Ceea ce spune Bill Gates nu este o viziune revoluționară, ci doar reafirmarea unui principiu care a stat la baza progresului umanității încă din cele mai vechi timpuri. Scopul inițial al tuturor invențiilor, fie că vorbim despre primele unelte primitive, despre mașinile industriale, despre informatizare sau, mai recent, despre inteligența artificială, a fost mereu același: să producem mai mult, mai bine și, mai ales, cu un efort mai redus.
Dacă în trecut un strungar muncea opt ore pentru a realiza manual 30 de bucșe, astăzi, datorită automatizării și controlului computerizat, aceeași muncă poate produce 3.000 de bucșe în același interval de timp.
Beneficiile acestui salt tehnologic sunt multiple și se împart între mai mulți actori, investitorul, cel care a achiziționat strungul performant, obține un profit mai mare, justificând astfel investiția inițială. Statul, prin taxele colectate, poate finanța institute de cercetare, dezvoltând tehnologii și mai avansate, care vor duce la următorul salt industrial. Și nu în ultimul rând muncitorul, în acest caz strungarul, își vede redus timpul de lucru, putând să își desfășoare activitatea în doar două ore, în loc de opt, fără ca producția să scadă, iar în cele 6 ore câștigate își poate vedea de viață sa, sau se poate autoperfecționa, sau face orice altceva care îl face puțin mai fericit.
Această transformare nu este limitată doar la industrie.
Automatizarea și inteligența artificială au deja un impact major în aproape toate domeniile, de la agricultură și construcții până la educație și activități creative.
Tot mai multe sarcini fizice și intelectuale pot fi îndeplinite mai rapid și mai eficient, deschizând calea către o societate în care oamenii se pot concentra mai mult pe inovare, gândire strategică și activități care necesită creativitate.
*
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) poartă un nume grandios, menit să sugereze o instituție serioasă, dedicată unei misiuni istorice importante.
Cu toate acestea, prin inițierea unei plângeri penale împotriva unei firme care a avut ideea, destul de inofensivă, de a produce săpunuri cu chipul lui Ceaușescu, această instituție a demonstrat că nu este altceva decât o adunătură de birocrați inutili, rupți de realitate, lipsiți atât de inteligență, cât și de simțul umorului.
De ce spun asta?
În primul rând, trebuie să înțelegem că folosirea unui săpun în formă de Ceaușescu nu este, sub nicio formă, un act de respect sau de promovare a cultului personalității.
Dimpotrivă, este o formă de ironie, un mod prin care trecutul este transformat în derizoriu.
Nu vorbim despre statui ridicate în piețe publice sau despre manuale școlare care glorifică un dictator, ci despre un produs care, prin însăși natura lui, nu poate fi luat în serios.
Ba mai mult, pentru cei care au trăit în „Epoca de Aur” și au suportat lipsurile acelei perioade, acest săpun are chiar o încărcătură simbolică.
Câți dintre noi nu am îndurat frigul și lipsa apei calde în anii ’80?
Gândul că acum te poți spăla, la propriu, cu un Ceaușescu de săpun nu este doar ironic, ci chiar un act de răzbunare mică, personală, împotriva absurdului acelui regim.
Situația este similară cu un „antiamerican” care își șterge fundul cu hârtie igienică imprimată cu bancnote de 100 de dolari.
Nu înseamnă că respectă acele bancnote, ci că le transformă în ceva banal, lipsit de valoare.
Prin urmare, reacția IICCMER nu doar că demonstrează o lipsă crasă de umor, dar, ironic, această acțiune o face să pară mai degrabă o relicvă a birocratismului comunist pe care pretinde că îl condamnă.
Poate că am avea nevoie și noi de un Elon Musk mai mititel care să mai facă curățenie în aceste nenumărate institute care se luptă cu săpunurile.
***
Bill Gates prezice sfârșitul săptămânii de 5 zile… și dacă ar fi adevărat?
Ce s-ar întâmpla dacă săptămâna noastră de lucru s-ar reduce la doar două zile? Aceasta nu este o idee utopică, ci una dintre predicțiile îndrăznețe ale lui Bill Gates. Într-un interviu cu Jimmy Fallon, fondatorul Microsoft a vorbit despre impactul transformator pe care inteligența artificială (AI) l-ar putea avea asupra viitorului muncii.
Europa Liberă a anunțat că guvernul SUA i-a oprit transmisia televiziunii în limba rusă

Directorul executiv de la Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a anunțat, joi, că guvernul SUA a închis un satelit care transmitea în Rusia postul de televiziune Current Time al instituției de presă, relatează AFP. Cu sediul…
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați
IICCMER denunț penal împotriva unei firme care vindea săpun cu figura fostului dictator Nicolae Ceaușescu

COMUNICAT DE PRESĂ București, 4 Aprilie 2025 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță inițierea unui denunț penal împotriva societății APOLLO CHEIA S.R.L., ca urmare a acțiunilor de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, conform art. […]
„Onoarea e tot mai rară”. Militarii MApN și MAI angajați de Horațiu Potra în armata sa de mercenari din Congo, acuzați de „prostie și lăcomie”
Ministerul Apărării Naționale și, apoi, și Ministerul Afacerilor Interne au confirmat, în ultimele două zile, că mai mulți angajați ai lor au făcut parte din armata de mercenari din Congo a lui Horațiu Potra.
Marian Nazat: O zi ca oricare alta

Debut de campanie electorală la miezul nopții în Piața Operei din Timișoara

Vizită a premierului în vestul țării. Marcel Ciolacu, în Timiș și Caraș-Severin
Simonis: A fost semnat contractul pentru viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara!

Simonis: A fost semnat contractul pentru viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara!
De tăceau, polițiști filosofi rămâneau

Într-o lume în care un fake-news îți poate da jos un președinte ca să pună un șarlatan în locul lui, apar și astfel de știri false încărcate de un rol educativ. E aiurea să crezi că un fake-news este benefic, dar așa s-a întâmplat după ce pe whatsapp și alte rețele a apărut informația că…