Ce ascunde China în Wuhan.
Faptul că acolo poți să-ți cumperi o felie de pepene plătind cu telefonul.
Mai mult, cei care îl urmăresc pe Cătălin Stănciulescu, cunoscut cu „numele de artist” de „BackPackYourLife” vor afla că în China, în Tibet de exemplu, la 5600 de metri înălțime, îl poți plăti tot cu telefonul și pe cel care te lasă să faci poze cu mastiff tibetanul sau cu iacul său. Și mai poți afla multe alte lucruri.
Ne-ar prinde și nouă tare bine multe lucruri care se întâmplă în China, poate niște trenuri mai rapide, poate un sistem de protecție al celor care nu mai pot să muncească, poate mașinile și scuterele alea electrice de care este plină acea imensă țară.
Dar să nu faceți greșeala să credeți că dacă le-am importa pur și simplu la noi am fi mai fericiți.
Pentru că toată această evoluție tehnologică trebuie să fie însoțită și de evoluția spirituală, în primul rând, și orice inovație tehnologică trebuie însoțită de evoluția întregului sistem orizontal cu care ar putea avea legătură.
Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă de luna viitoare toate pensiile ar veni pe card, așa ca la chinezi, iar Nea’ Puiu ar fi obligat să-și facă micile cumpărături nemaifolosind bani „adevărați” ci telefonul. Să avem o aplicație națională pentru așa ceva, așa cum ăia au AliPay noi să avem un VasilePay.
Păi în primul rând bătrânii ar trebui să-și cumpere un telefon. Nu orice telefon ci unul „smart”.
Și acesta ar trebui să fie destul de ieftin pentru ca să și-l permită.
După aceea ar trebui să știe să-l folosească, ceea ce este și mai greu.
Și cel mai greu ar fi să se obișnuiască cu ideea, după ce 78 de ani Nea’ Puiu, sau Doamna Lena sau alții ca ei au plătit cu bani, pentru ei s-ar schimba tot ce a însemnat viața lor, poștașul nu le mai aduce banul ăla adevărat, care poate fi numărat și împărțit pe căprării, atât pentru administratoare, ăștia pentru curent, sau gaz sau mâncare sau medicamente și mai punem și un ban în teancul dintre cearceafuri, ci banii au devenit ceva abstract, care nu se vede și care nu poate fi pipăit.
Un alt exemplu, de aici de la noi, ca să ne dăm seama ce înseamnă să schimbi o mică părticică fără să ții cont de întreg:
La un moment dat s-a considerat că este bine că evoluăm din punct de vedere al confortului, să avem cât mai mulți dintre noi o mașină.
Zis și făcut.
În primul rând s-a impulsionat acest sector, mașinile puteau fi aduse de aiurea fără nici un fel de taxe, așa că țara a fost inundată cu mașini. S-au creat programe, prima mașină, a doua mașină, rabla și care or mai fi fost.
S-a descurajat transportul în comun, unele linii au fost desființate, flota a fost „reînnoită” cu tramvaie vechi aduse de aiurea, nici șoferii și vatmanii nu au mai fost stimulați să lucreze acolo, atelierele de reparații au fost desființate în mare parte și transformate în campusuri monastirești sau expoziții, benzile dedicate transportului în comun au fost desființate iar cei care se mai pricepeau cât de cât la tramvaie și troleibuze au fost înlocuiți cu noii manageri, această specie parazitară care de fapt nu se pricepe la absolut nimic în afară de a-și negocia salariul și oricum nu s-au urcat în viața lor într-un tramvai decât atunci când și-au făcut niște poze.
Rezultatul îl vedeți pe stradă, orașul este sufocat de mașini, pietonii trebuie să meargă pe carosabil pentru că un primar iresponsabil le-a interzis polițiștilor locali să-i penalizeze pe cei care parchează pe trotuare, trafic supra-aglomerat, poluare, blocaje și oameni omorâți pe trotuar.
Am putea și noi, la fel cum fac foarte mulți chinezi, să folosim pentru a ne deplasa prin oraș, scutere din alea mici electrice, cu trei roți, mai ales că 90% din mașini sunt ocupate de către o singură persoană care nu prea are nimic de cărat. Chiar avem câteva prin oraș.
Dar așa ceva în România este inimaginabil, cum am putea să ne arătăm statutul social deplasându-ne de acasă la serviciu cu un scuter din ăla.
În condițiile în care acesta este modul în care arătăm că ne-am realizat, plimbându-ne cu mașina și pozându-ne mâncarea și Cola de pe masă. Că în rest nu prea s-a făcut nimic în țara asta.
Povestea asta cu TikTok-ul este destul de adevărată, jucăria aia este extrem de adictivă, te uiți la un clip din ăla, pe urmă te mai uiți la unul și tot curg clipuri care îți plac tot mai mult și când te uiți la ceas constați că ai pierdut câteva ore în care nu ai învățat absolut nimic, nici să cânți la pian, nici să repari ceva, nici cum e făcută lumea.
Mai rău, clipurile alea scurte probabil că după un timp îți modelează creierul în așa fel încât acesta nu mai este interesat de lucruri complexe.
Sunt sigur că cineva din generația TikTok nu ar mai fi interesat de Mizerabilii, de exemplu, unde sunt sute de pagini cu descrieri ale locurilor sau ale trăirilor. Ca să nu mai spunem că în zilele noastre cartea aia nici nu mai este corectă din punct de vedere politic, astăzi Thenardier ar candida la funcția de Președinte al Consiliului Județean sau ceva asemănător.
De acolo vine pericolul, nu că ne spionează sau ne influențează cumva chinezii cu TikTok-ul.
Dar, fiecare este liber să aleagă.
