Anton Kovacs February 25, 2021

 

Dacă mergeți la cimitirul de pe strada Rusu Sirianu și intrați pe la poarta de le strada Macedonski, unul din primele morminte pe care le veți vedea va fi unul dintr-o rocă gri, frumos șlefuită, pe care este gravat cu laser portretul decedatului.

La vremea lui omul acela se credea stăpânul lumii, avea putere, cei din jur sau cei care aveau treabă cu el tremurau de frica lui, a avut destui bani ca să-și facă hoteluri și alte acareturi, se scria despre el în ziare.

Nu a trecut mult timp de când a murit. Într-o zi am auzit niște tineri care treceau pe acolo întrebându-se, cine o mai fi fost și ăsta? Karma. Acum primește de la societate exact atât cât a făcut în schimbul a prea multului pe care l-a primit de la ea. Nu a făcut un adăpost pentru câinii orașului, cu toate că avea bani, nu a făcut ceva pentru ca oamenii ăia care stau seara la coadă, la doi pași de unul din hotelurile sale, să aibă un loc în care să doarmă noaptea, nu a făcut ca lumea asta să devină un loc barem puțin mai bun, cu toate că ar fi putut. Peste 10 ani o să dea groparii ăia cu spatele mașinii în piatra aia gri și o să o dărâme de acolo iar peste încă câțiva ani locul acela o să fie ocupat de altcineva.

Doctorul Dan Setlacek însă chiar a fost cineva. A făcut parte, împreună cu Voinea Marinescu, dintr-o echipă care a avut curajul, pentru prima oară în această țară, să ia o fetiță de vreo 4 ani care era bolnavă de inimă, să o înghețe, să-i taie inima, să-și bage degetele acolo înăuntru, să repare ce era de reparat, după care au cusut la loc și inima și pieptul pacientei, iar în final au pus niște radiatoare în jurul micuței și au încălzit-o. Am scris la un moment dat despre asta.

In ciuda acestei imense realizări, prima operație pe cord deschis din România, nu prea mai știe nimeni cine a fost Dan Setlacek, știe Pleșu, știu eu, știe micuța aia care, după vreo 60 de ani, trăiește, pentru că omul ăsta a fost un medic adevărat, care salva vieți, nu unul care s-a angajat acolo pentru o leafă mai mare, cum se face acum.

Și atunci, dacă omul ăsta care a făcut atât de mult și a primit atât de puțin a fost uitat, voi ăștia care umblați mai mereu încruntați de importanța pe care credeți că o aveți, așa cum umbla și ăla cu mormântul gri, și le spuneți altora “săracule”, chiar vă imaginați că cineva o să-și aducă aminte de voi pentru că ați strâns 5 case, ca niște șobolani, sau v-ați cumpărat Mercedes sau BMW și v-ați dus în vacanță în locuri pe care alții poate le văd numai la televizor?

Credeți că pentru că ați mâncat și v-ați căcat și ați strâns niște bani o să scrie vreun Pleșu al viitorului despre voi? In nici un caz. Nu o să scrie pentru că nu ați făcut nimic pentru lumea asta căreia i-ați consumat degeaba resursele. Poate, în cel mai bun caz, veți avea onoarea ca un tânăr care se plimbă prin cimitir împreună cu iubita sa să se oprească lângă mormântul vostru și să se întrebe “cine p..a mea o mai fi fost și ăsta?”

***

Întotdeauna am considerat că oamenii ăștia în uniformă și care au grade, polițiștii sau militarii, ar trebui să fie cei mai buni dintre noi. Ei ar trebui să fie primii care să sară când țara sau un cetățean al acesteia sunt în nevoie, ei ar trebui să fie primii care se sacrifică, ei ar trebui să muncească cel mai mult și, pentru toate astea, ei ar trebui să fie cei mai respectați dintre noi.

Din păcate, majoritatea lor caută în permanență să-mi dovedească cât de mult mă înșel. Majoritatea lor nu sunt decât niște oameni mărunți care nu doresc decât cât mai mulți bani pentru care să dea societății cât mai puțin posibil. Alții care trăiesc degeaba.

***

Pentru că nu îmi plac băieții, mai ales băieții care asudă alergând după o minge, în loc de a consuma acea energie pentru a face ceva util, nu prea merg la meci. Am fost o singură dată, în clasa a 8-a când a jucat Poli cu FC Bihor și a intrat în divizia A.

