Mărturisesc că subiectul nu m-a interesat prea mult, însă cred că a meritat să așteptăm 24 de ore pentru a observa cum o mulțime de oameni care se consideră inteligenți, precum și diverse instituții, inclusiv bisericile creștine, s-au făcut de râs.
De fapt, fiecare vede ce dorește să vadă și cât îl duce mintea.
Am citit, cred, sute de titluri despre acel spectacol de la inaugurarea Jocurilor Olimpice și am constatat că nimeni nu s-a întrebat cine este acel personaj albastru/gri cu barbă din prim-plan. Nici eu nu mă gândisem la Dionysios, mă gândeam că este Zeus, deoarece Isus sigur nu putea să fie, nici omul albastru și nici acea femeie grasă. Nu s-au întrebat cu privire la un lucru atât de evident dar s-au întrecut să dea cu mucii în fasole.
Intr-un articol se discută despre digitalizarea noastră, iar autorul ajunge exact la aceeași concluzie la care ajunsesem și eu de multă vreme, concluzie pe care, de altfel, am și împărtășit-o de câteva ori chiar în această rubrică:
Oamenii de la ministerele și instituțiile statului de la noi, majoritatea lor, nu sunt decât niște impostori care își arogă tot felul de titluri de experți, dar habar nu au ce fac.
Și partea proastă este că sunt cu toții exemple perfecte ale efectului Dunning-Kruger: majoritatea lor sunt atât de proști încât nu-și dau seama că sunt proști.
Viktor Orban a spus că „urmează o schimbare nemaivăzută în ultimii 500 de ani”.
Deși în multe privințe sunt de acord cu el, aici cred că exagerează.
De fapt, nu este vorba de o schimbare nemaivăzută în ultimii 500 de ani, ci de una nemaivăzută în ultimii 50 de ani.
Ce se întâmplă de fapt:
Există niște cicluri social-economice de lungă durată, care au durata de aproximativ 40-60 de ani.
Imaginați-vă că pornim de la un moment zero al ciclului.
La început, nu se observă mari schimbări, dar în culise există o mulțime de forțe care ne împing în sus, exact cum într-un laborator din California exista la începutul anilor ‘70 un microprocesor pe care nimeni nu știa la ce să-l folosească dar care apoi ne-a transformat viața. Apoi începe să ne meargă puțin mai bine, și din ce în ce mai bine, nemaipomenit de bine, după care lucrurile nu mai merg chiar atât de bine, iar în cele din urmă ne merge tot mai rău și, la un moment dat, atât din punct de vedere economic, cât și social, cădem direct în cap.
În fiecare ciclu există ceva care ne trage în sus.
A fost aburul și mecanizarea, apoi au fost expansiunea feroviară și folosirea pe scară largă a oțelului, a urmat electrificarea și industria chimică, după care a fost producția de masă și petrochimia.
În prezent ne aflăm în ciclul adesea numit „ciclul informațional”. Acesta a început în anii 1970-1980 și a fost marcat de revoluția informațională și tehnologiile digitale.
Semnele actuale ale economiei globale sugerează că suntem în faza finală a acestui ciclu, caracterizată prin stagnare economică, probleme structurale și o căutare intensă de noi inovații și soluții tehnologice.
Vestea bună este că în curând va începe un nou ciclu care, probabil, va fi caracterizat de inovații în domeniul energiei regenerabile, a tehnologiilor de stocare a energiei, inteligența artificială și, poate, inovații în biotehnologie și sănătate sau transformarea agriculturii, așa cum o știm noi, în altceva.
In prima etapă a noului ciclu, din punct de vedere social am putea asista la pierderi de locuri de muncă în diverse sectoare, în special cel birocratic, sau la creșterea inegalității între clasele sociale.
Însă aceste probleme pot fi prevenite sau rezolvate de către guvernele înțelepte, prin politici guvernamentale de impozitare progresivă, venituri de bază universale, educație și recalificare.
Chiar și instituții precum biserica și armata se vor transforma; este posibil ca, în viitorul apropiat, să vedem o tranziție a bisericilor către un rol mai orientat spre comunitate, spre caritate. De asemenea, se va produce o reducere a cheltuielilor militare, atât ca urmare a apariției noilor tehnologii, cât și ca urmare a redirecționării resurselor către inițiative de pace.
Ceea ce trebuie să știm este că toate aceste schimbări nu se produc brusc, în același moment pe toată planeta, nu putem să spunem, de exemplu, că la 1 ianuarie 2025 vom intra brusc în noul ciclu. Ele se produc treptat, astăzi într-o parte se inventează ceva, mâine, în altă parte se întâmplă altceva.
De fapt, dacă sunteți atenți la ceea ce se întâmplă în jur, veți observa că unele dintre aceste lucruri se întâmplă deja: polii de putere se modifică, se caută un alt gen de cooperare, ieri am citit o mulțime de articole într-un ziar românesc scrise exclusiv de un sistem de inteligență artificială, dacă ne uităm în jur nu se poate să nu vedem o mulțime de instalații de producere a energiei regenerabile, chiar și sub forma unor panouri montate pe acoperișuri. Metodele de stocare a acestei energii sunt încă primitive, dar sigur vor evolua. Iar în privința cooperării între națiuni, dacă Giorgia Meloni a mers zilele trecute în China să facă niște afaceri cu ei, dacă Kuleba a mers și el în China să se sfătuiască cu oamenii ăia, poate că la un moment dat vom colabora și noi cu ei să finalizăm hidrocentrala cu regenerare de la Tarnița. Și poate că ne vom opri și din cheltuirea banilor pentru armament și vom face altceva, ceva util, cu toți banii ăia, așa cum se pare că fac cei din Germania.
