În economie există o regulă cât se poate de clară și precisă, dacă cineva câștigă o anumită valoare, altcineva pierde exact aceeași valoare.
Să luăm ca exemplu e-factura: cineva, cei care au elaborat și implementat sistemul, sau cei care asigură suportul necesar pentru funcționarea acestuia, au câștigat din afacerea asta.
Dacă ei au câștigat, înseamnă că altcineva a pierdut, pentru că cel care a cumpărat un program din ăsta, sau/si o semnătură electronică, sau cel care-l plătește pe IT-istul care rezolvă problemele dacă ceva nu merge bine, va trebui să-și recupereze de undeva banii pe care i-a dat. Poate scumpește pâinea, sau plătește mai puțin impozit, ceea ce înseamnă că cetățenii țării vor avea câțiva centimetri de șosea mai puțin.
Victoria Nuland le explică americanilor că fondurile pe care Statele Unite le alocă pentru a ajuta Ucraina sunt returnate economiei americane.
Cu alte cuvinte, asistăm la echivalentul economic al unui „Perpetuum Mobile”.
Am căutat să înțeleg acest fenomen așa că l-am rugat pe Gemini să îmi dea niște date concrete despre o rachetă Patriot.
Costurile de producție a unei astfel de rachete, asta incluzând manopera, materii prime, cercetare și dezvoltare și toate celelalte cheltuieli, inclusiv hârtia igienică folosită de muncitorii care lucrează acolo sunt de aproximativ 4 milioane de dolari.
Din ăștia 4 milioane de dolari aproximativ 800 000 – 1 200 000 reprezintă manopera.
Prețul de vânzare al rachetei, deci prețul la care statul american o cumpără și o face cadou unei țări pe care o sprijină, nu contează care, este de aproximativ 10 milioane dolari.
Avem deci un profit de 6 milioane de dolari la fiecare rachetă.
Deci, contribuabilul american plătește 10 milioane și primește înapoi în medie 1 milion sub formă de salarii.
Mai primește indirect 10% din profit, care este impozitul pe care îl plătește producătorul, bani pe care guvernul îi folosește ca să plătească polițiștii, să facă drumuri și ce mai fac ei acolo, deci mai avem 600 000.
Restul de aproximativ 5400000 îi primește „un contribuabil american”, dar nu ăla obișnuit, că ăla și-a primit leafa și patronul nu împarte cu el profitul.
Deci, contribuabilul american „de rând” face o afacere tare românească, plătește 10 milioane pentru a primi înapoi ceva mai puțin de 2 milioane.
Asta la numai o rachetă.
Dar nu numai contribuabilul american face genul ăsta de afaceri, îl mai fac și europenii.
Cumpăra europeanul o rachetă din aia de 10 milioane.
Contribuabilul american, John ăla care lucrează la fabrica de rachete, primește din nou din banii ăștia ceva sub 2 milioane.
Un contribuabil american, nu toți americanii ci ăla care are afacerea cu rachete, primește și el din nou peste 5 milioane
Ce primesc însă europenii?
Nimic. Nu primește nici impozite, nici bani pentru locuri de muncă ale cetățenilor europeni, nici măcar niște bani care reinvestit ar contribui la dezvoltarea economică a UE. De fapt, la fiecare pocnitură din aceea care se aude dinspre Ucraina pierde o căruță de bani. Miliarde de euro.
Asta este de fapt scopul războaielor, cineva primește mult, alții beneficiază de un loc de muncă și alții plătesc toți banii ăștia.
Mai sunt unii pe care nu i-am menționat mai sus care câștigă un procent oarecare din banii ăștia, cei care fac propagandă în favoarea războiului. Un bun exemplu sunt cele două femei despre care se vorbește în articolele de mai jos, două doamne pe care o istorie viitoare a umanității le va prezenta ca fiind reprezentarea răului absolut în epoca pe care o trăim. Și mai sunt și alții, niște psihopați care nu realizează că banii ăia mizerabili pe care-i câștigă din tot felul de șpăgi și comisioane sunt plătiți cu nenorocirea unor oameni, fie oamenii ăia care sunt uciși cu rachetele, gloanțele, avioanele și tancurile produse de cei care câștigă imens din afacerile astea, fie nenorocirea celor care nu beneficiază de asistență medicală sau nu au locuințe sau altceva pentru că cei care ar trebui să facă lucrurile astea cheltuie banii pe arme.
***
ALTĂ ȚICNEALĂ URMEAZĂ ÎN EUROPA: Sume imense pentru apărare și mediu
Din cauza schimbărilor în ordinea mondială, UE trebuie să fie pregătită pentru investiții mari în Europa într-un timp scurt, a declarat fostul premier italian și fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, scrie Bloomberg. „Au avut loc multe schimbări profunde în ordinea economică globală în ultimii câțiva ani.
Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul financiar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă, la Kiev, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Fondurile pe care Statele Unite le alocă pentru a ajuta Ucraina sunt returnate economiei americane, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, într-un interviu pentru CNN . „Trebuie să ne amintim că cea mai mare parte a acestor bani merge direct înapoi în economia americană pentru a produce arme, inclusiv locuri de […]
COMENTARIU Lelia Munteanu: Gaza. The Day After
Netanyahu dezvăluie un plan pentru viitorul post-Hamas în Gaza (CNN) Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâşiei Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea graniţei de sud a […]
România a resimțit și resimte încă efectele războiului din Ucraina. Criza refugiaților din primele săptămâni de conflict, criza cerealelor ucrainene, scumpirile din energie și creșterea prețurilor la carburanți au afectat, în diverse grade, viața românilor.
Revin vaporașele pe Bega, din 1 martie
Din 1 martie, cele șapte vaporașe care fac parte din flota Societății de Transport Public Timișoara (STPT) vor reveni pe traseu. Pe perioada iernii au fost în revizie tehnică.
Ample lucrări de corecții ale arborilor din oraș
Primăria Timișoara intensifică acțiunile de îngrijire a vegetației, specifice acestei perioade și răspunde, totodată, numeroaselor solicitări primite de la cetățeni vizând lucrări de toaletare a arborilor și arbuștilor în toate cartierele orașului.
Echipele de la Horticultura, Rogera și Barierra System sunt pe teren și intervin în Parcul Dacia și pe străzile: Socrate, Tiberiu Timișan Pop, Mureș, Crivaia, Meziad, M. M.Ciopec, Dr. Ioan. Mureșan, Basmului, Satu Nou, 1 Decembrie.
Intervențiile sunt adaptate sezonului și includ:
– corecții ușoare și ridicări de coroane pentru a menține o formă echilibrată pentru a facilita circulația pietonală sau auto, dar și pentru a permite pătrunderea luminii naturale;
– eliminarea ramurilor periculoase sau uscate, pentru a preveni accidentele și pentru a proteja siguranța cetățenilor.
Toaletarea arborilor se face periodic, pentru a asigura dezvoltarea armonioasă și sănătatea arborilor. Situația este monitorizată de echipele responsabile, care stabilesc prioritățile de intervenție.
Colaborarea comunității cu administrația locală este esențială pentru Primăria Timișoara și vă încurajăm să ne sesizați în continuare problemele legate de spațiile verzi și arbori.
Solicitările vor fi prioritizate în funcție de urgența intervenției.