Dar, pentru că uneori îmi plimb câinii pe pista din jurul stadionului 1 Mai (nu înțeleg de ce nu se mai numește așa, că doar 1 Mai este o sărbătoare nobilă, a întregii lumi, pe când despre Dan Păltinișanu probabil știu la fel de multe persoane ca și despre Dan Setlacek) am văzut suporteri.

De regulă aceștia sunt îmbrăcați în cămăși negre pe care scrie ceva cu litere gotice, iar când sunt din altă localitate urlă, până răgușesc, “Muie Timișoara”, în timp ce jandarmii, care sunt întotdeauna mai mulți decât publicul, se uită liniștiți la ei. De regulă suporterii ăștia se consideră niște artiști, ei fac “o coreografie”.

Ii mai vedem uneori și pe la tot felul de mitinguri antiguvernamentale, când sunt invitați de autorități să organizeze tot felul de provocări.

Și maimuțelor astea răgușite unii vor să le dea dreptul de a bea bere pe stadion, ca să-și îmbete și neuronul ăla unu singur pe care îl mai au.

***

Amnesty International i-a retras calificativul de “prizonier de conștiință” lui Alexei Navalnîi / Avalanșă de critici la adresa organizației neguvernamentale

image-2021-02-5-24585728-70-alexei-naval

Amnesty International a anunţat miercuri că îi retrage opozantului rus Alexei Navalnîi calificativul de “prizonier de conştiinţă” pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmaţii din trecut în care instiga la ură, relatează AFP și Moscow Times, potrivit Agerpres.

 

***

 

Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: “E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”

image-2021-02-24-24626314-41-friptura-re

Bill Gates a făcut recent apel la țările bogate de a trece la consumul de carne sintetică în perioada următoare, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Știrea a făcut ceva senzație pe internet, inclusiv în România, dar a ridicat și foarte multe semne de întrebare: ce este carnea artificială (sintetică), cine o produce, ce gust are, cât de pregătiți sunt oamenii să mănânce ceva crescut în laborator și multe altele. La câteva dintre aceste întrebări există răspunsuri.

 

***

 

Masacru la biserica ortodoxă din Etiopia care ar adăposti Chivotul Legământului: Un preot local vorbeşte de aproximativ 800 de morţi

400x200.jpg

Aproximativ 800 de persoane ar fi fost ucise într-un masacru comis la biserica ortodoxă din Etiopia care ar adăposti Chivotul Legământului, relatează The Independent.

 

reclama_dvs

 

Cresc tensiunile in Coalitie pe tema remanierilor ministrilor. Replica premierului pentru Dan Barna: “Premierul are ultima decizie”

Premierul Florin Citu a declarat miercuri, 24 februarie, ca prim-ministrul are dreptul exclusiv de a remania membri ai Guvernului si ca in Constitutie scrie foarte clar cum se face remanierea.

 

***

 

Pe stadioanele din România s-ar putea consuma bere, anunță Liga Profesionistă de Fotbal

Liga Profesionistă de Fotbal dorește modificarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, în sensul de a permite ca berea să poată fi comercializată și pe arenele sportive din România, informează News.ro.

 

***

 

Sindicaliștii din Poliție, protest cu fumigene și îmbrânceli cu jandarmii, la Palatul Cotroceni. Jandarmeria a aplicat amenzi de 10.000 de lei

Membrii sindicatului polițiștilor europeni, EUROPOL, au protestat în fața Palatului Cotroceni. Foto: Inquam Photos / George Calin

 

Membrii sindicatului polițiștilor europeni EUROPOL au protestat, miercuri dimineață, în fața Palatului Cotroceni, nemulțumiți de politica salarială a Guvernului. Protestatarii au acuzat jandarmii că i-au îmbrâncit, dar Jandarmeria a negat și a anunțat că organizatorii au fost amendați cu 10.000 de lei pentru instigare la tulburarea liniștii publice.

Citește și:  Revista presei, 11.06.2020

 

***

 

Adio contestaţii nefondate şi abuzuri. Poliţiştii filmează toate intervenţiile cu un body-cam instalat la piept

400x200.jpg

Aceste dispozitive vor fi folosite de către poliţiştii din toată ţara, pentru a se evita diferite discuţii despre abuzuri sau comportamente neadecvate ale celor implicaţi.

