O bătrână în vârstă de 88 de ani și fiul ei de 68 de ani au fost găsiți morți într-o locuință din Timișoara.
Pare o știre de ora 17, multe poze cu oameni îmbrăcați în costume albe de protecție, alte poze cu polițiști, secvențe video cu cadavrele scoase din casă.
De fapt este o știre mai importantă decât pare.
Și sper că va constitui un semnal de alarmă.
Pe măsură ce populația îmbătrânește și pe măsură ce familiile extinse, cele formate din 3-4 generații care locuiesc împreună sunt înlocuite de familii compuse din oameni în vârstă care locuiesc singuri și/sau uneori ajutați de un membru de familie, este posibil ca aceste cazuri să devină tot mai frecvente.
Faceți un mic experiment, mergeți într-un supermarket, la Kaufland, de exemplu.
Și uitați-vă după cei care cumpără pampersi pentru adulți. Veți vedea că sunt destul de mulți.
Fiecare dintre aceștia poate ajunge subiectul unei astfel de știri.
Pentru că îngrijirea unui bătrân poate fi în unele cazuri o experiență foarte traumatizantă. O spun studiile de specialitate, o spun psihiatrii.
Chiar și ChatGPT ne spune că o astfel de persoană, asistentul, nu bătrânul, este în pericol și că are nevoie neapărat de asistență de specialitate.
Un bătrân care de multe ori este netransportabil are nevoie de asistență medicală, care, tot de obicei, nu îi este acordată. Pentru că medicii de familie de obicei nu vin acasă. Și pur și simplu nu poți să-l duci la medicul de familie, nu ai cum. Iar medicii care vin acasă vor bani pentru asta și oamenii ăștia trăiesc în majoritatea cazurilor dintr-o pensie amărâtă.
Dacă chemi o salvare, îi pui pe oamenii ăia pe drumuri degeaba, pot să îi facă o injecție sau să îi dea o pilulă ca să-i scadă sau să îi crească tensiunea arterială, sau să-i rezolve o altă problemă care constituie o urgență, dar a doua zi problema apare din nou.
Omul e pur și simplu bătrân și nu s-a inventat încă vreun medicament care să trateze această boală.
Bătrânii ăștia care au nevoie de îngrijire uneori vorbesc cu morții, uneori nu îl recunosc pe cel care îi ajută, au halucinații în care văd tot felul de lucruri, deoarece stau în majoritatea timpului în pat, starea de sănătate li se deteriorează, se cacă pe ei, la un moment dat pot ajunge să fie paranoici șî îl consideră pe cel care-i îngrijește ca fiind un fel de dușman…
Nu există destule locuri în instituțiile care i-ar putea îngriji pe acești oameni și acolo unde există acestea sunt mult prea scumpe pentru marea majoritate a populației. Pentru că statul cumpăra arme în loc de a-și îngriji bătrânii. La fel de scumpi sunt și îngrijitorii care ar putea fi angajați să vină să se ocupe de acel om câteva ore/zi. Pentru că, spre deosebire de Statul Român, alte state subvenționează îngrijirea propriilor bătrâni și astfel au ridicat enorm de mult prețul pieței. Un îngrijitor va prefera întotdeauna să meargă să îngrijească un bătrân de aiurea pentru 1000-2000 de Euro/lună, la care se adaugă casa și masa, în loc să îngrijească un bătrân din România pentru câteva sute de lei.
Și atunci un fiu sau o fiică trebuie să-și asume această sarcină. Trebuie să renunțe la viața lor, la familia lor, nu vor mai ști în ce zi a săptămânii este pentru că ei nu au sâmbătă, nu au duminică, nu au revelion, Paște sau Crăciun. Se duc dimineață acolo, la tatăl sau mama lor și nu știu ce vor găsi, poate a murit, sau poate a umplut camera de fecale, sau s-a aruncat pe fereastră. Dacă sunt mai tineri, trebuie să renunțe chiar la locul de muncă și să se ocupe de acești bătrâni.
Nu oricine rezistă din punct de vedere psihic la așa ceva.
Și atunci ajungem să citim despre ei în presa locală.
Ar exista soluții dacă cineva, autoritățile, ar fi interesate de propriii cetățeni.
Și nu este neapărat vorba de bani, o subvenție sau un ajutor material nu rezolvă neapărat situația.
Autoritățile ar trebui să organizeze echipe specializate formate din medici generaliști, psihiatri, psihologi, chiar și preoți aparținând mai multor confesiuni, poate și juriști, că în astfel de cazuri există uneori și probleme juridice, un fel de “task-force”-uri care să intervină de urgență în astfel de situații.
Ar trebui făcute liste cu persoanele în vârstă care au nevoie de asistență, iar acestea să fie monitorizate în permanență. Aici ar putea ajuta administratorii blocurilor.
Pentru a facilita solicitările de asistență primăria și prefectura ar trebui să aibă în centrul căcaturilor acelea de site-uri pe care le au, și pentru care plătesc mai mult decât fac, un buton mare și roșu pe care cei aflați în nevoie să dea un click și să li se solicite doar un număr de telefon la care pot fi apelați.
Iar după ce un operator calificat ia legătura cu ei, spun operator calificat pentru că de multe ori nici cei care-i îngrijesc pe acești bătrâni nu știu de ce ar avea nevoie și cum ar putea să-i ajute cineva, o astfel de echipă să fie trimisă pentru a lua măsurile de urgență necesare și pentru a stabili un plan de asistență pe termen lung, inclusiv asistență în scopul obținerii unui ajutor material, dacă acesta este necesar.
Poate prefectura și primăria, după ce termină cu steagurile or să se ocupe și de această problemă.
