NASA propune construirea de habitate lunare din ciuperci şi regolit.
Singura problemă este că NASA nu prea a mai ajuns cam de mult pe lună și ar fi posibil ca atunci când ajunge să găsească acolo un mall chinezesc.
*
Ungaria a blocat un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. În anii ce urmează, va fi interesant de văzut cine a luat decizii mai avantajoase pentru propria țară: Ungaria, care nu s-a aliniat la directivele de corectitudine politică impuse de UE, sau alte state din regiune, cum ar fi România, care au adoptat o poziție contrară.
*
Taylor Swift a ajuns cea mai bogată artistă din lume.
Încă o dovadă că nu există dreptate în lume.
Pentru că dacă ar fi existat, nu ar fi fost posibil ca o cântăreața submediocră să fie mai bogată decât sute de mii de muzicieni infinit mai talentați decât ea.
*
Michael Moore pare să fie un admirator al Kamalei Harris. Îmi place de Moore. Este un tip care nu se teme să spună lucrurilor pe nume, să atace sistemul și să critice chiar și acolo unde doare cel mai tare.
În ceea ce o privește pe Kamala Harris, mulți se întreabă de fapt ce poate sau nu poate să facă.
Până acum, funcția ei principală a fost să fie acolo, gata să preia frâiele în caz că președintele pățește ceva. Un fel de asigurare politică, asta este fișa postului pentru vicepreședintele SUA. Dar adevărul e că puțini știu cu adevărat ce impact va avea în viitorul politicii americane.
Poate că nici nu ar trebui să ne preocupe prea tare ce face Harris sau cum aleg oamenii de acolo să trăiască. Poate că ar trebui să ne ocupăm mai mult de propriii noștri conducători.
În fond, nu e vina americanilor că există lideri în lume care se lasă cumpărați. Ei doar fac ceea ce știu cel mai bine: bani. Restul vine de la sine – un joc global în care SUA a învățat să câștige. Conducătorii ticăloși au nevoie de cineva care să le vândă puterea, iar americanii au grijă să fie primii la coadă când vine vorba de business.
*
Domnul Cristian Clipa, ale cărui opinii le apreciez de obicei foarte mult, ne sugerează că decizia Curții Constituționale de a-i interzice Dianei Șoșoacă să candideze nu a fost una greșită.
În esență, dânsul pare să spună că această instituție funcționează ca un filtru suprem, care ne protejează de propriile erori colective. Într-un fel, ar exista un pericol ca, lăsați de capul nostru, să facem alegeri catastrofale, așa cum au făcut cei din Germania la un moment dat. Iar Curtea Constituțională ar fi acea instanță finală care ne împiedică să alunecăm pe această pantă.
Această idee ridică o problemă fundamentală legată de democrație: dacă noi, ca popor, nu suntem în stare să alegem bine, atunci ce rost mai are ideea de guvernare populară? Poporul, dacă este rău sau prost informat, va alege un conducător care îi reflectă trăsăturile. În schimb, dacă este bun sau luminat, va selecta pe cineva care îi seamănă. De aceea, democrația este, în esență, o oglindă a stării unei națiuni. Nu este perfectă, dar reflectă ceea ce suntem la un moment dat.
Dacă am considera că avem nevoie de un grup de înțelepți care să împiedice poporul să facă alegeri „rele,” ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva ar fi mai bine să ne îndreptăm spre o formă de dictatură. Putem chiar să ne imaginăm un scenariu extrem: o Curte Constituțională sau un alt consiliu de elite care să se întrunească odată la patru ani pentru a alege președintele în locul nostru. De ce să ne oprim aici? Aceeași instanță ar putea să aleagă și Parlamentul, eliminând complet riscul ca poporul să facă vreo alegere greșită.
Dar asta nu ar mai fi democrație. Ar fi o juristocrație, o dictatură a înțelepților îmbrăcați în robe negre, în care se presupune că cei puțini și „mai buni” știu întotdeauna ce este mai bine pentru ceilalți. Acest tip de sistem nu doar că elimină voința populară, dar presupune și că acei „înțelepți” sunt infailibili.
Și aici apare un paradox esențial: chiar și acei judecători sau membri ai curții constituționale sunt, în cele din urmă, oameni, supuși greșelii. Niciun grup de oameni nu este imun la erori, la părtinire sau la propriile interese. Iar Curtea Constituțională din România a arătat acest lucru de nenumărate ori.
Așadar, dacă ajungem la concluzia că democrația trebuie „protejată” de poporul însuși, riscăm să distrugem chiar esența acesteia. Democrația nu este perfectă, dar tocmai în imperfecțiunea și diversitatea ei stă forța ei. O dictatură a judecătorilor, chiar și una bine intenționată, ne-ar lăsa fără această șansă de a ne autocorecta prin vot și prin participare.
