În fiecare dimineață, pentru a face această revistă a presei, răsfoiesc mai multe ziare americane, din Germania, Ungaria, Africa de sud, India, China, Rusia, dar despre alea nu vă spun nimic pentru ca să nu se găsească cineva care să-mi spună “putinist”, din Israel, Austria, Filipine, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Brazilia și nici nu mai știu de unde. Bineînțeles că răsfoiesc și toate ziarele importante din România și pe cele locale din Timișoara.
După ce și astăzi am făcut această treabă mă gândeam să vă fac o revistă a presei strict cu omuciderile din Statele Unite ale Americii. Material ar fi fost, de la un individ care s-a pus în New York să împuște lumea pe stradă, altul care pur și simplu a turnat benzină pe un trecător și i-a dat foc, mame care și-au ucis copiii, o petrecere a unor copii care s-a terminat cu morți și răniți, alt descreierat a intrat într-un mall și a început să tragă în stânga și-n dreapta, ca să nu mai vorbim despre nenumărate crime individuale, care au avut numai o victimă.
Nu am mai pus în “Revista Presei” toate crimele astea care au avut loc numai în ultimele 24 de ore pentru că după ce am citit toate aceste articole m-am scârbit de vremurile în care am ajuns să trăim.
Dar nu pot să nu mă îngrijorez când că gândesc că cei care au provocat această situație vor să ne învețe cum să trăim.
Prima știre pe care am găsit-o în această dimineață pe Mediafax este că astăzi 9 iulie este ziua în care Isus a gonit o legiune de draci într-o turmă de porci, după care porcii au fost aruncați în mare.
Să nu vă imaginați că un cetățean care se numea Isus a văzut într-adevăr niște ființe negre cu coarne și coadă și i-a ascuns în niște porci.
Întâmplarea aceasta descrisă atât în Evanghelia lui Matei, cât și în evangheliile lui Marcu și a lui Luca (iată o dovadă că și ăia copiau textele unii de la alții după care le modificau puțin ca să nu fie considerați plagiatori, la fel cum fac și acum ziariștii) este, la fel ca aproape tot ce scrie în Biblie, o parabolă, un fel de poveste instructivă care ne învață cum este bine să facem.
Și poate că ar trebui să mai și ascultăm ce scrie în cartea aceea, că asta înseamnă cu adevărat credință, nu numai să ne facem cruci când trecem pe lângă o biserică.
Să luăm porcii în care s-au ascuns diavolii și să-i înecăm în mare. Și asta e tot o parabolă.
Tudor Arghezi spunea că un scriitor adevărat nu poate fi decât un revoltat.
Așa este.
Uitați-vă la marii scriitori, la Victor Hugo de exemplu, “Mizerabilii” este o revoltă pe multe sute de pagini împotriva sistemului. La fel se întâmplă și cu Emile Zola. Chiar și Jules Verne, dacă-i citim cu mare atenție cărțile, vom constata că era un revoltat împotriva răului.
Până și în cărțile alea pe care le citim în tramvai ale lui Gerard de Villiers care a scris seria SAS, în care erou principal este un prinț care lucrează pentru CIA, găsim câte un pasaj de genul “și prin încăpere trecu un înger pe aripile căruia erau fixate niște bombe”. Bombe cu dispersie aș adăuga eu.
Nu numai scriitorii francezi erau niște revoltați, i-am nimerit pe ăștia pentru că în timp ce scriu acest text mă uit în bibliotecă după niște titluri, erau și români, și germani, și unguri și de alte nații revoltați. De exemplu, Mihail Drumeș era un revoltat, sau Thurzo Gabor care a scris “Sfântul”, sau Jokai Mor, și ei erau niște revoltați. Jerome K. Jerome sau Mark Twain erau și ei niște revoltați, nu furioși, ci unii care își manifestau revolta ironizând moravurile vremurilor în care au trăit.
Și același lucru se întâmplă și cu ziariștii, F. Brunea Fox, cel mai mare ziarist român care a exista vreodată, a fost un revoltat. Seymour Hersh, laureat a premiului Pulitzer este și el un revoltat.
Credeți că vreunul din cei menționați, și mulți alții la fel de valoroși, ar fi cântat osanale unui sistem care a chemat minerii? Sau unuia care vă îndemna să circulați mascați pe stradă? Sau unuia care încearcă să vă convingă că răul este bine și că bombele cu dispersie vor aduce pacea?
Vi-l imaginați pe Archibald Cronin apărând la televizor și spunând că are Covid? Sau pe Pius Brînzeu, timișorean de-al nostru, mare medic și scriitor de cărți, lăudându-se cu umărul dezgolit într-o poză pe Facebook? Sau pe Erich Maria Remarque lăudându-i pe ăia din Batalionul Azov?
Mă îndoiesc, cu toții s-ar fi revoltat.
Iar ceilalți, cei care nu se revoltă și scriu cum le dictează sistemul, indiferent cât de des îi vedem la televizor, indiferent cât de mulți bani au și unde își fac vacanțele, nu sunt decât niște mercenari mizerabili care scriu texte la comandă, indiferent care este subiectul. Ăstora nici nu le mai dau numele, că nu merită să fie pomeniți, ajunge să vă uitați la televizor său să citiți ziarele ca să-i depistați singuri.
