Știa domnul Robu ce spune când vorbea despre “componenta ludică a vieții”.
Mi se pare o prostie să cheltui resurse pentru așa ceva. Nimeni nu învață nimic din faptul că niște oameni care ar trebui să se ocupe de lucruri serioase se joacă cu săbiile și se îmbracă ca niște idioți.
Si mai e și o chestie chicioasă, la fel ca ăia care se fac că defilează prin Piața Libertății, să aibă motiv primarul să spună că de aia a stricat piață aceea, ca să o facă “piață de paradă”.
In copilărie aveam și noi săbii și arcuri și ne jucam de-a dacii și romanii, românii și turcii sau hoții-polițai.
Doar că nouă ne-a cam trecut după ce am terminat grădinița, când am crescut puțin am avut alte hobby-uri, am început să facem colecție de timbre, mai târziu ne-am apucat unii de sport, alții de radiotehnică sau cineclub, pe unii i-au pus părinții să învețe să cânte la un instrument, sau pur și simplu citeam.
Altă generație.
***
O veste tristă.
Dar astea sunt vremurile, în viitorul apropiat arta o să se facă mai mult din pasiune decât pentru o leafă.
***
“Kurzarbeit”. Are și sistemul acesta avantajele sale, e adevărat că oamenii vor avea ceva mai puțini bani, dar barem vor avea un loc de muncă.
Poate vor trebui să risipească mai puțin, nu vor mai fi bani de mașină, nici pentru un telefon nou în fiecare an, poate vor trebui să-și cumpere Nokia în loc de iPhone sau să arunce mai puțină mâncare.
Dar vor avea mai mult timp liber, putând astfel să se ocupe de copii, sau să învețe ceva, să practice o formă de artă sau să se ocupe de o mulțime de alte lucruri plăcute.
Alternativa ar fi “kein arbeit”, cum se va întâmpla cu cei din știrea precedentă.
***
Părerea mea este că Iisus este un personaj mai mult cultural, decât un personaj istoric.
Si dacă în memoria omenirii e alb hai să-l lăsăm alb, să nu mai fim impocriți și să mai renunțăm la tâmpenia asta care se numește corectitudine politică, că memoria omenirii nu se tot rescrie ca istoria în cartea aceea, 1984.
***
In mare cred că oamenii ăia de la BNR au dreptate.
Dar părerea mea privind inegalitățile e puțin diferită, eu spun că după ce trece perioada asta de declin, adică peste vreo 10 ani, săracii vor fi mai puțin săraci, ceea ce numim acum “clasă mijlocie” va fi mai puțin bogată, iar pe cei cu adevărat bogați, cei 1% din vârf nu are rost să-I punem la socoteală.
Adică, vor fi extrem de puțini care vor merge în vacanță în Bahamas, dar ne vom permite cu toții să mergem la Sovata.
***
Așa este, are dreptate președintele.
Din păcate după revoluție a existat o propagandă bine dirijată, în presa scrisă, la televiziune, s-au scris chiar și cărți pe această temă, care a inoculat ideea că cei care au participat la acele evenimente, dar și la pogromul de la Odesa, și cel de la București, au fost niște îngeri ai dreptății.
Ni s-a inoculat ideea că Antonescu a fost un Robespiere al românilor, i s-au făcut chiar și statui.
Iar cei care ulterior au înfundat pușcăriile pentru crimele de război pe care le-au comis au fost considerați “sfinți ai închisorilor”.
Nici unul nu a recunoscut că a fost un criminal psihopat, cu toții au spus că au făcut pușcărie pentru că au fost anticomuniști.
Din păcate încă sunt mulți care cred acele povești.
***
Un bun motiv pentru ca guvernele, toate, să mai prelungească restricțiile.
Ia stați voi închiși în casă, cu masca pe figură, un an, doi, până își mai revine puțin planeta asta pe care ați distrus-o.
Că dacă nu e voie în concediu sau la cârciumă suferă o minoritate, dar dacă se strică planeta suferim cu toții.
Și cu economia o rezolvăm cumva, nu e rău să mai rămână unii și fără locuri de muncă, și fără mașinile alea împuțite, se risipește mai puțin și se încurajează și competiția pe piață muncii, că uneori e mai ieftin să-i dau unuia niște bani, puțini, cât să supraviețuiască, ca să stea acasă, decât să-i dai o leafă mare și să te încurce.