*
Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Marea Britanie a anunțat că va introduce un proces de autorizare pentru consumul cărnii produse în laborator. Vă reamintesc că în România parlamentul a adoptat recent o lege care interzice producția de carne artificială.
***
NASA propune construirea de habitate lunare din ciuperci şi regolit
NASA îşi îndreaptă atenţia către o idee inovatoare în cadrul programului Artemis, propunând utilizarea unei baze fungice pentru a construi habitate permanente pe Lună, informează Trust my science.
„Naşul A. I”, Geoffrey Hinton, şi John Hopfield au câştigat premiul Nobel pentru fizică 2024 pentru „descoperirile lor fundamentale” care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale
Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat în 2024 cercetătorilor John Hopfield şi Geoffrey Hinton, poreclit „Naşul A.I” pentru munca sa la reţelele neuronale artificiale.
COMENTARIU Lelia Munteanu: „RĂZBOIUL ESTE O ÎNFRÂNGERE”
Papa Francisc le-a scris enoriaşilor săi din Orientul Mijlociu, ieri, la un an de când atacul barbar al Hamas asupra Israelului a declanşat războiul din Gaza.
Ce a fost câștigat de războiul din Ucraina?
Războiul dintre Ucraina și Rusia a durat cel puțin doi ani mai mult decât trebuia – și pentru ce
Era aprilie 2022, iar delegațiile diplomatice din Ucraina și Rusia se întâlneau la Istanbul la doar câteva săptămâni după ce a început invazia rusă a Ucrainei. Deși urmau să se elaboreze detalii – în special cu privire la dimensiunea forțelor armate ucrainene de după război și la natura garanțiilor de securitate pentru Ucraina –, un proiect de acord fusese semnat de ambele părți.
Potrivit delegației ucrainene , Putin „a demonstrat un efort real de a găsi un compromis realist și de a ajunge la pace”. Oleksandr Chalyi, membru al echipei de negocieri ucrainene, a declarat : „Am reușit să găsim un compromis foarte real. Am fost foarte aproape la mijlocul lunii aprilie, la sfârșitul lui aprilie, să finalizăm războiul nostru cu o înțelegere pașnică.”
Un alt membru al echipei, Oleksiy Arestovych, spune că negocierile ar fi putut funcționa și că au fost „90 la sută pregătiți”. Comunicatul de la Istanbul , un rezumat ucrainean al acordului negociat, precizează că „părțile consideră că este posibil să se organizeze o întâlnire pe… 2022 între președinții Ucrainei și Rusiei în scopul semnării unui acord și/sau luării de decizii politice cu privire la restul probleme nerezolvate.”
„Am deschis sticla de șampanie”, a spus Arestovych .
Ucrainenii, vânați pe străzi pentru a fi trimiși pe linia frontului
Echipe speciale de recrutori ucraineni cutreieră străzile țării, într-un efort disperat de a întări rândurile unei armate decimate de războiul fără sfârșit cu Rusia. Tacticile de suplimentare a efectivelor militare au devenit „tot mai înșelătoare, coercitive și violente”, Kievul încercând să crească numărul de oameni mobilizați cu aproximativ 200.000, pentru a continua lupta împotriva invadatorilor ruși, susține un material publicat de prestigiosul ziar britanic „The Times”.
Ungaria va bloca împrumutul de 35 de miliarde euro propus de UE pentru Ucraina până la alegerile din SUA
Declinul competitivității europene este cea mai gravă provocare (Viktor Orbán)
Premierul Viktor Orbán a numit declinul competitivității europene una dintre cele mai serioase provocări, la o conferință de presă internațională, organizată marți, la Strasbourg. Premierul a spus că situația din Uniunea Europeană este mult mai gravă decât a fost în 2011, în timpul primei președinții ungare a UE.
Predicția regizorului Michael Moore cu privire la alegerile americane. De ce Kamala Harris poate câștiga cu un scor zdrobitor
Pentru cine știe să extragă informațiile din sondaje sau are acces la cele interne, apariția pe scena electorală a Kamalei Harris în locul lui Joe Biden are potențialul de a decide alegerile, scrie regizorul Michael Moore.
BBC: Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă
Marea Britanie. Autoritatea pentru siguranța alimentelor va stabili un proces de autorizare a consumului cărnii obținute în laborator. Au fost deja depuse solicitări pentru mușchi de vită sau foie gras.
Autoritatea pentru calitatea alimentelor din Marea Britanie (FSA) a primit o finanțare de 1,6 milioane de lire sterline pentru a pune la punct un proces eficient de evaluare a siguranței alimentelor noi. FSA a comunicat că are nevoie de doi ani pentru a face acest lucru și că a primit deja solicitări pentru mușchi de vită, pui și foie gras și se așteaptă să primească pentru alte 15 produse, în următoarea perioadă.
