La conferința aceea din Elveția avem pe de o parte 78 de țări care sunt de o părere și 11 care nu împărtășesc acea părere.
Se va spune, uite că majoritatea susțin documentul final.
Dar, încercați să luați o hartă și să colorați cu albastru tările alea 78, iar cu altă culoare, de exemplu galben, colorați alea 11 țări care nu au semnat tratatul, la care adăugați și Rusia și China care nu au participat la acea conferință.
Și țineți cont că una din țările astea colorate cu galben este și Sfântul Scaun, o țară care într-adevăr abia o vezi pe hartă dar a cărei opinie este cea a 1,27 de miliarde de oameni de pe toată planeta.
Pe de altă parte, să faci o conferință de pace la care nu participă una dintre părți este destul de ciudat. E ca și cum eu aș hotărî ce aspirator îmi cumpăr nu cu nevastă-mea ci cu vecina de la scara B apartamentul 17, pe care o cheamă Ursula.
Cât despre China, uitați-vă chiar acum în jur:
Veți vedea poate un televizor Philips 4K, de fapt nici nu contează marca, care este produs în China. Lacul de pe mobilă este produs tot acolo. Computerul Dell sau telefonul de pe care citiți acest text sunt produse tot acolo.
Mocheta de pe jos este produsă din niște fibre pe care le-a produs o fabrică chinezească.
Chiar și diblurile cu care v-ați fixat răftulețul ăla chinezesc din baie au fost făcute tot în China.
Mașina Mercedes, despre care știți că este germană, sau Tesla, americană, tot de acolo au venit, pe un vapor mare sau cu trenul ăla de pe Noul Drum al Mătăsii, că din 1,4 milioane de mașini germane doar vreo 300 de mii sunt produse într-adevăr în Germania. Nici nu ar avea din ce să le producă, că Neodimul și celelalte pământuri rare de care este nevoie pentru multe din aceste lucruri se găsesc tot în China.
Dacă, prin absurd, sătui să tot fie mușcați de cur, chinezii ar impune un embargou asupra lumii occidentale, să nu mai vândă nimic în Europa, Australia, SUA, Canada și Noua Zeelandă, ci să vândă numai în Africa, Rusia sau în Orient, într-o lună cred că ne-ar cădea lumea în cap.
Merită să vă gândiți puțin la lucrurile astea.
E treaba USR-iștilor ce fac ei acolo în partid, dar eu cred că ideea Elenei Lasconi, de a rupe alianța cu PMP și Forța Dreptei, este excelentă.
De fapt asta ar trebui să fie principala preocupare a USR până la viitoarele alegeri, să convingă electoratul că se îndepărtează de dreapta și se situează undeva la centrul eșicherului politic. Și bineînțeles să-și scrie un program de guvernare care reflectă această doctrină de centru.
Au crescut spectaculos încasările ANAF, încearcă să ne convingă cei de acolo, arâtându-ne o mulțime de cifre.
Dar gândiți-vă că un detergent este cu mult mai scump decât era anul trecut pe vremea asta, hârtia igienică la fel, totul este mult mai scump.
Asta înseamnă că și TVA-ul este mai mare, impozitele aferente acestor vânzări sunt mai mari, după ce a crescut salariul minim, puțin, și salariile bugetarilor, mai mult, au crescut și dările aferente acestor salarii…
De fapt nu a crescut nici o încasare, să nu credeți că angajații și șefii din Guvern sau din ANAF au devenit mai eficienți. Este vorba doar despre inflație.
Și întotdeauna când este inflație, statul și cei care au mult câștigă, în timp ce ăia care au puțin vor rămâne cu și mai puțin.
