De ce nu se vor rezolva problemele sistemului de sănătate.
În articol se vorbește despre spitale.
De fapt de aceea nu se vor rezolva problemele, pentru că accentul este pus pe spitale.
Eu cred că problema cea mai gravă nu este modul cum sunt tratați oamenii în spitale, ci faptul că mulți dintre oamenii ăia nu ar trebui să ajungă în spitale.
Când s-a „reformat” sistemul ăsta de sănătate, cred că era la începutul anilor 2000, am stat puțin la povești cu un medic care și-a cumpărat un apartament și și-a făcut acolo un cabinet de medicină de familie.
Îi spuneam că acum (atunci) ar trebui să-și angajeze niște medici, ținând cont că ăștia lucrează vreo 6 ore/zi ar fi trebuit să aibă acolo 4 medici ca să asigure permanența, o fată care să lucreze pe calculator pentru a ține fișele pacienților, telefon, internet și bineînțeles un soft pe care să se țină fișele pacienților, nume, prenume, vârsta, constatările medicului, medicamente prescrise, chestii din astea simple.
Ne-am înțeles cu softul, chiar i-am făcut un program pentru „Fișa pacientului”.
În rest, mi-a spus că pacientul nu are decât să se programeze în zilele și la orele la care medicul are program.
Pentru că ceea ce contează la medicii ăștia este profitul, nu o să cheltuie ei o căruță de bani pentru ca acel cabinet să fie într-adevăr eficient.
Și s-a ajuns la ceea ce avem acum, merg oamenii la medicul ăla de familie, mai mult sau mai puțin pregătit, stau acolo la coadă de dimineață și când ajung la rând medicul le dă o trimitere la alt medic sau în cel mai bun caz le copiază rețeta de luna trecută pe una nouă.
În rest, dacă-l doare ceva în afara programului omul merge la Urgență.
Am fost acolo, la Urgență, în vizită într-o seară, luna trecută, am stat câteva ore și m-am uitat în jur: Nenumărați oameni care vin acolo pentru că au tot felul de probleme de sănătate care ar fi trebuit să fie rezolvate de medicul de familie.
Și pentru chestia asta se cheltuie sume imense.
Eu de aici aș porni o reformă a sistemului, dacă un cabinet din ăsta nu este în stare să-și facă treaba, asta însemnând permanență 24/24 și nu e în stare să rezolve problemele celor arondați acolo nu i-aș mai da nici un ban.
S-ar putea face și statistici, să se constate la Urgență câți pacienți au venit acolo pentru răceli, gripe sezoniere sau chestii din astea mai simple și care pot fi tratate la cabinetele medicilor de familie, și să se vadă de la ce medici au venit pacienții ăia. Iar dacă se constată că medicul de familie Popescu sau Ionescu nu e în stare să-și trateze pacienții aceștia să fie excluși din sistem.
Și aș da și o lege, nu ai program 24/24 și o dotare minimală, o mică farmacie cu produse uzuale, un aparat pentru ecografii, un aparat din ăla cum au până și cabinetele veterinare în care bagi o probă de sânge și îți iese un bonuleț cu rezultatele, chestii din astea, nu primești licența.
Pentru că eu, Statul, sunt de fapt interesat de binele cetățenilor, nu de profitul medicilor de familie. Sau așa ar trebui să fie un stat adevărat.
Din nou citim despre Puiu Popoviciu, că niște judecători au considerat că statul e obligat să-i garanteze proprietatea asupra unor terenuri obținute ilegal.
Ca să înțelegeți de fapt de ce se întâmplă astfel de lucruri o să o luăm de departe, de pe la revoluție, sau chiar dinaintea revoluției.
Am două cunoștințe care la un moment dat au considerat că e mai bine să-și continue viața undeva peste ocean, unul este colegul meu de școală și grădiniță, Ocsi, singurul om pe care-l cunosc personal care și-a cumpărat și un avion și un helicopter. Celălalt este cineva care se semnează John Stone și care probabil că va citi acest text.
Amândoi au vrut să plece în America, țara dreptății și a libertății. Amândoi au fost refuzați pentru că au fost membri PCR, din ăia obișnuiți cum au fost milioane de români, unii care s-au înscris acolo ca să le dea statul locuință, alții ca să obțină mai ușor o butelie sau cine știe ce.
Așa că, neputând să intre în America au ajuns în Canada.
