Are și Ciolacu dreptatea sa când subliniază că resursele publice trebuie direcționate acolo unde există potențial de excelență și rezultate concrete.
Deși această perspectivă poate părea surprinzătoare, mai ales pentru cineva care, în mod obișnuit, susține idei de stânga, realitatea este că resursele publice sunt limitate, iar utilizarea lor eficientă este esențială.
Ar fi, desigur, ideal ca statul să ne poată sprijini fiecare în mod egal, oferindu-le resursele necesare pentru a ne deschide o afacere: calculatoare, mobilier, poate chiar un spațiu de birouri, poate e nevoie și de o mașinuță.
Și, într-o anumită măsură, asemenea inițiative au existat – de exemplu, programe de genul „Prima firmă” sau „Prima tomată” și diferite tipuri de subvenții destinate firmelor.
Cu toate acestea, aceste fonduri, oferite deseori fără un plan clar și fără o evaluare a capacității de a genera un profit sustenabil, sau oferite unora care aveau doar niște planuri întocmite de cineva, dar care nu care nu aveau nimic în spate, au dus deseori la risipă.
Cei care au primit bani fără o viziune pe termen lung i-au cheltuit ineficient, iar rezultatul a fost că nici comunitatea, nici statul, nici chiar cei care au primit banii, nu au beneficiat cu adevărat de pe urma acestor investiții.
Într-o economie bazată pe resurse finite, prioritizarea investițiilor devine inevitabilă. Nu putem să ne permitem risipa de bani publici în proiecte care au puține șanse de succes, ci mai degrabă ar trebui să sprijinim acele inițiative care au demonstrat deja capacitatea de a produce valoare adăugată. Astfel, investițiile vor fi recuperate într-o oarecare măsură sub formă de taxe și impozite, contribuind la bugetul de stat și la dezvoltarea durabilă a economiei.
*
Ana Birchall nu ar fi un candidat rău – într-o lume normală probabil ar figura undeva în top 3.
Din păcate, nu doar oamenii care gândesc rațional merg la vot, așa că și dânsa, la fel ca domnul Kelemen Hunor, are șanse mici să ajungă în turul 2, chiar dacă din motive diferite.
Domnul Kelemen Hunor nu va fi votat de majoritatea românilor fiindcă… îl cheamă Kelemen Hunor.
În cazul Anei Birchall, piedicile sunt și mai sofisticate: întâi pentru că e femeie – mare defect în ochii unora – și apoi pentru că în loc să se mărite cu un băiat de-al nostru, care când vine acasă să-i cârpească vreo două dacă ciorba nu e destul de fierbinte, s-a măritat cu un englez, așa că acum nu o cheamă Ana Popescu, Ana Amotostivuitoriței sau Ana lu’ Manole ci „Birchall”.
*
Domnul Ciolacu îl consideră pe Dragoș Damian drept cel mai mare critic al său.
Cu toate acestea, Dragoș Damian se dovedește a fi și un admirator al domnului Ciolacu, declarând chiar că îl va vota.
Această susținere din partea lui Dragoș Damian este unul dintre motivele care m-ar putea face să-l aleg pe domnul Ciolacu în turul al doilea, dacă nu voi avea o alternativă mai bună.
Mă întreb, oare nu s-a gândit domnul Ciolacu la varianta Dragoș Damian prim ministru?
*
Bela Karoly a ajuns în stadiul în care nu mai recunoaște pe nimeni și nu mai poate să mănânce decât baby food. Mai sunt și altele pe care nu le veți citi în ziare.
Acesta este stadiul în care bolnavul a uitat să mestece.
Este momentul în care îngerul acela care vine cu ambulanța ar trebui să aibă dreptul de a-i administra pilula care-l va duce către lumină.
Pentru că următorul stadiu este acela în care bolnavul uită să înghită, urmează câteva zile de chin în care bolnavul va fi hrănit și hidratat printr-un furtun care îi este introdus prin nas până în stomac, după care corpul uită să trăiască și totul se termină.
Citeam în urmă cu o lună-două că Sidenafilul, pe lângă proprietatea de a scădea tensiunea arterială, ar fi un medicament eficient împotriva acestei boli.
Poate că medicii ar trebui să se gândească să facă cercetări clinice serioase pentru a constata dacă acest lucru se confirmă și să administreze această substanță persoanelor care prezintă risc de demență senilă.
Pentru că – și dacă există riscul ca după moarte să arăți ca acel preot a cărui statuie a fost expusă într-o biserică din Toulouse – e mai bine decât să mori așa decât cu un furtun de plastic în nas.
*
Românii de la oraș se mută la țară, unde este aer curat și dimineața te trezește cocoșul.
Dar odată ajunși acolo, în primul rând vor avea nevoie de o mașină, ca să vină la oraș să-și facă cumpărăturile și să-și rezolve treburile.
Dacă ai o mașină, ai nevoie și de o stradă asfaltată și de o parcare betonată. Una în fața casei, alta la biserică, alta la Profi-ul din sat…
Mai ales acum, toamna, din copacii ăia cad o mulțime de frunze care trebuie în permanență măturate, așa că primul lucru pe care îl va face românul în primăvara viitoare va fi să-și transforme curtea într-o suprafață betonată, eventual, dacă are un spațiu mai mare, va amenaja și o peluză pe care o va tunde în fiecare sâmbătă.
