Îmi aduc aminte de o întâmplare povestită chiar de Mircea Cărtărescu. La un moment dat, acesta a primit o scrisoare suspectă, ceva părea în neregulă înăuntru. Temându-se să nu fie o bombă sau cine știe ce capcană, Cărtărescu decide să meargă la poliție.
Ajuns acolo, se prezintă la ofițerul de serviciu, care, după ce examinează scrisoarea, îl întreabă:
– Care este numele dumneavoastră?
– Sunt Cărtărescu, răspunde scriitorul, ușor surprins că nu a fost recunoscut imediat. Ofițerul notează pe un carnet și, ridicând sprânceana, întreabă din nou:
– Cărturescu și mai cum?
Din păcate, creatorul Solenoidului va mai trebui să aștepte încă un an. Anul acesta, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat unei scriitoare din Coreea de Sud, ale cărei cărți, așa cum am descoperit în ultimele 24 de ore din comentariile de pe Facebook, au fost citite, cu excepția mea, de toată lumea din România.
*
Ion Țiriac s-a îmbolnăvit și a fost internat în spital.
Boala ar fi apărut după ce Țiriac, vaccinat împotriva COVID-ului, ar fi contractat, încă o dată, virusul SARS-CoV-2.
Știau ei, vaccinații, ce știau, când îi făceau troacă de porci și dușmani de clasă pe cei care au ales să nu se vaccineze cu un vaccin despre care nici astăzi nu se știe ce conține.
*
„Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?, mă întreabă o cunoştinţă. Pentru pacienţi, îi răspund. Cum, nu pentru bani?, mă întreabă. NU, i-am raspuns”.
Asta spunea Nelu Tătaru cu câteva zile înainte de a fi acuzat de DNA pentru peste 100 de fapte de luare de mită.
Din păcate, cam așa stau lucrurile la noi.
Aproape că DNA-ul ar putea să-i aresteze la întâmplare. Oamenii ăstia nu ajung niciodată acolo unde ajung fără niște „morți în dulap”, niște secrete murdare care pot fi folosite pentru a-i încolți la nevoie. A fi șantajabil este prima condiție pentru a ajunge într-o funcție cât de cât importantă în administrație.
*
Știam încă din anii ’80, citisem undeva, poate în revista „Știință și Tehnică”, că Arca lui Noe ar putea fi localizată în munții din Turcia.
Dacă acolo se găsește într-adevăr o corabie, nu știu. Poate că, în realitate, era vorba de o așezare în care niște oameni, poate refugiați, și-au găsit adăpost împreună cu animalele lor domestice, pentru a supraviețui unor vremuri dificile.
Cert este că de la acele evenimente au trecut mii de ani, timp în care istoria, așa cum o cunoaștem noi, s-a transformat radical.
Priviți numai ce se întâmplă într-o perioadă de câțiva ani: lucrurile odată considerate rele devin acum acceptabile sau chiar lăudate, indivizii prezentați în presa din urmă cu numai 10 ani ca fiind neonaziști sunt prezentați astăzi ca eroi, escrocii de ieri ajung astăzi să conducă state sau grupuri de țări. Ce era odinioară o practică obișnuită – cum ar fi o palmă dată peste ceafă unui elev obraznic – este acum considerată o infracțiune gravă, pentru care un profesor poate ajunge să fie anchetat penal.
Dacă într-un interval de doar câteva decenii valorile și faptele se distorsionează atât de mult, imaginați-vă cât de mult s-au modificat și reinterpretat evenimentele din urmă cu mii de ani. Este firesc să ne întrebăm cât din ceea ce știm astăzi despre acele vremuri este real și cât reprezintă proiecția unei istorii rescrise continuu, după nevoile și percepțiile societății din fiecare epocă.
*
Impozitul progresiv are avantajele sale, dar și limitări. În esență, el își propune să taxeze mai mult pe cei cu venituri mari și mai puțin pe cei cu venituri mici, ceea ce, teoretic, creează o distribuție mai echitabilă a poverii fiscale. Totuși, unul dintre principalele sale defecte este că, în practică, tinde să ofere oportunități de optimizare fiscală celor care câștigă mult. Aceștia pot folosi deduceri, scutiri sau alte mecanisme legale pentru a-și reduce povara fiscală, lăsându-i pe cei din clasele de venit medii și mici să suporte o parte disproporționată din taxe. Așa cum se și întâmplă în prezent.