Kelemen Hunor spune că cetățenii de etnie maghiară sunt nemulțumiți de actualul președinte.
Nu numai ei sunt astfel, fiecare cetățean din țara asta este dezamăgit de Klaus Iohannis.
Și partea cea mai proastă este că omul ăsta nici măcar nu realizează cât rău a făcut nefăcând nimic în afară de a executa orbește ordinele altora al căror interes nu este în nici un caz binele poporului român.
Mărturisesc că, în ciuda faptului că nu prea mă uit la filme, reacția mea la tâmpenia blondei a fost exact cea prezisă de Costi Rogozanu: mi-am marcat un bookmark la filmul ăla SF rusesc și imediat ce voi avea vreo două ore libere mă voi uita la el, chiar dacă îl văd cu traducerea aia automată de la YouTube.
***
Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina
Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front, relatează BBC.
Fost analist CIA vorbește de păcăleala de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina
Noul pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, a declarat fostul analist CIA Larry Johnson pe canalul YouTube Judging Freedom. „Chiar dacă ne imaginăm că 61 de miliarde de dolari vor fi pur și simplu dați lui Zelensky acest lucru nu va schimba […]
Americanii pot supraveghea cetățeni străini fără mandat judiciar
Senatul SUA, în urma Camerei Reprezentanților, a aprobat prelungirea secțiunii 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) pentru încă doi ani, relatează NBC. Programul vizează în special persoanele non-americane din străinătate, inclusiv prin consultarea corespondenţei electronice. Textul de lege a fost puternic denunţat de organizaţiile care apără viaţa privată şi libertăţile. „Nu a fost ușor, au fost […]
Noul tren de mare viteză al Chinei va circula cu o viteză de 400 de kilometri pe oră
Trenul de mare viteză CR450, cel mai recent model de tren de mare viteză proiectat în China, va putea opera la viteze de 400 de kilometri pe oră, conform operatorului feroviar al țării. Un prototip al acestui tren de mare viteză va fi finalizat și va ieși de pe linia de asamblare în decursul acestui […]
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
Liceenii care încearcă să reducă timpul petrecut pe ecran: „TikTok este ca și fumatul. Am vrea să ne oprim, dar nu putem.
Doi profesori de educație fizică dintr-un liceu din afara Parisului urmăresc timpul petrecut de elevii lor de 15 și 16 ani pe telefoane, pentru a-i încuraja „să facă altceva cu timpul liber”. La începutul anului școlar, utilizarea lor medie zilnică era de 7 ore și 22 de minute.
Kelemen Hunor susține că maghiarii sunt nemulțumiți de Klaus Iohannis: „Dezamăgire la fel de mare pe cât a fost speranța”
Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că ungurii ardeleni se simt dezamăgiți de președintele Klaus Iohannis, la finele celui de-al doilea mandat al acestuia, transmite News.ro. Totodată, fostul vicepremier a spus că ratarea intrării țării noastre în Schengen este și un eșec al președintelui în funcție.
Dacă ți se cenzurează filmele, să știi că ești luat de prost
Ați văzut probabil știrea că Ministerul Culturii a interzis proiecția unor filme rusești din motiv că ar face propagandă pentru ruși. Că avem miniștri care nu înțeleg nimic din nimic la Ministerul Culturii, asta nu e o surpriză. Ar trebui să ne îngrijorăm însă când aceștia ne iau de proști.
Ei bine, gândul că Raluca Turcan îmi alege filmele pe care să le văd și pe care să nu le văd m-a liniștit în mod straniu: sunt toate pe net, o să mă uit fix la filmele pe care le interzic Turcan și echipa ei de experți în propagandă „soft”. De ce? Pentru că de aia ne educăm, de aia citim, vedem filme, ca să sesizăm singuri propaganda. Un film interzis spune mai multe nu despre puterea care încearcă să-și trimită mesajele, ci fix despre puterea care le interzice. Și dacă a ajuns să-ți fie frică de filme science-fiction, atunci e clar că liderii noștri sunt la genunchiul broaștei din punct de vedere politic, dar au și ajuns la un grad periculos de dispreț față de cetățeni.
Marian Nazat: Portrete și portrete (1)
Mereu și mereu zăbovesc asupra portretelor diverselor personalități – de aici și de aiurea – desenate în paginile cărților de memorii, cu osebire. Le privesc din toate unghiurile, doar, doar îl voi înțelege cu adevărat pe cel zugrăvit din cuvintele altuia. Uneori, împărtășesc întru totul tușele cromatice, alteori nu. Dar asta nu înseamnă că dreptatea e de partea mea, nici pomeneală.
Cine este omul care construit lanţul de magazine care a distrus toţi chioşcarii din România
Doliu în lumea muzicală timișoreană. A murit Grigore Bujor Hariga
Grigore Bujor Hariga, o figură emblematică a scenei muzicale timișorene, s-a stins din viață. „Hari” – aşa cum îi spuneau prietenii – a fost profesorul de chitară al multor muzicieni recunoscuţi, ca Mircea Bunea sau Horea Crișovan, și a fost recompensat cu o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Timişoara pentru întreaga sa activitate
Expoziție de excepție în Piața Unirii din Timișoara. Mașini de colecție pentru publicul iubitor de istorie și nostalgic
Piața Unirii s-a umplut sâmbătă de mașini de epocă, cu ocazia unei noi ediții a Retroparadei Primăverii, organizată de Retromobil Club – filiala Timiș. Peste 100 de mașini istorice, autohtone, dar și străine au bucurat sutele de trecători, care au făcut poze cu ele și au stat de vorbă cu colecționarii despre povestea din spatele bijuteriilor pe patru roți.
Doi tineri, loviți pe trotuar de o mașină, în Timișoara
Doi tineri, loviți pe trotuar de o mașină, în Timișoara