Anton Kovacs July 21, 2020

 

image

Se întâmplă lucruri pe care îmi este greu să le înțeleg:

Întreaga țară se dă cu fundul de pământ din cauza pandemiei, populația a fost adusă într-o asemenea stare de isterie încât dacă intri într-un magazin fără mască, riști să fii bătut, oamenilor le este frică să strănute sau să tușească în public, dar pe noi ne mănâncă în cur să organizăm festivale medievale unde oamenii se vor înghesui să vadă coifuri și să mănânce mici cu muștar.

Și toate astea în condițiile în care nu prea avem turiști, că așa sunt vremurile, oamenii mai stau și acasă,  la secțiile ATI nu mai sunt, sau sunt locuri, depinde pe cine întrebi, nu e nici o tradiție care nu putea fi întreruptă și nici banii nu cred că ne dau afară din casă.

***

image

 

Era fain până acum, de exemplu terminau vreo 20.000 de studenți ASE-ul.

– Ce facem cu ei, se întrebau guvernanții, dacă nu le asigurăm la ăștia locuri de muncă, vom avea probleme sociale, va trebui să le dăm ajutor de șomaj, alții nu se vor mai duce la ASE dacă vor vedea că absolvenții de acolo nu își găsesc de lucru și facultățile , adică profesorii, vor pierde din venituri…

– Hai să-ți arăt eu, răspunse combinatorul șef, uite, vezi declarația asta, 394 o cheamă. Are o pagină. De mâine o vom face să aibă 18 pagini.

În felul ăsta va fi nevoie de mult mai mulți contabili și absolvenții tăi își vor găsi de lucru.

Iar pe cei care nu își găsesc îi angajăm la stat.

Sau în agricultură, nici nu trebuia să cultivi ceva, ajungea să ai niște pământ și primeai bani.

Ăla cu vacile aruncă laptele la porci, din lână nu se mai fac covoare ca pe vremuri, nici măcar pentru izolații termice nu este folosită, ci se arde, rosiile se aruncă în șanț, ce rost mai are să îți cauți clienți, să te ocupi de distribuție și să îți vinzi produsele când subvențiile vin oricum de la Coana Europa.

Peste tot se întâmplă la fel, corporațiile fac tot felul de “team building” care costă o mulțime de bani, dar nu aduc nici un folos, umplem țara cu case de marcat care odată vor fi conectate la internet (niciodată nu va funcționa corect acest sistem, ascultați-mă pe mine), orice firmă trebuie să mai suporte câțiva paraziți care câștigă mai bine decât acționarii firmei, e necesar audit de securitate, adică trebuie să dea niște bani, nu puțini, unui securist, milițian sau unuia din copiii acestora, după aceea îți trebuie și un sistem de alarmă care costă uneori mai mult decâț marfa din magazin, expert în protecția muncii, altul pentru medicina muncii, orice societate comercială trebuie să angajeze, sau oricum să plătească, un expert contabil, chiar dacă firma aia vinde două cola pe zi.

O mulțime de posturi artificial create și o mulțime de modalități de a risipi banii inutil, când aceștia ar putea fi folosiți pentru lucruri cu adevărat necesare.

Înțeleg că statele alea frugale, adică statele în care oamenii merg în concediu în stațiunea din apropiere, nu în Bahamas, în care se circulă cu bicicleta, nu cu ultimul tip de mașină, în care oamenii au încă dumb-phone-uri și unii au chiar și calculatoare vechi de 10-15 ani, în care casele respectă măsuri și proporții impuse de bunul simț, unde oficialitățile nu se îmbracă cu costume lucitoare și unde copacii de pe marginea străzilor nu sunt tăiați pentru că un copac crește în zeci sau sute de ani, s-au cam plictisit să dea cocălarilor o mulțime de bani din care nu se alege nimic.

***

image

 

Eu m-am întrebat încă de când au început să ne dea ăia bani, cum niște oameni care au ajuns la un nivel atât de avansat pot fi atât de tâmpiți încât să dea bani românilor și să lase și administrarea acestora pe seama autorităților de aici.

Înțeleg să le fi dat banii, dar să fi dat și organele de control de acolo de undeva, dar așa, exact cum spune și autorul articolului, cum să dai bani la mii de oprișani și controlul să îl facă bădălăii.

Doar știau că avem proverbele alea cu corbii care nu își scot ochii și cu lupii puși paznici.

Și odată cu banii să fi impus și niște condiții, uite frate miliardul, dar peste 5 ani vreau să văd că ai schimbat șinele de la Timișoara la Cruceni, sau ceva. Că altfel, dacă nu se alege nimeni cu nimic, nu prea are rost ca să-și cheltuie europenii adevărați bănuții.

