Viktor Orban a susținut un discurs controversat la Tușnad, în care a evitat orice sugestie iredentistă și a discutat despre relațiile româno-ungare, viitorul Uniunii Europene și rolul Ucrainei. Premierul maghiar a subliniat necesitatea ca Occidentul să accepte realitatea războiului dintre Rusia și Ucraina, comparând această acceptare cu luarea „pastilei roșii” din seria de filme Matrix.
Premierul ungar Viktor Orban a vorbit la Tușnad despre politica externă a Ungariei, relațiile cu România și viitorul Uniunii Europene. Orban a făcut referire la „pastila roșie” din Matrix, subliniind că Occidentul trebuie să recunoască realitatea războiului dintre Rusia și Ucraina.
În discursul său de la Tușnad, Viktor Orban a evitat sugestiile iredentiste și a abordat relațiile româno-ungare, evidențiind doar aspectele pozitive. El a prezentat o analiză sumbră a viitorului Uniunii Europene și a descris rolul Ucrainei în contextul actual.
„Războiul este pastila noastră roșie – cine o ia coboară în realitate. Asta e ceea ce avem, asta trebuie să înghițim”, a spus Orban, referindu-se la conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Premierul ungar a argumentat că Occidentul trebuie să accepte realitatea acestui război și să înțeleagă că alimentează escaladarea conflictului.
Orban a susținut că Rusia nu este o autocrație rigidă, așa cum este prezentată la Bruxelles, ci o țară cu „flexibilitate tehnică, economică, poate chiar și socială”. În schimb, Uniunea Europeană, potrivit lui Orban, „a renunțat la propriile interese” și urmează politica Partidului Democrat din SUA, „chiar cu prețul autodistrugerii”.
Premierul maghiar a enumerat rezultatele vizitelor sale la Kiev, Moscova și Beijing, menționând convorbirea dintre miniștrii de Externe din SUA și Rusia și discuțiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Donald Trump. Orban se consideră un mesager al păcii și un vizionar care face legătura între Est și Vest.
Strategia Ungariei
Orban a explicat că Ungaria are o „mega-strategie” care include și maghiarii din afara granițelor, pentru a face față schimbărilor globale. El a subliniat că ordinea internațională este pe cale să se modifice, având în vedere că „majoritatea țărilor de pe mapamond sunt de partea Rusiei”. Premierul maghiar mizează pe venirea lui Donald Trump la Casa Albă și pe întărirea statelor naționale și a valorilor tradiționale.
Probleme interne
Deși Orban stă la putere de aproape 15 ani, guvernarea sa se confruntă cu eșecuri, inclusiv economice și demografice. Politicile iliberale și tăierile de fonduri de la Bruxelles au contribuit la izolarea sa în Occident.
Relațiile cu România
În discursul său, Orban a menționat relațiile bune cu România și susținerea lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO. El a încheiat spunând că, deși mizează pe „pilula roșie” a viitorului, ar putea fi nevoit să accepte „pilula albastră” a realității.
foto (c) Facebook / Orbán Viktor