, anunță Donald Trump: „Există o șansă foarte bună ca acest război să se încheie”

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că „există o șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie, după discuțiile „productive” pe care le-a avut partea americană, joi, cu omologul său…
Șeful NATO spune că relațiile cu Rusia ar trebui restabilite după război: „Dar nu suntem încă acolo”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că relațiile cu Rusia ar trebui în cele din urmă să fie normalizate odată ce luptele se încheie în Ucraina, subliniind totodată necesitatea de a menține presiunea asupra Moscovei pentru a asigura progrese în negocierile de încetare a focului, informează Bloomberg.
Trump nu va accepta mutarea armelor nucleare în Polonia, susține Vance. „Aș fi șocat”
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că ar fi „șocat” dacă Donald Trump ar susține mutarea armelor nucleare americane în Polonia.
Analiști britanici: Nu CCR, ci UE și Comisia Europeană au anulat alegerile din România

”Singura problemă cu discursul lui Vance este că nu a mers suficient de departe și nu a conținut suficiente exemple ale conceptului deformat de democrație al UE”, scrie într-o analiză publicația britanică The spectator, pornind de…
Agenția de rating Moody’s schimbă la „negativă” perspectiva României, invocând reforma fiscală „amânată semnificativ” și mediul politic „din ce în ce mai turbulent”

Vineri seara, într-o mișcare previzibilă, agenția Moody’s a schimbat perspectiva României la „negativă” de la „stabilă”. Agenția invocă reforma fiscală „amânată semnificativ” și mediul politic intern „din ce în ce mai turbulent”.
Industria României începe anul 2025 cu un declin de 3% în producție

Industria românească a avut un debut dificil în 2025, înregistrând o scădere de 3% a producției în luna ianuarie, conform datelor oficiale publicate de autorități. Printre cele mai afectate sectoare se numără industria siderurgică și cea auto, piloni esențiali ai economiei naționale. În februarie, producția industrială din România a suferit o nouă contracție, afectată în […]
Ciolacu: Ne dorim cu toţii reforme, dar nu la noi, dacă se poate la vecinul
„Vom continua investiţiile, din punctul meu de vedere, într-un ritm şi mai susţinut faţă de anul trecut, Ştiu criticile, ştiu tot ceea ce mi se spune, cu depăşirea deficitului, cu tot. Cine a avut de înţeles şi anul trecut, o să înţeleagă şi anul acesta, eu nu voi opri investiţiile. Cu adevărat, ne vom încadra în deficitul asumat de 7% şi vom reduce foarte mult şi din costurile statului român”, spune premierul.
Ciolacu: „Dacă USR vrea la guvernare, să vină acum! Lasconi să se retragă, să-l susţină pe Antonescu”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că dacă cei de la USR vor să intre la guvernare, preşedintele USR, Elena Lasconi, să se retragă din cursa prezidenţială şi să îl susţină pe Crin Antonescu, candidatul…
O companie gigant ar putea fi cumpărată de statul român. „Mişcarea strategică”, anunţată de ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, vineri, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, că a dat mandat conducerii Romgaz pentru a evalua preluarea Azomureş, cel mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească. Potrivit ministrului Energiei, este „mişcare strategică”, ce va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare.
Zegrean. ”De acum, orice candidat poate să fi respins… e grav„

„Nu e vorba nici măcar de crearea unui precedent, ci de inventarea unei practici și a altor condiții de a putea candida decât cele prevăzute de Constituție“, arată Augustin Zegrean, fost președinte CCR.
Guvernul a amânat aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților din sistemul public aflați la vârsta pensionării

Guvernul a amânat până la finalul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților din sistemul public aflați la vârsta pensionării. Sindicatele din sănătate și educație au atras atenția că ordonanța care prevede încetarea contractelor celor care au decizii de pensionare, dar încă mai lucrează, ar fi dus la accentuarea lipsei de profesori sau […]
VIDEOINTERVIU Unde greșește școala românească atunci când e vorba de Mișcarea legionară sau de personaje precum Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu

România, comparativ cu alte țări care au trecut prin fascism, comunism și regimuri dictatoriale, nu și-a asumat crimele trecutului, la nivel oficial, și de aceea subiecte precum Mișcarea legionară pot fi acum reinterpretate în mod…
Potra, fiul și nepotul au fugit sau au fost protejați? De ce nu a fost pus șeful mercenarilor sub control judiciar
De zile bune se fac percheziții la mercenarii lui Horațiu Potra, într-un dosar penal de amploare care vizează acțiuni împotriva ordinii constituționale și alte infracțiuni grave. Potra, fiul său și nepotul acestuia sunt în momentul actual ascunși, iar autoritățile sunt sub presiune să explice de ce. În ciuda cercetărilor extinse, cei trei au reușit să se sustragă justiției.