Pentru că tentația e mare și tot nu are ce face cu ea își va vinde grădina de lângă casă unui dezvoltator imobiliar care va construi acolo o vilă sau un bloc.
Încet, încet, se duce dracului și aerul curat și uite așa românul a ajuns să transforme țara aia frumoasă și liniștită în locul din care care a fugit.
Dacă nu credeți că se întâmplă așa mergeți la țările astea din jurul Timișoarei, să vedeți cum au ajuns satele acelea.
*
60.000 de muncitori au fost înlocuiți de roboți într-o fabrică din China.
Mulți vor spune: „Asta se întâmplă în China, iar China e departe.”
Însă realitatea este că se întâmplă și aici, și nu doar în fabrici.
Locul celor care oferă suport tehnic de la distanță este luat de mașini.
Graficienii sau creatorii de conținut sunt înlocuiți de Inteligența Artificială.
În magazine – chiar și cele mici – apar din ce în ce mai multe mașini care înlocuiesc casierii. Iar tendința se extinde și la munca de birou.
Un exemplu clar sunt e-facturile, despre care se vorbește tot mai des.
În prezent, contabilii folosesc deja softuri care le permit să descarce automat facturile primite de la furnizori și chiar să le prelucreze. Nu e normal așa ceva, dar se întâmplă.
De la 1 ianuarie, va intra în vigoare SAF-T, o declarație complexă despre care marea majoritate a contabililor nu știu exact ce conține, dar nu-i problemă: softul o generează în locul lor.
Contabilii sunt încântați de aceste inovații și, deși implementarea costă, discută deja despre mărirea tarifelor pentru astfel de servicii, discutându-se chiar de majorări de până la 3.000 de euro lunar.
Aproape nimeni nu se întreabă: dacă toate aceste sarcini sunt îndeplinite de calculator, iar contabilul începe să nu mai înțeleagă ce se întâmplă în spatele mașinii, de ce ar mai fi necesar să-l mai plătești? De ce să nu plătești mult mai puțin pentru un serviciu automat care va face munca contabililor?
***
Se conturează un megaoraș în Europa, de 45 de milioane de locuitori, care să se întindă în patru țări: Germania, Franța, Belgia și Țările de Jos
Autoritățile din patru țări europene iau în calcul construirea unui megaoraș, care să cuprindă patru țări și să suporte o populație estimată la 45 de milioane de locuitori. Deși în fază incipientă, proiectul a fost gândit să vină în concurența celorlalte continente, care se laudă cu metropole uriașe, notează Express.co.uk
Schița proiectului reunește Țările de Jos, regiunea Flandra din Belgia, Renania de Nord-Westfalia din Germania și orașul Lille din Franța, creând o zonă metropolitană vastă, interconectată.
60. 000 de muncitori, înlocuiți de roboți într-o fabrică din China. Ce înseamnă tehnologia pentru o viață bună în era transumanistă
Ana Birchall, candidat independent la Președinția României | Portret
Ana Birchall este candidată independentă la alegerile prezidențiale 2024. Vezi cine este Ana Birchall – date personale, familie, fotografii, ce studii are, ce carieră profesională și politică a avut, care este programul său politic, realizări și controverse.
Ana Birchall are o pregătire academică solidă, cu studii îndelungate în drept, potrivit CV-ului ei.
Între 1991 și 1996, Ana Birchall a fost studentă la Facultatea de Drept și Relații Internaționale Titu Maiorescu, unde, conform CV-ului său, a fost șefă de promoție și a primit anual bursă de merit.
În anul 1996 a devenit licențiată în Științe Juridice la Universitatea București în cadrul Facultății de Drept.
În perioada 1999 – 2000, Ana Birchall a făcut un masterat în drept (L.LM) la Yale Law School la Yale University în SUA, unde a absolvit echivalentul magna cum laude în cursuri precum Dreptul Falimentului, Reorganizare Financiar – Bancară și Comercială și Dreptul Internațional.
În perioada 2000 – 2002, Ana Birchall și-a dat doctoratul în drept Yale Law School (J.S.D) în cadrul Universității Yale din SUA și a avut poziția de Student Marshall, în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002.
În perioada 2002 – 2003, Ana Birchall a fost avocat în cadrul companiei White & Case LLP din New York, SUA.
În perioada 2003 – 2004, Ana Birchall a fost consilier al Ministrului Afacerilor Externe, iar în perioada 2005 – noiembrie 2006 a fost consilier al Comisiei de Politică Externă în cadrul Senatului.
Din 2005 și până în prezent, Ana Birchall a devenit și lector Universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București, unde predă „Procedura insolvenței – reorganizare judiciară și procedura falimentului”.
În perioada 2008 – aprilie 2010, Ana Birchall s-a întors pe poziția sa de avocat în cadrul companiei White & Case LLP, însă de data aceasta la București, unde a fost responsabilă de practica în domeniul insolvenței, falimentului și restructurărilor financiar-bancare.