Carnea de pui produsă în laborator a fost autorizată pentru vânzare în SUA, în 2023, și în Singapore, în 2023, iar mușchiul de vită a primit aprobarea în Israel, în cursul acestui an. Potrivit instituției britanice, piața locală este una foarte atractivă și deschisă noilor produse, pentru că asigură nevoile unui număr mare de vegani, vegetariene și flexitariene (care consumă carne în cantități reduse).
În laboratoare, carnea este produsă prin creșterea unor celule într-un lichid special, care apoi se dezvoltă în mușchi, sânge și țesut adipos. Alternativa poate avea și beneficii pentru mediu, pentru că nu presupune creșterea și sacrificarea animalelor, astfel că și emisiile de dioxid de carbon asociate sunt mai reduse. În plus, companiile din domeniu spun că este evitată contaminarea cu E.coli și salmonella.
Carnea “cultivată” are aceleași celule precum carnea de la animale sacrificate, a dat asigurări profesorul Robin May, consilier științific principal al FSA, care a atras atenția că procesul de autorizare nu trebuie grăbit.
Cel mai bogat artist din lume este Taylor Swift
Artista Taylor Swift a devenit cel mai bogat artist din lume, potrivit revistei Forbes. Cel mai bogat artist din lume este Taylor Swift Cântăreața Taylor Swift a fost desemnată de revista Forbes drept cel mai bogat artist din lume, având venituri estimate la peste 1,6 miliarde de dolari. Aceasta o depășește pe Rihanna, care a […]
„Devine atât de provocator încât de multe ori plâng până adorm noaptea”. Mărturiile tulburătoare ale profesorilor despre elevi
Predarea în 2024 a devenit din ce în ce mai provocatoare și frustrantă.
O firmă înregistrată în Insulele Virgine are cele mai multe contracte de servicii IT cu spitalele din România, în valoare de 10,6 milioane de lei
Apele Române, instituția care colcăie de afaceri murdare, de ordinul miliardelor de euro. Șeful companiei a fost ,,parașutat” la centru de la Apele Române Banat, după ce-a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare
Este vorba de Administrația Națională Apele Române, instituție care are pe mână anual trei miliarde de lei și care a fost constant în centrul unor scandaluri din cauza achizițiilor. Două baraje s-au rupt în timpul inundațiilor din Galați și până acum niciun oficial nu și-a asumat dezastrul.
Constatare extrem de gravă: candidatul prezidențial Nicolae Ciucă este analfabet funcțional
În emisiunea „La Măruță” de la ProTV, Nicolae Ciucă a fost rugat să enumere trei calități pe care le are Marcel Ciolacu și nu le are el însuși. Solicitarea i-a fost înmînată în scris, conform formatului emisiunii. Senin, Ciucă a înșirat calitățile „onoare, respect, predictibilitate”, ceea ce însemna automat că lui însuși îi lipsesc respectivele calități.
Siderat, moderatorul i-a transmis că a înțeles greșit întrebarea, dar Ciucă s-a menținut ferm pe poziție. Măruță a insistat că trebuie să fie o greșeală, dar Ciucă a ținut de răspuns, dînd asigurări că a înțeles perfect întrebarea.
Cărăușul
Nu vă ascund, aș fi vrut ca polițiștii de pe aeroportul din München să-l fi găsit pe Videanu cu bijuteriile în anus. Să i le fi extras în urma unei operațiuni. Să se fi pus de-a douălea colierul de 500.000 de euro, pandantivul cap de leu să se fi încoțopenit în dosul pedelistului bătrân.
Trăim vremuri, prieteni, în care, dacă întrebi pe stradă de Videanu, oamenii habar n-au. Unul-doi se mai scarpină în cap și întreabă dacă e „ăla de la Craiova“. Ăla e Berceanu. „Aaa, așa.“
Am simțit sintagma „pensionarul Videanu“ ca pe un film de groază. E tot ce poate fi mai departe de Videanu: imaginea de pensionar român. Nici pensionar special nu e, să ne înțelegem. Omul e la distanță cosmică de cel mai bogat dintre pensionari. Și toți banii au fost făcuți pentru că și-a pus așa-zisa activitate politică exclusiv în slujba propriilor afaceri. Au muncit cu toții, cu soție și copii, pentru binele comun. Al familiei.
Eu am greșit, Curtea a inovat și a procedat corect
Piața Aurora, eliberată de clădirile ilegale
Sindicatul IT Timișoara organizează un marș de protest împotriva „abuzurilor angajatorilor”
Sindicatul IT Timișoara organizează un marș de protest împotriva „abuzurilor angajatorilor”