Este cam greu să spui pe care dintre candidații la președinție îl susțin americanii în acest moment.
Pentru că americanii, ca niște oameni prudenți ce sunt, nu au pus toate ouăle în același coș, ci ne-au servit cel puțin 4, poate 5, candidați, fiecare cu o aromă diferită.
Și tot în aceeași idee, să spui despre Simion că este susținut de ruși este cea mai mare prostie. Simion nu este susținut de nici o putere străină.
Eu cred că cei care îl susțin pe acest candidat sunt mult mai periculoși pentru noi, românii, decât vor fi vreodată rușii. Au și demonstrat asta.
*
Mugur Isărescu are dreptate când vorbește despre realitatea economică actuală.
Ca să demonstrez acest lucru, voi reveni la exemplul coșului de cumpărături al educatoarelor din Finlanda și România.
În 2024, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor în Finlanda este de aproximativ 58.700 de dolari. În România, însă, PIB-ul pe cap de locuitor este mult mai scăzut, fiind estimat la doar 19.530 de dolari. Această diferență uriașă sugerează, în mod normal, o discrepanță mare în puterea de cumpărare și nivelul de trai dintre cele două țări.
Paradoxal, salariul unei educatoare din România are, în practică, o putere de cumpărare similară cu cel al unei educatoare din Finlanda. Ceea ce într-o lume normală din punct de vedere economic este o aberație.
De aceea este posibil ca în viitorul nu foarte îndepărtat unele categorii de salariați români, mai ales cei din sectorul public, să fie nevoite să treacă printr-o oarecare „dietă”.
Dar să nu înțelegem gresit: Salariul educatoarelor este cea mai mică problemă a acestei țări.
Problema cea mai mare sunt cheltuielile inutile, care au mare legătură și cu corupția la nivel foarte înalt, și birocratizarea excesivă și ineficientă. De acolo trebuie începută însănătoșirea situației economice din România.
*
In Oradea termenul pentru obținerea unei autorizații de mediu este de 38 de zile. Acesta este mult mai scurt decât în Iași (57 zile), Cluj-Napoca (71 zile) ori Timișoara (93 zile).
Nu știu dacă aceste cifre sunt reale dar dacă sunt înseamnă că noi, la Timișoara, ne cam facem de rușine.
Dar eu, în calitate de timișorean m-am cam săturat să îmi fie rușine în fața bihorenilor.
De aceea, îi rog pe cei din Primărie, atât pe șefii de acolo cât și pe fiecare angajat în parte, fiecare la bucățica lui, să facă în așa fel încât până la data de 31 decembrie 2024 termenele din Timișoara să fie cu cel puțin câte o zi mai scurte decât cele din Oradea, în condițiile în care calitatea muncii rămâne cel puțin aceeași.
Domnilor Fritz și Lațcău, faceți o ședință și aduceți la cunoștința angajaților pe care îi conduceți aceste termene. Fără justificări și scuze, dacă la Oradea se poate trebuie să se poată și la Timișoara.
Și dacă nu reușesc, să se ducă altundeva, am văzut că se caută „vânzători de treabă” la mai multe magazine din oraș.
*
Recent, un bărbat a luat viața unui om și a unui câine pentru suma de 700 de lei, bani pe care i-a cheltuit apoi la jocuri de noroc. Acest incident este doar un exemplu, dar reflectă perfect un fenomen alarmant: sălile de jocuri de noroc nu sunt doar locuri în care infracționalitatea se manifestă, ci ele devin adevărate „izvoare de infracționalitate”.
Aceste locuri sunt de multe ori medii în care oamenii vulnerabili, lipsiți de suport psihologic și material, sunt atrași într-un vârtej al dependenței și comportamentelor distructive. Dorința de câștig rapid îi fac pe mulți să cadă în capcana jocurilor de noroc, iar odată captivi în această adicție, unii ajung la acte disperate. Tentația de a obține bani ușor, urmată de pierderi frecvente, alimentează un cerc vicios, ce duce de multe ori la infracțiuni precum furtul, înșelătoria și chiar violența.
Dacă aș avea puterea, aș interzice aceste activități în România, considerând impactul lor nociv asupra societății. Jocurile de noroc, asemenea altor activități dăunătoare, precum prostituția și proxenetismul, creează riscuri majore pentru comunitate. Nu doar că distrug viețile celor implicați direct, dar amplifică problemele sociale pe scară largă – probleme care sunt resimțite și de familii, și de comunități întregi. Astfel de activități nu doar că exploatează vulnerabilitatea, dar contribuie la creșterea infracționalității.
O societate sănătoasă trebuie să protejeze valorile și siguranța publicului și să ofere alternative pozitive celor vulnerabili. De aceea, un cadru legal mai strict împotriva acestor activități ar fi un pas înainte pentru a combate aceste riscuri sociale.
***
Elon Musk joacă un „rol semnificativ” în formarea viitoarei administrații Trump. În plus, a fost la două convorbiri cu lideri străini
Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a devenit o figură influentă în anturajul lui Donald Trump la câteva zile de la alegerile prezidențiale din SUA și joacă un „rol semnificativ” în formarea viitoarei administrații Trump, scrie ABC News, citând surse.
Olanda va impune controale la toate frontierele terestre începând din 9 decembrie
Olanda va impune controale la toate frontierele sale terestre începând cu data de 9 decembrie 2024, a anunțat luni un purtător de cuvânt al ministrului pentru azil şi migraţie, Marjolein Faber, confirmând o ştire difuzată anterior de agenția olandeză de presă ANP, informează Reuters.
