România, o țară de șefi, unde adevărata valoare a muncii se pierde în hățișurile birocratice și în structurile dominate de interese politice. În loc ca meritocrația să fie la baza recompensării, cei care mențin relația cu statul, funcționarii neproductivi, sau personalul de conducere numit de partide, sunt cei care primesc cele mai mari salarii. Acești oameni, care contribuie prea puțin la crearea de plus valoare, sunt recompensați disproporționat față de cei care, prin munca lor, aduc un beneficiu real economiei.
Acest fenomen se manifestă nu doar în sectorul public, ci și în corporațiile private, unde recompensarea este de multe ori deturnată de la criteriile de competență și productivitate. Într-o economie unde eficiența și rezultatele ar trebui să fie motorul recompenselor, România rămâne o țară unde ierarhiile sunt construite pe altceva decât pe merit.
Iar acești „șefi”, pentru că au ajuns în niște locuri în care nu trebuiau să ajungă, nu sunt capabili să vadă esența lucrurilor și de aceea în loc să-și aducă contribuția la simplificarea și eficientizarea sistemului îl complică făcându-l ineficient.
Aceeași lipsă de meritocrație se reflectă și în sistemul medical, unde excelența profesională ar trebui să fie piatra de temelie. În realitate, accesul în această profesie vitală este deseori determinat de factori ce nu au nicio legătură cu aptitudinile sau pasiunea pentru medicină. Tinerii proveniți din familii cu bani au un avantaj semnificativ în fața celor fără resurse, având acces la educație mai bună și oportunități mai largi, indiferent de capacitatea lor reală.
Mai mult, existența locurilor rezervate pentru anumite categorii sociale sau etnice accentuează dezechilibrul. Astfel, un tânăr mai puțin competent din mediul rural poate fi admis la o facultate de medicină doar pentru că beneficiază de un loc rezervat, chiar dacă este un țăran prost, dar șiret ca un șobolan, în timp ce un altul, mai bine pregătit, din mediul urban, rămâne pe dinafară. Rezultatul este un sistem medical în care empatizarea cu pacientul și competența profesională sunt deseori compromise, deoarece procesul de selecție a permis accesul celor mai puțin pregătiți.
S-a ajuns ca sistemul medical, în loc să fie un sistem care să-i ajute pe cei aflați în suferință, să fie un sistem menit să producă bani. La fel se întâmplă în orice alt domeniu, și în justiție și oriunde altundeva.
România, o țară în care, într-un oraș oarecare avem 150 de concerte într-un weekend dar în același oraș avem un singur centru de îngrijiri paliative, cu 9 paturi, și ăla finanțat de Biserica Catolică.
România este o țară unde totul este temporar. Chiar și fabricile de odinioară, construite să dureze un secol, au fost înlocuite de structuri din panouri, gata să fie demontate la primul semn de nemulțumire din partea investitorilor, lăsând în urmă doar schelete goale și comunități dezrădăcinate.
România este o țară ca un Mall, există o aparență strălucitoare, dar cu pereți din rigips, unde nimic nu este făcut să dureze, iar valorile sunt înlocuite de interese pe termen scurt și de soluții improvizate.
***
Alain Delon a încetat din viaţă. Actorul francez avea 88 de ani
Israel: virusul războiului?
Datorită noului virus la modă, variola „maimuță”, cel născut din coitus între, amintiți-vă, liliac și pangolin care (asta rămâne versiunea oficială), prin desfrânare (1), a creat și, fără intenție, virusul covid. , sistemul de sănătate tocmai a fost amplasat…
Un diplomat britanic a demisionat din cauza vânzărilor de arme către Israel. El a invocat „posibila complicitate a Londrei în crime de război”
Un angajat al Foreign Office, corpul diplomatic al Marii Britanii, a demisionat în semn de protest pentru vânzarea de arme către Israel. Bărbatul a acuzat Londra de o „posibilă complicitate în crime de război” legate războiul din Fâșia Gaza.
Germania va sista ajutorul militar pentru Ucraina – presă
Germania își rezolvă problema bugetului pe 2025: va tăia ajutorul acordat Ucrainei. Interdicția, care este deja în vigoare, va afecta toate cererile noi de asistență către Kiev, a scris sâmbătă ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Guvernul german nu va mai acorda noi ajutoare militare Ucrainei, ca parte a programului coaliției de guvernământ de reducere a […]
Critici dure în L. A. Times pentru „zeii olimpici corupți”, în cazul bronzului pierdut de Jordan Chiles. „Duceți-vă dracului. Medalia nu are ce căuta în România”
„Păstrează-ți medalia! Olimpica Jordan Chiles ar trebui să trântească ușa peste decizia eronată a CIO” , titrează jurnalistul sportiv Bill Plaschke într-un articol de opinie din ziarul american Los Angeles Times despre medalia de bronz de la proba de individual compus a Jocurilor Olimpice de la Paris, care i-a fost restrasă americancei Jordan Chiles pentru a-i fi acordată româncei Ana Maria Bărbosu, relatează GSP.ro.
Val de radieri: peste 45. 000 de firme și-au închis porțile de la începutul anului
Cele mai multe radieri au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul Firmele închise la nivel național, în primele șase luni din 2024, sunt cu 34,38% mai multe, comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de Agerpres. În topul radierilor este Capitala, cu 7.014 ( […]
România este o ţară de şefi! Cine îşi asumă răspunderea pentru declanşarea spiralei preţuri – salarii? Dar pentru deficite şi îndatorarea neproductivă?
Românul se naşte bursier, trăieşte funcţionar şi moare pensionar. Spusele lui P.P. Carp au surprins perfect „natura”, într-o perioadă când nu prea existau televiziuni, nici măcar nu era scris în Constituţie că România e un stat social. Iată un politician – un preşedinte al Partidului Conservator, care a trăit până în 1919 – nepopulist.
Băsescu amintește că a propus, în 2012, reforma Sănătății și spargerea monpolului CNAS, dar “baronii sănătății“ l-au învins și nu s-a schimbat nimic: “Doar morţii din spitale ar putea fi mai mulţi“
Fostul președinte Traian Băsescu amintește că a propus, în 2012, reforma Sănătății și spargerea monpolului CNAS, dar “baronii sănătății“ l-au învins și nu s-a schimbat nimic: “Doar morţii din spitale ar putea fi ceva mai mulţi“, a scris el pe Facebook.
Susținuți de părinți, nemulțumiți că salariile se dau pe muncă, nu pe dorință, tinerii români bat recordurile la evitat munca
România are printre cei mai mulți tineri sub 25 de ani care nu vor să muncească. Potrivit Institulului Național de Statistică, rata șomajului în rândul acestei categorii depășeste 20 la sută.
Cârpaciul şi magistratul. Justiţie ca la Timişoara
Să presupunem că aţi reuşit să fiţi proprietarul unei case. Nu contează cum: aţi cumpărat-o, moştenit-o, obţinută prin instanţe etc. În cele mai multe cazuri asta înseamnă mari eforturi, inclusiv de natură materială şi mult timp pierdut prin instanţe. Dar, în fine, acum sunteţi în culmea fericirii, aveţi actele de proprietate în mâini şi mergeţi…