Eu tot am scris despre o soluție pe care o consider optimă, dar nici domnul Ciolacu și nici domnul Ciucă nu vor să mă asculte, sau nu citesc InfoTimișoara. Iar Ministrul Finanțelor, domnul Marcel Boloș probabil că nici nu ar înțelege despre ce este vorba, dacă ar citi ce scriu eu aici.
Soluția propusă de mine, de a introduce un impozit pe profit pentru cei care au un profit peste o anumită limită și un impozit pe venit pentru cei care nu generează profituri, ar putea corecta anumite dezechilibre. Un astfel de sistem ar elimina confuziile și complexitățile care apar în prezent și ar permite o abordare mai directă și mai corectă a impozitării.
Firmele care generează profituri mari ar fi taxate corespunzător, iar cele care sunt în pierdere sau cu venituri mici ar fi taxate pe baza veniturilor, ceea ce ar împiedica firmele să se ascundă în spatele unor practici de optimizare fiscală.
Un sistem de acest tip ar putea să aducă mai multă transparență și să prevină situațiile în care firmele profitabile găsesc modalități de a plăti impozite minime sau chiar zero. Ar crea un cadru fiscal mai echitabil, în care toți contribuabilii, indiferent de situația lor financiară, contribuie la bugetul de stat.
Guvernul, care este în posesia datelor necesare, ar putea să facă niște simulări, este ceva simplu și care se poate face în câteva ore, pentru a stabili limitelor pragurilor și a impactului economic.
Un prag optim pentru trecerea de la impozitul pe venit la cel pe profit ar trebui să fie suficient de ridicat pentru a nu descuraja inițiativele antreprenoriale mici și medii, dar suficient de mic pentru a capta contribuțiile celor care realizează profituri mari și sustenabile.
Din curiozitate l-am întrebat pe ChatGPT care crede că este pragul optim și răspunsul a fost că „un prag în jurul valorii de 250.000-300.000 de euro profit anual ar putea fi un punct de pornire echilibrat pentru a permite companiilor mici să se dezvolte fără presiuni fiscale excesive și să captureze impozite juste de la companiile cu profituri semnificative”.
*
Știm în sfârșit care este lista finală a candidaților la funcția de președinte.
Avem vreo 4 care au șanse mai mici sau mai mari pentru a ajunge în primul tur, avem alții 6 care sunt cât de cât cunoscuți dar nu prea au șanse să ajungă acolo, nu că ar fi mai puțin competenți, și avem 4 despre care cel puțin 98% din alegători nu au nici cea mai mică idee cine sunt.
***
Premiul Nobel pentru Literatură. Autoarea sud-coreeană Han Kang a câștigat distincția, pentru proza sa care ”dezvăluie fragilitatea vieții umane”. Este doar a 18-a femeie care primește premiul.
Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Literatură autoarei sud-coreene Han Kang, ”pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și dezvăluie fragilitatea vieții umane”.
Anul trecut, premiul a fost câștigat de autorul norvegian Jon Fosse, pentru inovația pe care a reușit să o aducă prin operele sale, creând și un stil cunoscut drept minimalismul Fosse.
Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat de 117 ori, din 1901 și până în 2024, fiind primit, în total de 121 de laureați. Doar 17 femei mai primiseră disctincția, până acum.
Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
Dacă Ucraina va pierde războiul, NATO se va dezintegra, spune istoricul și antropologul francez Emmanuel Todd, într-un interviu pentru Corriere di Bologna. Pe de altă parte, dacă Rusia va fi înfrântă, supunerea europenilor față de americani va dura un secol, mai spune Todd.