***
De ce medicamentele inovatoare sunt mai scumpe în țările sărace: Negocierile secrete și acordurile lipsite de etică – Investigate Europe
Acorduri confidențiale, discounturi secrete și puterea marilor companii farmaceutice – este rezumatul unei investigații jurnalistice derulate timp de opt luni, de către Investigate Europe, și care expune sistemul ascuns de stabilire a prețurilor la medicamentele comercializate pe continentul nostru. Pacienții care suferă de cancer sau de alte boli grave își dau seama rareori că soarta […]
Numărul de susținători ai documentului final Burgenstock a fost redus la 78
Organizatorii conferinței de la Burgenstock privind Ucraina au scos Iordania și Irakul de pe lista inițială a semnatarilor comunicatului final al conferinței, scăzând astfel numărul lor la 78.
Motivele acestor modificări ale listei nu au fost încă explicate.
Alte țări care nu au susținut documentul final sunt Armenia, Brazilia, Sfântul Scaun, India, Indonezia, Columbia, Mexic, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Thailanda și Africa de Sud.
Liderul din Elveția care a catalogat drept ”jenant” Summitul de Pace pentru Ucraina: ”O rușine pentru țara noastră”
Liderul naționaliștilor de extremă dreaptă, Nils Fiechter, a calificat ca „jenant” summitul găzduit în acest weekend de țara sa pentru pacea în Ucraina, reflectând opiniile potrivit cărora inițiativa este nocivă pentru tradițională neutralitate elvețiană, relatează Reuters.
CBS: Susținerea lui Zelensky a scăzut cu 30 %, iar mai mult de jumătate din populația ucraineană nu are încredere în parlament
Susținerea lui Vladimir Zelensky a scăzut cu 30 la sută, iar mai mult de jumătate din populația ucraineană a încetat să mai aibă încredere în parlament, în timp ce au fost mințiți timp de doi ani cu privire la succesele forțelor armate ucrainene pe front, relatează postul american de televiziune CBS.
Lovitură grea pentru Ucraina. Ce a promis Trump că va face chiar înainte de a prelua mandatul de președinte
La un miting de campanie, fostul președinte american Donald Trump a criticat amploarea sprijinului acordat Ucrainei, denaturând faptele și declarând că, dacă va fi ales președinte, va „rezolva imediat această problemă”.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Blinken în Orientul Mijlociu – diplomaţia pisicii moarte
Sondaj: Dezastru electoral pentru partidul premierului britanic Rishi Sunak
Sondajele din Marea Britanie indică un dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak.
Chinezii au inventat prima piele electronică din lume. La ce va putea fi folosită VIDEO
Cercetătorii chinezi au realizat o descoperire remarcabilă. Au inventat prima piele electronică din lume, inspirată de structura biologică a pielii umane. Această piele electronică prezintă o structură 3D care imită trei semnale mecanice identificate la nivelul pielii noastre.
Care sancţiuni? În luna mai, importurile oficiale de gaze naturale din Rusia au depăşit în Europa livrările din SUA, deşi marile puteri din UE susţin pe hârtie că Rusia trebuie izolată
SUA. Nouă persoane au fost rănite, între care doi copii, după ce un bărbat a deschis focul într-un parc din Rochester Hills (Michigan). Un copil și mama sa sunt în stare gravă. Atacatorul, încercuit de polițiști, s-a sinucis.
Incidentul a avut loc la ora locală 17:00, în parcul Brooklands Plaza Splash Pad din Rochester Hills – aflat la nord de Detroit (statul Michigan), unde mai multe familii se adunaseră pentru a scăpa de căldura verii, într-o zonă cu fântâni arteziene.
Un bărbat a coborât dintr-o mașină în fața parcului și a tras asupra mulțimii aproximativ 30 de focuri cu o armă semiautomată Glock, pe care a reîncărcat-o de mai multe ori, a explicat poliția.
Nouă persoane au fost rănite, inclusiv doi copii mici și mama lor. Polițiștii l-au urmărit un atacator, care s-a refugiat într-o casă și s-a sinucis. Un băiețel de 8 ani și mama sa sunt în stare critică, iar celălalt copil, în vârstă de 4 ani, precum și celelalte șase victime, sunt în stare stabilă.