 

***

Senatorul „păcănelelor” Liviu Voiculescu, judecat pentru aderare la un grup infracțional organizat, verifică acum activitatea SIE

Fost ofiţer de poliţie și participant la petrecerile interlopilor, inclusiv ale liderilor din clanul Duduienilor, senatorul PNL Liviu Voiculescu este inculpat încă din 2013, iar procesul se judecă. El a fost trimis în judecată de DIICOT sub acuzația de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, de conflict de interese și de organizarea și desfășurarea de activități ilicite în domeniul jocurilor de noroc. Înainte de a fi trimis în instanță, Voiculescu, zis „Mamba”, a încercat să influenţeze procurorii şi a dat 43.000 de euro pentru o soluţie favorabilă, susține DIICOT. Reales în 2020 pe listele PNL, el a ajuns în comisia de control a Serviciului de Informații Externe.

 

Senatorul „păcănelelor” Liviu Voiculescu, judecat pentru aderare la un grup infracțional organizat, verifică acum activitatea SIE

 

***

 

Obținere cod TVA 2021: De-acum, codul se cere după reguli noi, iar acesta poate fi anulat chiar și imediat după acordare

tva1.jpg

Obținerea codului de TVA se face în baza unei proceduri noi, conform unui ordin oficializat aseară de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Concret, această…

 

***

Datoria publică a României a explodat în 2020, ajungând la 498 mld. lei, plus 124 mld. lei în numai un an, 47% din PIB. Pandemia a costat bugetul statului 50 de miliarde de lei

Un plus de 124 de mil. lei (25 mld. euro) au însemnat îm­pru­muturile noi în 2020, ceea ce a dus datoria publică to­tală a statului la 498 mld. lei, echivalent a 47,7% din PIB.

***

Patreon

***

Avocatul Zoltan Nemeth, votat de USR ca viitor prefect de Timiş

 

Avocatul Zoltan Nemeth, vicepreşedinte al USR Timiş şi consilier judeţean, va fi noul prefect de Timiş. El a fost votat miercuri seara de Biroul Permanent Naţional al USR.

Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Nemeth are 35 de ani şi este avocat de peste zece ani. În 2016 a fost membru fondator al USR Timiş, fiind şi vicepreşedinte al organizaţiei. În toamna anului trecut a fost ales şi consilier judeţean din partea USR PLUS.

 

***

 

Dominic Fritz le raspunde celor care ii reproseaza ca nu s-a lucrat pe santiere in Timisoara in ultimele luni: Asa e iarna, n-a inventat primarul Fritz asta, ci inginerii. Unde anunta ca s-au intors muncitorii la treaba

prezan-lidia-700x336.jpg

TIMISOARA. Anunta ca a repornit santiere in oras si spune ca-si pune toata nadejdea in bani de la Bucuresti pentru diferitele proiecte pornite sau inca in asteptare pentru Timisoara. Primarul Dominic Fritz reaminteste timisorenilor ca are mari sperante ca vom primi sume insemnate prin Planul de Redresare si Rezilienta.

 

***

 

Reîncep șantierele la Timișoara: muncitorii revin pe Bd. Sudului, Prezan și Alexandrescu

Gata cu pauza! Marile șantiere din Timișoara vor mișuna în curând de muncitori. Primarul Dominic Fritz spune că a semnat ordinele pentru reînceperea lucrărilor pe Bd. Sudului, Mareșal C-tin Prezan și Grigore Alexandrescu. Se pregătește și șantierul de pe Calea Bogdăneștilor.

 

***

 

Pasajul Solventul, inelele de trafic, noua Maternitate Odobescu, regenerare urbana in Iosefin, dar si Timisoara transformata intr-un netcity. Dominic Fritz viseaza sa schimbe fata orasului cu banii din Planul de Redresare si Rezilienta. Proiectele trebuie depuse

dominic-fritz-iosefin-728x336.jpg

TIMISOARA. Bani europeni din Planul National de Redresare si Rezilienta nu doar pentru proiectele vechi, aflate deja in derulare, ci si pentru altele care sunt inca in stadiul de schite ori idei. Asta ne promite administratia Fritz, care anunta ca lucreaza deja pentru a concepe planuri noi de investitii, cu valori de zeci de milioane […]