În urmă cu un an, Todd a susținut că a început al treilea război mondial și că războiul din Ucraina va decide soarta Europei. În urmă cu mai bine de 20 de ani, Todd a scris volumul ”După Imperiu – prăbușirea ordinii americane”, în care arăta că hegemonia economică, diplomatică și militară a SUA este în declin. Acum, Todd își promovează volumul ”Înfrângerea Occidentului”, în care susține că, pe măsură ce puterea americană se reduce, sistemul de la Washington își împovărează mai mult protectoratele, ultimele baze ale puterii SUA.
Armata israeliană a atacat poziții ale trupelor ONU de menținere a păcii în Liban. Un incident similar a avut loc și anul trecut
UNIFIL a spus că doi dintre militarii săi au fost răniți, după ce un tanc israelinan a tras asupra unui turn de supraveghere al cartierului general al forței ONU, situat la Naqoura. Turnul s-a prăbușit, iar cei doi soldați s-au rănit în cădere.
ONU acuză Israelul de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza
Rusia: 24 de lideri străini și secretarul general al ONU sunt așteptați la summitul Brics
Douăzeci și patru de lideri străini și secretarul general al ONU Antonio Guterres sunt așteptați la summitul BRICS din Rusia din 22 până în 24 octombrie, a anunțat joi Kremlinul.
UE recunoaște cu jumătate de gură de ce au crescut enorm prețurile la energie in România, Bulgaria și Grecia
Începe marea restructurare: Cea mai mare bancă europeană anunţă tăieri masive de joburi
Directorul general al HSBC, Georges Elhedery, are în vedere reducerea numărului de bancheri seniori din cadrul băncii, ca parte a unui plan de restructurare care urmăreşte economisirea a 300 de milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Un soldat capturat de ruși acuză medicii militari ucraineni de trafic de droguri: „Întâi ne dau gratis, să fim strong pe front, apoi se plătește”
Artem Kabanov, soldat care a servit în a 53-a Brigadă Separată Mecanizată a armatei ucrainene, i-a acuzat, într-un interviu publicat de agenția rusă de stat RIA Novosti, pe medicii militari de trafic de droguri. El spune că „întâi droghează, să fii în formă bună pe front, devii dependent și, când ajungi acasă, își trimit amfetaminele contra cost, prin poștă”.
Medicii militari ucraineni le dau soldaților amfetamină, mai întâi gratuit, iar când apare dependența, ei sunt nevoiți să cumpere drogul. Cel puțin asta susține Artem Kabarov. Declarațiile lui nu pot fi verificate independent.
După criza economică Germania nu mai are nici medicamente
Descoperire biblică istorică? Arca lui Noe ar fi fost găsită după mii de ani VIDEO
Descoperire biblică monumentală? Este posibil ca o echipă internațională de oameni de știință și cercetători să fi găsit dovezi care indică locația legendarei ambarcațiuni denumită Arca lui Noe. Arheologii cred că ea se află în munții estici din Turcia, acolo unde s-au găsit probe ale prezenței omului în acest sit istoric, între anii 5.500 și 3.000 î.Hr.
România rămâne la ușa Schengenului terestru, anunță Austria. Ministrul Gerhard Karner: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”
Ne-a scos un meci. O afacere făcută din sărăcie și cinism politic
Domnu‘, îmi zice un isteț dintr-a VII-a, clasă pe care o luasem proaspăt în primire ca diriginte, nu ne dați și nouă o poză cu buletinul? Investighez puțin: o casă de pariuri sportive avea „ofertă” – la un cont nou online, de pe un buletin nou (al unui adult), primeai 20 de lei „gratis” pe care să-i joci. Câțiva dintre elevii mei epuizaseră deja rezerva de buletine a familiei, diverse mătuși, unchi, bunici aveau deja conturi fără să știe. Treaba s-a mai liniștit în câteva zile când bazinul de buletine s-a epuizat, iar banii gratis s-au dus de unde au venit.
Tot ce înseamnă joc de noroc a explodat grație telefonului mobil. Și grație legislației care a privatizat ceva ce era cândva, în multe locuri din lume, monopol de stat. Dar pariurile sportive au adus ceva în plus, pe lângă ruletă, păcănele și celelalte: mulți jucători minori. Copiii iubesc sportul. Astăzi, mai toți eroii lor de pe teren rânjesc pe ecrane și îndeamnă la pariat. În Marea Britanie sunt 430.000 de jucători cu dependență severă. Dintre ei, 55.000 au vârste cuprinse între 11 și 15 ani.