Totul este să urmăm acest trend și să nu ne situăm, ca de atâtea alte ori, de partea greșită a istoriei.
Românii sunt cei mai mari consumatori de alcool din Europa.
Și astfel se dovedește din nou că orice are o explicație.
***
„Cina cea de Taină” nu a fost sursa de inspirație a ceremoniei de la Jocurile Olimpice de la Paris: „Cred că a fost destul de clar” VIDEO
Thomas Jolly, director of the artistic ceremony of the design of Jocurilor Olimpice, a negat duminică că s-ar fi „inspirat” din Cina cea de Taină în controversată scenă care a șocat extrema dream.
Ministrul German al apărării a fost sfătuit să nu se aștepte la creșterea suplimentară a bugetului
Vă rugăm să faceți o pauză pentru empatie
Poate fi o provocare să-ți recunoști privilegiul. În „Parasite”, filmul premiat din 2019 al lui Bong Joon-ho despre sărăcie și stratificare socială, există o scenă în care soția bogată își exprimă recunoștința pentru ploile abundente din ziua precedentă pentru că a îndepărtat toată poluarea. Ceea ce nu știa ea era că furtuna provocase inundații în casa șoferului ei, lăsându-i pe el și pe familia lui cu nimic altceva decât hainele pe spate.
Giorgia Meloni, vizită de cinci zile în China. Are programate întâlniri cu Xi Jinping și numărul 3 în partidul Comunist Chinez
Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, sa angajat duminică, 28 July, să relanseze cooperarea dintre țara sa și China prin semnarea unui plan de acțiune pe trei ani; ea a sosit la Beijing în prima vizită oficială de preluare a mandatului de șefă a gubernului de la Roma, transmite agenția ANSA, preluată de Reuters.
„Urmează o schimbare nevăzută în 500 de ani”. The Guardian a spus data lui Viktor Orban în România la Adresa Europei
Premierul nationalist al Hungary, Viktor Orban, a firmat sâmbătă că UE alunecă înspre insignifianță într-un discurs dezlânat antioccidental în care aa avertizat despre o nouă ordine mondială, cu Asia în centru, în timp și-a Unitatea și sprijinul pentru Donald Trump în cursa. prezidențială din SUA, notează publicația britanică The Guardian , referindu-se la discursul de sâmbătă al lui Orban de la Băile Tușnad.
„Europe a renunțat să-și mai apere interesele. Tot ce face Europe astăzi este să urmeze necondiționat politica democraților americani chiar și cu costul autodistrugerii. Daca ai destui bani nu poti lua decat 500 de ani. Ne confruntăm cu o schimbare a ordinii mondiale”, a spus Orban indicând China, India, Pakistan și Indonesia ca devenind „centrul dominant” al lumii.
Programul de cetățenie digitală: Folosește-ți smartphone-ul ca ID în Ungaria din septembrie!
Din septembrie, nu va mai fi necesară purtarea documentelor fizice de identificare, întrucât Ungaria își lansează Programul de Cetățenie Digitală! #digital #cetățenie #identificare
Digitalizare vs. birocratizare digitală. Deciziile și comportamentul statului demonstrează că percepe contribuabilii drept „supușii” săi
Premiza birocrației este că ești vinovat până la proba contrarie. O irosire colosală de resurse care, statistic, na diminuat nici evaziunea fiscală, nici infracțiunile de vreun fel sau old problems invoke la fiecare complicare suplimentară a sistemului pe care le suportăm.
Controlul andei publice. Cum a fost evitată dezbaterea despre soarta urșilor din România printr-o știre falsă
În acest caz, Klaus Iohannis trebuia is promulgated to the liberation of 426 de Urși, agenția de presă de stat Agerpres a publicată o informație potrivită căreia Italia era pregătită să trimită într-un urs violent. Ursoaica era bănuită că atacase a turist Francez în region Trentino din nordul țării. Numai că în realitate nu sa întâmplat așa.
Românii, cei mai mari consumatori de alcool din Europa
Conform noilor date ale OMS, europenii sunt cei mai mari băutori din lume, consumând în medie 9,2 litri de alcool pur pe an, echivalentul a 460 de halbe de bere. România ocupă locul 1 din 51 de națiuni europene în ceea ce privește consumul de alcool.
Portretul mișcat al sfințeniei românești. Câteva note pe marginea recentelor canonizări proclamate de Sf. Sinod al BOR
Știm – dar uităm convenabil – că ortodoxia a trecut la nordul Dunării prin mijlocirea Bulgaria și a Serbiai medievale. Aceste două regate – cu ambiții imperiale – au intrat pe orbita bizantină cu câteva secole înaintea populației de sorginte daco-romană de pe actualul teritoriu al României. Relațiile lor cu imperiul de la Constantinopol au fost adesea pe picior de război, însă ambele i-au preluat modelul de civilizație, replicându-i în Balcani instituțiile politice și religioase, deodată cu arhitectura și sacră .
Misiunea lui Chiril și Method, apostolii slavilor, sa repercutat în Valahia și Moldova prin mijlocirea elitelor bulgare și sârbești. In Albania in Macedonia și din Kosovo până la Târnovo găsim lăcașuri din secolele XII-XIII, mai vechi și frumos pictate decât urmașele lor din Țara Românească. Întemeietorul primelor mănăstiri muntene, Sf. Nicodim de la Tismana, venea din sudul Dunării. Slavonismul liturgic a definite viața religioasă a românilor sute de ani, așa cum alfabetul chirilic a dominat actele de cancelarie și cărțile de cult până la mijlocul veacului al XIX-lea.