Citește și:  Revista presei 10.08.2020

 

***

 

image

 

Sau poți să spui invers, uite și la elita asta cum s-a sacrificat lăsându-i pe oamenii de știință să testeze vaccinul pe ea, astfel ca nici un muritor de rând să nu sufere vreo neplăcere.

Lăsând gluma la o parte, important este că Rusia a obținut în premieră, înaintea timișorenilor de la Oncogen, un vaccin,  care se pare că este funcțional și nici nu provoacă efecte secundare evidente, că nu s-a auzit să fi dat boala în elita rusească.

***

image

 

Vaccinuri, pui din celule clonate și cine știe ce năzdrăvănii mai fac rușii ăștia…

Noi, în ciuda faptului că aproape că nu există tânăr care să nu fi terminat o facultate, nu facem cercetare, nu facem nici carne din celule clonate, nici vaccinuri.

Am rămas o țară de porcari care se laudă că sunt cel mai inteligent popor din lume.

 

***

 

image

 

Asta este țara adevărată, nu rahaturile pe care ni le arată televiziunile sau blogurile specializate în știri pozitive, nici tinerii care își aniversează majoratul cu orchestră de la oraș și 300 de invitați, de parcă ar fi nuntă, nici cei care cu 300 de lei își fac o firmă pe care mai apoi o vând cu un miliard.

Din fericire lucrurile se vor schimba, mai repede decât credem.

Vor dispare și sticlele de șampanie cu 30.000 de euro bucata, și banii cheltuiți aiurea și miliardarii din carton și mașinile care costă peste 100 de mii de euro.

În schimb vom putea să mergem cu toții în concediu, barem o săptămână-două.

 

***

 

 

 

image

 

Cred că era prin ‘65

De câte ori ajungeau în dreptul ei cetățenii care călătoreau cu tramvaiele 4 și 5 se uitau și o admirau.

Pe atunci avea și o piscină în curte, în stânga vilei.

– E a unui american, spuneau unii, nu, e a cuiva care a primit bani din America spuneau alții. Erau și unii care spuneau că e a unui “ștab”.

Nu știu nici acum a cui era, dar a fost prima vilă impresionantă de pe traseul tramvaiului 5.

Cred că nici gard atât de interesant nu se mai văzuse prin acea zonă.

Mai târziu au apărut alte două vile, adică case mari, cu etaj, gemene, chiar lângă Balta Verde, pe Macilor. Una din ele nu a fost niciodată tencuită, e și acum, după atâtea zeci de ani, “la roșu”. Dar erau case cu acoperiș normal, ca orice casă, doar că aveau etaj. Nu erau nici pe departe atât de frumoase ca asta.

 

Probabil după revoluție banii s-au terminat, sau proprietarul inițial a plecat și el în America, sau ștabul a ieșit la pensie, iar casa a îmbătrânit brusc.

Acum moare. Mai nou casele trăiesc mai puțin decât oamenii.

 

***

 

image

– Dacă eu spun că nu sunt locuri la ATI, înseamnă că nu sunt locuri la ATI, spune Arafat.

– Cine spune că nu sunt locuri la ATI, nu mai dezinformați lumea, sunt locuri la ATI, spune Velea.

La care Arafat, care, dincolo de ceea ce știm noi probabil are un grad mai mare:

– Domnule ministru, vă rog să îmi permiteți, dacă spun că nu sunt locuri la ATI, nu sunt.

– Aaaa, la locurile pentru Covid vă refereați? se prinde în sfârșit Velea.

Nu e o glumă, asta s-a întâmplat ieri, în fața reporterilor și a camerelor de televiziune.

Ca să nu se mai încurce au angajat o firmă de PR.

Nu costă decât 3 milioane. Euro nu lei.

Un fleac, vreo 300 de locuințe, o cameră, o bucătărie, o mică baie, pentru niște oameni sărmani care acum plătesc o chirie împovărătoare.

Bani cheltuiți fără nici un folos, în afară de faptul că niște șmecheri primesc o mulțime de bani de la stat.

România, țara unde statul are cele mai mari cheltuieli din Europa pentru autoadministrare.

***

image

 

 

Știrea e proaspătă, încă nu știm mai multe amănunte așa că nu comentez.

Oricum, sunt de primit nu de dat, așa că nu e rău, mâine putem să stăm cu toții acasă, bem o bere, facem un grătar, viață e frumoasă, Europa ne-a dat niște bani.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*