Ciolacu, despre prezidențiale: PSD va avea propriul candidat. Domnul Geoană nu e din afara partidului / Despre mutarea alegerilor: „Șmecheria se oprește la poarta Palatului Victoria”
Marcel Ciolacu a anunțat vineri, după o întâlnire cu liderii din teritoriu, că PSD va avea propriul candidat la prezidențiale. Întrebat despre susținerea lui Mircea Geoană la prezidențiale, liderul PSD a spus că va discuta cu aceasta, adăugând că „Domnul Geoană nu e din afara partidului”.
Nouă candidaturi depuse până acum pentru șefia USR. Pe listă e și deputatul Cristian Seidler / De ce nu a mai candidat Dominic Fritz
Nouă persoane şi-au depus candidatura pentru preşedinţia USR, până duminică seară, între acestea fiind primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, deputatul Cristian Seidler şi activistul Radu Hossu. De asemenea, unul dintre candaţi este din diaspora.
Potrivit unor surse politice citate de agenția News.ro, nouă persoane şi-au depus candidatura pentru preşedinţia USR, cu câteva ore înainte de închiderea termenului de depunere.
Acesta sunt:
- Gabriel Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova
- Robert Andrei Amarandei – 25 ani, Sector 6, Bucureşti
- Vasile Dinca – 51 ani, Floreşti, Cluj
- Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
- Adrian Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
- Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
- Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
- Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung Muscel
- Radu Mihai Hossu, activist
Lasconi ar vrea să rupă alianța USR cu PMP și Forța Dreptei
USR ar putea să renunțe la alianța cu PMP și Forța Dreptei în cazul în care Elena Lasconi va ajunge președintele Uniunii. Lasconi a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că alianța nu este acum „o soluție” pentru USR, o decizie urmând să fie luată după discuții în cadrul conducerii și cu filialele.
Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă
România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai mare (+56.700) faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în perioada menţionată, 2,569 […]
Creștere spectaculoasă a încasărilor ANAF după noile măsuri fiscale: + 27 mld. lei. Cât au venit de la angajați, cât de la companii
Venituri bugetare nete colectate de ANAF în primele cinci luni ale anului au fost de 175,19 miliarde de lei, în creştere cu 117,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, anunță instituția. „În primele cinci luni ale anului 2024 s-au colectat venituri bugetare nete în sumă 175,19 miliarde de lei
La Pasajul Solventul a fost finalizată rampa specială, destinată amplasării viitorului cheson
Constructorul care se ocupă cu realizarea pasajului Solventul a reușit să mai bifeze o nouă etapă în cadrul proiectului extrem de întârziat. A fost finalizată rampa special cu ajutorul căreia se va putea introduce chesonul pasajului, pe sub șinele de cale ferată. Acest cheson va trebui împins pe sub calea ferată pe o lungime de…
Ce facem astăzi, 17 iunie 2024, în Timișoara?
Tămăduitorii de amintiri, Sala Studio – Teatrul Maghiar, ora 10, cu bilet
Vernisarea expoziției „Miopie istorică”, Memorialul Revoluției, ora 18, acces liber
Take, Ianke și Cadâr // Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, sala ONRT, ora 20, cu bilet
Expoziții permanente la Memorialul Revoluției
Program de vizitare: Luni – Vineri: 08-18, Sâmbătă: 10-18, Duminică: 10-18 (ultimul vizitator: cu 30 de min. înainte de închidere!). Bilete se pot achiziționa la intrare, prețurile fiind: 20 lei adulți, studenți și pensionari -cetățeni români: 10 lei, copii: 5 lei, taxă de fotografiere: 20 lei, taxă de filmare: 100 lei, taxă ghidaj (1-10 pers): 50 lei, taxă ghidaj peste 11 pers: 7 lei/pers, taxă consultanță de specialitate: 100 lei, pentru grupuri mai mari de 20 de persoane: foto gratuit.