Iar banii necesari, nu prea mulți, ar fi cheltuiți cu mai mult folos decât să finanțăm tot felul de cretini care murdăresc trotuarele cu vopsea.
La loc comanda: lansarea rachetei SpaceX Starship a fost oprită în ultimul moment
Lansarea rachetei SpaceX Starship a fost oprită în ultimul moment și nu va fi reluată luni, au anunțat reprezentanții companiilor conduse de Elon Musk.
Asistentă filipineză moartă după vaccinul Covid. Despăgubiri de 169.000 dolari americani
Un senator de stat din Illinois a apărat „Teen Takeover” din Chicago, care a avut loc sâmbătă seara și a lăsat mai mulți băieți împușcați, susținând că este pur și simplu „un protest în masă împotriva sărăciei și segregării”.
Robert Peters, care reprezintă părți din Chicago, a răspuns scenei haotice în care sute de tineri locali au spart geamurile mașinilor, sărind peste vehiculele din jur și trăgând cu arme pe străzi.
În loc să condamne haosul care i-a lăsat pe turiști să fugă de frică, Peters a sugerat că a fost un „protest în masă”.
Emmanuel Macron sa adresat aseară francezilor la TV, de la ora 20.00, pentru a vorbi despre „100 de zile de pace” și despre „un nou pact pentru viața profesională”, dar mulți au decis să nu-l asculte și să protesteze.
Termenii și expresiile considerate ofensatoare din romanele Agathei Christie cu detectivul Hercule Poirot, eliminați deja din versiunea britanică, vor fi revizuite și în versiunea franceză.
CEO-ul Tesla și Twitter, Elon Musk , au avertizat luni despre potențialele capcane ale tehnologiei inovatoare ale inteligenței artificiale (AI), spunându-i lui „Tucker Carlson Tonight” că, deși a dat peste cap cu autoritățile de reglementare în trecut, această nouă frontieră poate fi potențial periculoasă dacă există… t limite sau linii directoare.
Musk a povestit că a lucrat cu co-fondatorul Google, Larry Page, cu ani în urmă, pe tema inteligenței artificiale, spunând că îl va avertiza pe Page despre importanța „siguranței” AI.
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în Slovacia. Ce a decis cu privire la importurile de cereale din Ucraina
Slovacia a suspendat importurile de cereale din Ucraina, anunțat un purtător de cuvânt al guvernului de la Bratislava, citat de CNN.
Războiul grânelor. De ce au întors armele contra Ucrainei est-europenii
Kievul va căuta să obțină redeschiderea tranzitului de produse alimentare și cereale via Polonia ca un „prim pas” în cadrul discuțiilor ce vor avea loc luni, 17 aprilie, la Varșovia, a anunțat luni ministrul Agriculturii ucrainean, după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters.
România ar vrea oare, poate, intenționează sau ar promite să-și apere cetățenii? Mai e cazul?
Ieri, o decizie a guvernelor de la Varșovia și Budapesta a fost critică în termeni destul de severi de către Comisia Europeană care nu este deloc de acord cu decizia celor două capitale.
Ieri, o decizie a guvernelor de la Varșovia și Budapesta a fost critică în termeni destul de severi de către Comisia Europeană care nu este deloc de acord cu decizia celor două capitale.
România ascunde gunoiul sub preș. Suntem țară de producție, desfacere și consum de droguri, nu doar de tranzit. This concluzie vine de la firul ierbii: psihoterapeuți, toxicologi, medici ATI, medici de familie, părinți, prieteni, copii […]
Angajații din mediul privat riscă să rămână fără zile LIBERE plătite, de la 1 ianuarie 2024
Angajații medii private riscă să rămână în ianuarie fără zile libere plătite, de la 1 2024. Totul după ce un grup de parlamentar a inițiat sau lege prin care să se angajeze în sectorul privat să nu […]
Am dezlegat la gura sacul cu amintiri economice și din el au ieșit săptămâna de lucru de șase zile de pe vremea lui Ceaușescu și obiceiul de a plăti retribuția lunară în două tranșe, avans și lichidare.
Cătălinei Mihai i se zice „Snowy” pentru un motiv. Îi place zăpada, iarna și orice are de-a face cu anotimpul rece. Când a trebuit să aleagă între două oferte de job, una în Spania, alta în Finlanda, a mers împotriva tendințelor și să îndreptat către versiunea mai friguroasă: „decât să stau la 40 de grade, mai bine să stau la -40”.
70 de artiști vin la Timișoara într-un amplu proiect cultural
Timp de șapte luni, între 4 mai și 30 noiembrie 2023, Cazarma U din Timișoara (Piața Mărăști nr. 2) va fi locul de desfășurare a unei serii de evenimente expoziționale menite să introducă publicul în evoluția sculpturii din ultimii 50 de ani și perspective diverse. în care aceasta se manifestă.
Cazarma U din Timișoara prinde din noua viață și devine, timp de jumătate de an, galerie de artă.
După ani buni în care a stat total închisă, Cazarma U din Timișoara va prinde din noua viață. Timp de șapte luni, între 4 mai și 30 noiembrie 2023, Cazarma U din Timișoara (Piața Mărăști nr. 2) va fi locul de desfășurare a unei serii de evenimente expoziționale menite să introducă publicul în evoluția sculpturii …
Mama si fiu, gasiti morti intr-o casa din Timisoara. Video
TIMISOARA. Descoperire macabra intr-o casa din Timisoara, luni seara. Mama si fiu au fost gasiti morti in locuinta lor din cartierul Elisabetin, pe strada Cozia. CITESTE SI: Masina lovita de tren langa Timisoara, dupa ce soferita de 19 ani sa avantat pe linii. Oameni raniti. Foto Vecinii au anuntat Politia cand si-au dat seama […]