În perioada 2010 – 2012 s-a angajat în cadrul companiei Biriș Goran în poziția de Șef al Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare și Insolvență.
Pentru câteva luni din anul 2012, a deținut poziția de Of Counsel în cadrul companiei Mușat și Asociații, în departamentul de Restructurare și Insolvență.
În perioada iulie 2012 – decembrie 2012, Ana Birchall și-a început cariera în politică fiind Consilier al Primului Ministru.
Începând cu luna decembrie 2012 până în decembrie 2016, Ana Birchall a fost Deputat la Colegiul nr. 5 Vaslui, membru în Comisia de buget, finanțe și bănci, membru în Comisia Specială Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la Schengen și Președinte al Grupului parlamentar pentru prietenie România – India.
Începând din 2013, candidata independetă a devenit membru al Global Advisory Council WeConnect International și Ambasador al ONG-ului Vital Voices, înființat de Hillary Clinton în cadrul programului Global Ambassadors.
Din luna iunie 2014 a devenit, de asemenea, și membru al Comitetului Executiv al Universității Yale Law School din SUA și din aprilie 2014 până în decembrie 2015 a ocupat funcția de Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru afaceri europene și Parteneriat cu Statele Unite ale Americii.
Din luna februarie 2015 până în luna decembrie a anului 2016, Ana Birchall a fost, de asemenea, Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene în cadrul Camerei Deputaților iar începând cu data de 21 decembrie 2016 până în prezent este Deputat în circumscripția electorală nr. 39 Vaslui și Membru în Comisia pentru Afaceri Europene în cadrul Camerei Deputaților.
Ciolacu: Nu suntem egali, cel care are excelenţă, acolo trebuie investit
„Nu suntem egali, cel care are excelenţă, acolo trebuie investit”, a spus premierul Marcel Ciolacu, imediat după vizita la fabrica Terapia Cluj.
De ce se teme premierul Marcel Ciolacu de directorul clujean de la Terapia, Dragoș Damian: „E cel mai mare critic al meu!”
De ce se teme premierului Marcel Ciolacu de directorul clujean al Terapia, Dragoș Damian: „E cel mai mare critic al meu!”
Marcel Ciolacu, premierul României, a fost joi după-amiază la fabrica de medicamente Terapia SA din Cluj-Napoca, unde a fost întâmpinat de directorul companiei, Dragoș Damian.
Europa de Est mănâncă mai prost decât Europa de Vest: ambalajul este acelaşi, dar diferenţele apar la compoziţie. Cine este responsabil? „Consumatorul influenţează piaţa. “
Companiile mari vând, în medie, produse mai puţin sănătoase în ţările cu venituri mai scăzute comparativ cu cele comercializate în statele cu venituri ridicate, arată a cincea ediţie a raportului Indicelui Global de Acces la Nutriţie, care evaluează 30 dintre cei mai mari producători de alimente şi băuturi din lume.
Românii de la oraș se mută în ritm record la țară. Viața liniștită de la sat cu bani făcuți în urban e modă occidentală. Merită? Povestea unui caz concret
Imediat după Revoluție, satele se depopulau în ritm alert, mulți tineri preferând viața de oraș. În trei decenii, lucrurile s-au schimbat radical. Trendul actual este ca orășenii să migreze către așezările rurale. Nu este o chestiune inventată în România, ci mai degrabă importată din Vest, unde s-a patentat expresia timpul costă bani”, spun experții.
Aerul curat, liniștea și prețurile mici, în condiții de libertate de deplasare ,duc acum la noi recorduri ale numărului de români care părăsesc orașul pentru sat. Ori că ajung mai repede la serviciu, ori că job-ul nu le solicită prezența fizică, un câștig de oraș se potrivește de minune cu un cost redus al vieții, iar calitatea ei e principalul motiv al acestei tendințe.
Bela Karoly, în stare gravă! Legendarul antrenor de gimnastică se luptă cu Alzheimerul
Geza Poszar, care a colaborat cu Bela Karoly în perioada în care Nadia Comăneci devenea un simbol al gimnasticii mondiale, a oferit detalii emoționante despre starea antrenorului, precizând că situația este dramatică și că Bela Karoly este îngrijit permanent la domiciliul său din Huntsville, SUA. Potrivit acestuia, Karoly a ajuns în stadiul în care nu mai recunoaște pe nimeni și poate consuma doar hrană specială.
„Din păcate, Bela nu mai recunoaște pe nimeni și e îngrijit de o soră medicală, acasă, 24 de ore din 24. Poate să mănânce doar baby food (n.r. – mâncare de copii), cu lingurița, ca la copiii mici.
Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului
Spitalul CFR își recapătă Pavilionul 14. Guvernul a demarat procedurile de expropriere
Guvernul României a început procedurile de expropriere a Pavilionului 14 (Corpul C1) de la Spitalul CF Timișoara. Clădirea fusese retrocedată, iar până la începutul anului exista contract de închiriere, dar proprietarul a decis să nu îl mai prelungească. În aceste condiții, începe exproprierea anunțată deja din august.