Controalele la frontierele terestre ale Olandei – toate fiind cu state din spaţiul de liberă circulaţie Schengen – ar urma să dureze cel puțin şase luni și fac parte dintr-o serie de măsuri mai ample împotriva migraţiei propuse de coaliţia de dreapta condusă de Partidul Libertăţii (PVV), partidul naționalist şi antimusulman al lui Geert Wilders.
Decizia Olandei de a institui controale la frontiere urmează după o măsură similară introdusă de ţara vecină Germania.
Deputați ucrainieni se revoltă împotriva lui Zelenski: S-a jucat de-a Che Guevara cu apucăturile lui Pol Pot
Situație GRAVĂ pe piața muncii din UE. Care sunt motivele concedierilor masive
Excelența Sa, Zucky
După realegerea lui Donald Trump, pe coridoarele electorale bucureștene zumzăie întrebarea despre „care este favoritul americanilor” la președinția României. Liberalii au și dat răspunsul: americanii îl susțin pe Ciucă. Ceea ce, până la proba contrarie, este o mare minciună.
Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei în campania electorală din România, el afirmând că nu are „astfel de elemente”. „Nu am astfel de elemente. Cred că dacă ar fi existat astfel de elemente, cei care ne asigură […]
Isărescu: Orice ajustare înseamnă, pe undeva, o strângere a curelei/ Nu orice strângere a curelei este dureroasă/ Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că orice ajustare înseamnă o strângere a curelei deoarece pentru reducerea deficitului extern şi a deficitului public trebuie să fie adaptat consumul intern la nivelul producţiei. El a susţinut însă că nu orice strângere a curelei este dureroasă şi că se poate concepe şi ”o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă”, iar în acest caz ”durerea este mai mică” şi efectul mai bun.
Marian Nazat: Lockheed Martin și viitorul nostru… sigur
Pe una dintre fațete scrie: „Construim un viitor sigur pentru România, în Europa”. Deasupra mesajului, patrulează un elicopter de luptă. Brr, într-adevăr, ni se sorocește un viitor… sigur, mama ei de propagandă perfidă!
Pe a doua, lozinca e de-o ipocrizie ce-mi întoarce stomacul pe dos: „Onorați de încrederea primită pentru a asigura 21ST CENTURY SECURITY!” Și ca să ne convingă, un mercenar înarmat până în dinți veghează cu… onoare din poză. Pfu, ce mizerie, cine oare le-o fi dăruit încrederea, că pe noi nu ne-a întrebat nimeni!?…
Pe ultima, sloganul seamănă cu unul din „Epoca de Aur”: „Asigurându-i pe cei pentru care lucrăm că încercările viitorului îi vor găsi pregătiți!” Vasăzică, chiar ni se pregătește ceva! Ceva mirosind a praf de pușcă și a război, bineînțeles, yankeii s-au deconspirat! Pacea nu se întrevede, nu-i profitabilă deloc, fabricanții de arme ar da faliment și cine are curaj să le nesocotească lăcomia endemică și stricăciunea perenă de caracter?
Ialomițianu. Parcă ne împrumutăm la cămătari
Gheorghe Ialomițianu a comentat, la B1 TV, situația din piața de energie, arătând că ne împrumutăm prea scump.
„Parcă ne împrumutăm la cămătari, că noi cumpărăm la prețurile cele mai mari”, a spus Ialomițianu.
Nu știu ce se întâmplă, numai promisiuni”, a mai declarat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al finanțelor.
”…Cum se importă și alimente, importăm și gaz, și energie. Asta ne-a oferit actuala coaliție, PSD-PNL, n-a vrut să dea drumul la hidrocentrale care sunt aproape finalizate, n-au pus nimic în exploatare, nu exploatează nici gazul din Marea Neagră”.
Directoarea unei școli din Ilfov revoluționează actul educațional: Elevii să vină la școală cu mâinile în buzunar și să plece acasă la fel
Școala Generală nr 1 din Ciolpani va fi, începând cu anul viitor, școală pilot în județul Ilfov. Directoarea Mariana Banu a explicat pentru „Adevărul” care vor fi principalele inovații pe care le va implementa.
Crimă teribilă în vestul țării – un bărbat și câinele său au fost uciși în casă de către un recidivist
După ce a pierdut banii pătați cu sânge la jocurile de noroc, ucigașul a revenit în casa victimei de unde a furat o tricicletă electrică, pe care i-a vândut-o fratelui său.
Procurorii au constatat, de asemenea, că el a ucis şi câinele victimei, care a sărit în apărarea stăpânului său în momentul în care acesta a fost atacat, muşcându-l de mână pe agresor.
Crima a avut loc săptămâna trecută, într-o locuinţă din Marghita.
Robu a rămas fără pagina de Facebook „Like Timișoara”. Consideră că doar Fritz putea fi de vină
Fostul primar Nicolae Robu, actualmente consilier personal al președintelui Consiliului Județean Timiș Alfred Simonis, spune că pagina de Facebook „Like Timișoara”, creată de fiica lui și folosită ca „voce critică la adresa șlehtei Fritz”, a fost furată, nemaiavând acces la ea.
Municipalitatea timișoreană a lansat o nouă acțiune de demolare, acum în zona Dâmbovița /FOTO
Municipalitatea timișoreană a descoperit un teren despre care spune că face parte din domeniul public și era folosit ilegal de persoane private. Situat în zona Dâmbovița, acesta a avut parte, luni, de o nouă operațiune de demolare în forță. În cauză ar fi un teren de sute de metri pătrați din zona Dâmbovița, ocupat ilegal,…