Nelu Tătaru spunea că muncește pentru pacienți, nu pentru bani, cu câteva zile înainte să fie ridicat de DNA. Averea lui
Fostul ministru liberal al Sănătăţii Nelu Tătaru, acuzat de procurorii DNA de peste 100 de fapte de luare de mită, scria în urmă cu cinci zile, pe pagina sa de Facebook, că muncește ca medic doar pentru pacienți, nu pentru bani. Postarea a fost între timp ștearsă, la scurt timp după ce medicul a fost ridicat de DNA Iași.
„«Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?», mă întreabă o cunoştinţă. «Pentru pacienţi», îi răspund. «Cum, nu pentru bani?», mă întreabă. «NU», i-am raspuns. În multe domenii de activitate, mulţi oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaştere.
Alţii, la fel de mulţi, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu ştiu câţi, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor mei! Aceasta este misiunea mea! Aşadar, cei care aveţi bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceţi”, a scris Nelu Tătaru, pe pagina sa de Facebook.
Tăriceanu a scăpat de pedeapsă în dosarul mitei de 800. 000 de dolari. Fostul premier a rămas cu averea intactă. Decizia instanței
Fostul premier, Călin Popescu- Tăriceanu, a fost achitat, joi, 10 ocombrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un dosar în care era acuzat de o luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.
Cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale. Avem lista finală
Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat candidaturile finale la alegerile prezidenţiale. Sunt zece candidaţi din partea partidelor şi patru independenţi.
Astfe, potrivit unui comunicat al BEC, candidaturile rămase definitive la alegerile pentru preşedintele României sunt:
* George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
* Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
* Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
* Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
* Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
* Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
* Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale;
* Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
* Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
* Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
* Călin Georgescu – candidat independent;
* Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
* Ana Birchall – candidat independent;
* Cristian Diaconescu – candidat independent.
Cota unică rămâne și în 2025, anunță Nicolae Ciucă: „Nu vom avea impozit progresiv, cum ar fi vrut PSD”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 10 octombrie, că, după acordul primit de la Comisia Europeană în urma discuțiilor purtate de ministrul de finanțare Marcel Boloș, cota unică va fi menținută și anul viitor, așa cum vor liberalii.
„Propunerile PNL pentru clasa de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană. Cota unică cea mai bună pentru România, rămâne în vigoare și în anul 2025, așa cum a susținut PNL. Nu va fi impozit progresiv, așa cum doresc Marcel Ciolacu și PSD”, a transmis Ciucă pe Facebook.
Țiriac, internat la un spital din Viena? Ilie Năstase a vorbit despre situația bunului său prieten
Ion Țiriac s-a internat la Viena din cauza unei răceli. Boala ar fi apărut, după ce Țiriac, vaccinat împotriva COVID-ului, ar fi contractat, încă o dată, virusul SARS-CoV-2. Omul de afaceri s-a îmbolnăvit prima dată de COVID în 2020.
Hexing Europe a inaugurat oficial fabrica sa de contoare inteligente de lângă Timișoara
Compania Hexing Europe a inaugurat oficial, joi, fabrica sa de contoare inteligente din Giarmata, lângă Timișoara, marcând un moment de referință pentru industria energetică din România și Europa de Est. Noua unitate de producție, situată pe fostul amplasament al grupului Elster Honeywell, reprezintă un pas major în consolidarea prezenței Hexing în Europa.
Greu de construit. Noul campus școlar Lenau, deocamdată o promisiune
S-a lămurit misterul. De unde venea mirosul în noul terminal Schengen al Aeroportului Internaţional Timişoara. Care sunt următoarele investiţii (video)
Un miros neplăcut simţit la scurt timp după inaugurare în clădirea noului terminal Schengen al Aeroportului Internaţional Timişoara a dus la o serie de reacţii în spaţiul public. Daniel Stamatovici, directorul AIT, a dezvăluit la PRESSALERT LIVE care a fost sursa acestuia şi cum s-a rezolvat problema.