 

***

 

Casa celui care a dezvăluit abuzurile lui Nasleu la Piețe SA, vandalizată. Vezi imaginile surprinse de camerele de supraveghere

vandal-2.jpeg

Casa celui care a avut curaj să facă publice abuzurile lui Ioan Nasleu ca director al Piețe SA a fost, azi noapte, vandalizată. Vă reamintim că Marius Ștefoni, cel care a fost angajat de Nasleu ca om de încredere și pe care l-a dat afară după ce a refuzat să-i îndeplinească ordinele, a dezvăluit faptul […]

 

***

 

Ionuț Nasleu, fostul director al Piețe SA, reținut de polițiști pe Aeroportul Internațional Otopeni, înainte de a zbura spre SUA

Abia demis de la conducerea SC Piete SA Timisoara, Ionut Nasleu va trebui sa dea cu subsemnatul intr-un dosar de santaj, in urma unei plangeri penale depuse la IPJ Timis, in 18.02.2021, de jurnalistii Dragos Bota si Iulia Bota.

Din cuprinsul plangerii penale rezulta ca Bota Dragos-Cosmin se simte amenintat si santajat, dupa ce, in 16.02.2021, la ora 23,36, ar fi primit un mesaj text de la Ionut Nasleu, prin intermediul Whatsapp, in care este atentionat ca, daca mai continua sa publice articole defaimatoare la adresa sa, risca sa apara in public o inregistrare video defaimatoare cu actuala sa sotie.

 

***

Ștrandul Termal, stăpânit de un patron arab, fără plata taxelor către Primăria Timișoara

Din 2004, Hussam Al Hajjar, născut în Homs, Siria, a devenit stăpânul Ștrandului Termal din centrul Timișoarei. Deși contractul de închiriere avea o durată inițială de 5 ani, patronul arab a forțat Primăria Timișoara să-i prelungească actul de locațiune sub pretextul că, fiind chiriaș, a investit 5 milioane de euro în modernizarea bazei estivale.

După un șir lung de procese, în 2014, Primăria Timișoara, condusă la acea vreme de Nicolae Robu, a câștigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul prin care ar fi trebuit să plătească firmei SC GPG Company SRL nu mai puțin de 3,5 milioane de euro pentru presupusele investiții realizate la Ștandul Termal.

 

***

 

curs

***

Dan Setlacec

Nu suferea stupidităţile pompoase, intrigile, lipsa de pregătire, şmecheria lucrativă, necinstea.

***

Jocurile istorice ale foamei – despre cum, flămînzi mereu, am pus „Perseverance” pe Marte

S-a ajuns astăzi, în anii noștri, ca oamenii cu bani să mănînce pîine de secară, iar oamenii săraci să se mulțumească doar cu pîinea albă.

***

Cu ochii-n 3,14…

bec5e5ba0527e423993bc59099a5b750-41872.j

„Țările bogate ar trebui să treacă la carne 100% sintetică, pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să scadă” – spune Gates.

***

Triumfalismul propagandistic românesc de la Stalingrad

Se știe ce a însemnat Stalingradul pentru Armata Română: un dezastru, unul dintre cele mai mari din Istoria militară a Poporului nostru.

Pe parcursul Războiului din Est apărea în țară și se difuza trupelor noastre de pe Front o publicație săptămînală, intitulată „Sentinela”. Am fost tare curios să văd ce spuneau coperțile acestei reviste în timpul Bătăliei de la Stalingrad, evident, pînă la momentul dezastrului.

Reproduc aici ceea ce am găsit răsfoind revista.

***

Antiepiscopul

Cata-2020_02_24_16-17_OK-Page-16_001.jpg

Arhiepiscopul Calinic și Antiepiscopul Teodosie sunt la cuțite, cum ar putea să titreze God Food. Teodosie e mechuis, viclean, plin de răutăți, practic e un ditamai oficialul bisericesc care însă contrazice învățăturile de grădiniță ale ortodoxiei. ÎPS Calinic s-a declarat împotriva botezării prin scufundarea copilului, lucru care l-a înfuriat pe Antiepiscopul Teo. Teodosie pare că oricum era nemulțumit de faptul că, la botez, copilul este ținut cam puțin cu capul sub apă. Ori pregătești copilul de potop, ori nu-l mai […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*