Asta căruia judecătorii din România îi apără proprietățile obținute ilegal, Gabriel (Puiu) Popoviciu, era ginerele lui Ion Dincă, cel supranumit „Te Leagă”, mare demnitar la vârf al regimului Ceaușescu și condamnat la vreo 15 ani de pușcărie pentru acțiunile întreprinse în vederea reprimării Revoluției din ’89.
Imediat după revoluție americanii l-au „exfiltrat” ca nu cumva să pățească ceva. Au luat-o și pe nevastă-sa care era ceva ofițer de securitate și au luat-o și pe cumnată-sa, tot securistă.
După ce lucrurile s-au mai liniștit puțin i-au trimis înapoi bine căptușiți cu o grămadă de bani și oamenii s-au apucat de afaceri, Puiu Popoviciu a făcut Computer Land, a mai făcut și un lanț Pizza Hut, a adus și KFC-ul și tot el a început și franciza IKEA, asta dacă cineva credea că ăia care vă fac chifteluțele alea or fi niște suedezi. Mai are el și altele. Cumnatu-său Nicolae Badea a pus mâna pe echipa de fotbal Dinamo.
Probabil că o mulțime de politicieni români au fost împinși înainte cu banii obținuți din aceste afaceri, ăia care acum votează să cumpărăm rachete, tancuri, avioane de ultimă generație, vaccinuri și multe altele.
Vă mai aduceți aminte de episodul ăla din Caracatița, acțiunea se petrecea după revoluția noastră, în care Tano Cariddi avea o dischetă despre care spunea că conține niște nume din Europa de Est, oamenii care vor pune mâna pe economiile țărilor din care provin? Fiți siguri că și numele ăstora despre care am vorbit mai sus era pe discheta aia.
Bineînțeles că nu lipsesc și niște știri despre e-factura.
Spune Ministrul Finanțelor că o să-i cheme pe ăia de la firmele de soft să discute cu ei.
Nici nu putea să spună o prostie mai mare.
Imaginați-vă că unii din ăștia ar fi făcut sistemul de semaforizare din Timișoara. De fapt unii din ăștia l-au și făcut, dar asta e altă poveste.
Ca să testeze ce au făcut ar fi chemat un atlet să vadă în cât timp poate să traverseze în fugă zebra aia și ar fi reglat semafoarele în funcție de viteza ăluia.
De fapt, cineva care nu e complet retardat ar fi testat sistemul cu o babă (nu, babă nu este un termen peiorativ), ca să vadă în cât timp poate femeia aia să traverseze, ca nu cumva să fie prinsă de mașini la mijlocul traversării, să dea mașiniștii peste ea și să o omoare.
Așa ar fi trebuit să fie făcut și sistemul ăsta cu e-factura, nu chemi firmele de soft să discuți cu ele, că alea sunt parte a problemei și mai sunt și interesate ca lucrurile să meargă cât mai greu și lumea să aibă nevoie de produsele lor, ci îl chemi pe vecinul Olidus care are magazinul din colț și vezi ce înțelege omul ăla din toată povestea, cât de ușor se descurcă el cu toată isteria asta.
I-am povestit omului ăsta, nu-l cheamă Olidus, cred că magazinul se cheamă așa, despre e-factura și după ce i-am explicat care e treaba și ce are de făcut a spus că închide magazinul.
Eu aș fi făcut altfel dacă m-ar fi întrebat cineva (nu m-a întrebat pentru că de obicei cei care fac lucruri din astea nu numai că sunt cretini și paranoici dar ei se mai și cred deștepți):
În primul rând, încă de acum doi ani, când a început de fapt toată povestea, aș fi chemat fiecare patron de firmă să vină cu buletinul și actele firmei la Finanțe, și i-aș fi dat o semnătură electronică.
Semnătura aia e un stick de memorie, din ăla pe care-l cumperi de la Auchan cu vreo 20 de lei, care are pe el un soft.
Le-aș fi cerut fiecăruia din cei 1700000 de patroni din România câte 35 de lei, ca să-mi scot cheltuiala.
La cei care își fac firme noi le-aș da din start o chestie din asta, tot pe bani.
Ca să fac treaba și mai sigură le-aș schimba semnătura de pe stick-ul ăla odată la 3 luni, îi trimit posesorului un mesaj pe telefon și dacă dă click pe el înseamnă că stick-ul este la cine trebuie și i-am rezolvat problema. Ceva asemănător cu ceea ce au băncile, dacă plătești curentul online îți trimite un mesaj pe care pui degetul ca să aprobi plata.