***
Noi credem că toată lumea merită acces la informații de calitate, indiferent de statutul social sau de venit. De aceea, nu impunem nicio taxă pentru accesarea site-ului Info Timișoara. Dar, pentru a ne menține independența editorială și a continua să vă oferim conținut relevant și interesant, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră prin Patreon:
***
Caprele Charlie, Cowgirl, Mallomar şi Chico au ca misiune vara aceasta să pască buruienile care cresc pe stâncile secţiunii Forever Wild din parcul Riverside, o zonă naturală protejată şi un sanctuar de păsări, pe malul râului Hudson în Upper West Side din Manhattan.
Întâmplări din țara lui Woke: Meritul, o idee periculoasă pe cale de dispariție…
Pe 28 aprilie 2023, recent înființatul Journal of Controversial Ideas a publicat un studiu respins anterior de mai multe reviste importante:
Intitulat „În apărarea meritului în știință”, studiul are ca autori 29 oameni de știință, inclusiv doi laureați ai Premiului Nobel, bărbați și femei de diferite naționalități și etnii din șapte țări. În rezumatul lucrării se pot citi următoarele:
Meritul este un pilon central al epistemologiei liberale, al umanismului și al democrației. Întreprinderea științifică, construită pe merit, s-a dovedit eficientă în generarea de progrese științifice și tehnologice, în reducerea suferinței, în reducerea decalajelor sociale și în îmbunătățirea calității vieții la nivel global. Această perspectivă relevă încercările continue de subminare a principiilor fundamentale ale epistemologiei liberale și de înlocuire a meritului cu criterii neștiințifice și motivate politic. Explicăm originile filosofice ale acestui conflict, documentăm intruziunea ideologiei în instituțiile noastre științifice, discutăm pericolele abandonării meritului și oferim o abordare alternativă, centrată pe om, a inegalităților sociale existente.
Ce este bomba cu dispersie, arma interzisă pe care Ucraina o va primi
Ucraina se descurcă foarte bine, de aceea Biden le trimite muniție cu dispersie
Administrația Biden nu se pricepe la logică. Urmăriți-l pe consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, insistând că Ucraina se descurcă grozav și că Statele Unite trebuie să trimită bombe cu dispersie, deoarece atât Ucraina, cât și Statele Unite au rămas fără obuze convenționale de 155 mm. What?
Rishi Sunak: Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie
Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a acceptat să le trimită în Ucraina. Preşedintele Joe Biden s-a confruntat cu critici pentru furnizarea acestor muniţii din cauza istoricului lor de ucidere şi mutilare a civililor, scrie Sky News.
Ion Cristoiu: Tudor Arghezi: Scriitorul autentic nu poate fi decît un revoltat
Kurtosul și langosul de Budapesta, mai ieftine decât la Cluj. „Au ce învăța de la noi: lăcomia”
Un turist clujean ajuns la Budapesta a fost nedumerit de faptul că în Budapesta, pe unul dintre malurile Dunării, a găsit cozonac secuiesc, kurtos kalacs, mai ieftin decât în centrul Clujului. Situația este similară la langos, care ajunge să coste 20 de lei la Cluj
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Vasile Bănescu a precizat, în cazul vârstnicii torturaţi în azile, că se vede „absenţa totală a umanităţii” şi vorbeşte generic despre politicieni care ar face orice pentru a-şi proteja funcţia.
Ștefan Godei, liderul și coordonatorul grupului care ar fi pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni din Ilfov, de pe urma cărora a câștigat peste 3,7 milioane de lei, își cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate și lăutari, potrivit procurorilor DIICOT.
Victimele din azilele groazei erau lăsate fără apartamente și pensii. Stenograme
Din referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT în dosarul referitor la victimele azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități ies la iveală detalii care mai de care mai șocante. Din interceptări rezultă că, pe lângă înfometare, agresiuni fizice și umilințe, persoanele neajutorate rămâneau și fără pensii sau apartamente.
Beneficiarii căminelor de bătrâni din Voluntari erau bătuți, umiliți, înfometați și lăsați să fie mâncați de ploșnițe, în timp ce anchetatorii monitorizau gruparea infracțională care avea un singur scop: să cheltuie cât mai puțin cu vârstnicii, pentru a le rămâne lor cât mai mulți bani, arată referatul prin care DIICOT a cerut arestarea a 24 dintre inculpați, document consultat de Libertatea.
Interceptările au fost realizate începând cu luna martie, la o lună distanță după ce Centrul de Investigații Media și Buletin de București au dezvăluit ororile care se petreceau în căminele administrate de liderii grupării, Ștefan Godei și Cristina Dumitra.
Potrivit referatului de arestare, DIICOT s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar pe 22 februarie, anul curent, la o lună distanță după dezvăluirile jurnaliștilor de la Centrul de Investigație Media și Buletin de București.
„Mustește de bișnițari”. Un brand al Timișoarei, în pericol
Printre puținele lucruri care au avut succes în Timișoara ultimilor ani se numără Piața volantă de lângă stadionul „Dan Păltinișanu”. Tot mai multă lume vine în fiecare miercuri și sâmbătă să cumpere legume și fructe proaspete, direct de la producător, așa cum a fost gândită inițial piața.
Ce facem astăzi, 9 iulie 2023, în Timișoara?
Duminică, 9 iulie, sunteți așteptați la două spectacole de dans contemporan la Casa Tineretului și în Piața Sf. Gheorghe sau la un picnic în Parcul Botanic. Mai puteți merge la film sau la concerte în oraș.