În felul ăsta aș elimina toate diferențele dintre diferitele modele de semnături electronice, că și cu astea e o problemă, cu unele nu te poți conecta așa ușor, altele merg mai bine.
Și aș elimina și influența unor privați care pot fi interesați în afacerea asta, că ăia care emit semnăturile acestea pot face multe rele dacă vor.
Pe stick-ul ăsta standard aș fi pus și un script *.bat care și-ar fi făcut automat, la prima introducere a semnăturii respective într-un calculator, un icon pe desktop.
Vrea Olidus să se conecteze, dă un click acolo și îl duce direct la site-ul ANAF unde fiecare își depune facturile.
Alt icon ca să le descarce.
Fără parole și alte căcaturi, pentru că e destul de absurd ca la o chestie din asta super criptată să mai pui și un pin de 4 cifre, adică 10000 de combinații posibile pe care un calculator cât de prost o fi le poate parcurge în mai puțin de o secundă.
Iar cei care vor să automatizeze procesul, niște informaticieni, nu au decât să se uite în căcatul ăla de *.bat și să includă codul în programele lor de facturare.
În felul ăsta nu s-ar fi ajuns la isteria de acum și nici nu s-ar fi produs atâtea neplăceri agenților economici.
***
Scandal în SUA. Cadavrele unor deținuți au fost înapoiate familiilor fără organe
Cadavrele a doi bărbați care au murit într-o închisoare din Alabama, SUA au fost returnate familiilor fără organe interne, transmite abcnews.go.com, citată de News.ro.
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Inteligența artificială generativă este un tip de AI. Mai exact, este inteligența artificială capabilă să genereze text, imagini, cod, clipuri audio sau clipuri video, folosind modele generative. Cum funcționează AI Modelele AI generative sunt antrenate pe seturi de date. Astfel, acestea învață tiparele și structura datelor de antrenament primite sub formă de input, iar apoi […]
Poliția a blocat intrarea transportatorilor și a fermierilor cu utilaje în Capitală care vor să ajungă în Piața Victoriei pentru a protesta față de prețul carburanților, scumpirile polițelor RCA și taxele de drum. Manifestanții au spart barajul. Fermierii cer mai multă susținere din parte autorităților.
România a cumpărat două elicoptere H215M Airbus cu 150 de milioane de euro
Victor Ponta: „Lumea nu stă în jurul Europei. Nu mai este un actor important”
Victor Ponta, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Europa ar putea să schimbe ceva doar dacă apare o schimbare în America, consideră acesta. Urmăriți aici, […]
România funcționarilor va vota
Candidatul la prezidențiale va fi cel care-i va semăna cel mai mult lui Klaus Iohannis. Adică va vorbi la nesfârșit de schimbare și de reformă, dar toată lumea va ști că nu va face nimic. Poate părea straniu, însă…
Guvernul României dă undă verde angajărilor în sistem blocate anul trecut. Astfel, în urma deciziei, în cel mai scurt timp, vor fi scoase la concurs peste 7.000 de posturi vacante. Sorin Paveliu, expert în sănătate, a explicat pentru „Adevărul” ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei derogări.
Puiu Popoviciu a scăpat pe 4 ianuarie de sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA în Dosarul terenurilor din Băneasa asupra imobilelor în valoare de 123 de milioane de euro, pe care afaceristul le-a obținut ilegal de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV).
Tribunalul Buzău a luat act joi de de retragerea cererii de anulare a proceselor verbale prin care premierului i s-a refuzat statutul de luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989. Conform legislației, Marcel Ciolacu are posibilitatea de a iniția o altă acțiune, cu același obiect, în termen de un an de la data […]
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a recunoscut o problemă, anume că unele facturi sunt multiplicate și a dat un termen de o săptămână celor din subordine să o rezolve. Dar vina a fost aruncată tot pe utilizatori. Între timp, companiile oferă softuri de contabilitate, cele mai importante din piața românească, au spus care sunt problemele. Toate sunt importante și absolut toate sunt cauzate de Ministerul Finanțelor.
„E operă, sigur, nu vii cu papion, nu vii cu rochie de seară, s-au cam dus vremurile astea, dar nu vii nici în ținută de ștrand”.