Cândva, nu foarte departe în trecut, un om s-a gândit să topească niște nisip. A amestecat acel nisip cu alte substanțe și a creat una dintre cele mai mari revoluții tehnologice din istoria umanității: circuitele integrate. Alți oameni au creat din acele circuite integrate niște mașini.
De atunci, lucrurile s-au accelerat într-un ritm uluitor, ca o avalanșă care crește cu fiecare colț pe care îl ocolește. Progresia geometrică a tehnologiei ne-a adus aici:
Astăzi, Freddie Mercury ne oferă melodii noi dintr-un „univers de dincolo”, de parcă granițele dintre viață și moarte ar fi devenit simple convenții de evitat prin algoritmi. Și acesta este doar începutul.
Asta, de fapt, ar trebui să fie știrea zilei. Nu zbaterile minuscule din politica locală, nu conflictele despre care vom uita peste o lună sau două.
Anul 2025 nu va fi un an care urmează pur și simplu după anul 2024, un an în care va fi mai bine sau mai rău față de anul precedent, ci va fi altfel.
Va fi un an al marilor schimbări.
Va fi ca și cum tramvaiul 4, acolo, la colțul Drubeta cu Rebreanu, așteaptă ca vatmanul să coboare și să schimbe direcția cu ranga aceea veche, pe care o numim „cheie de macaz”.
După care tramvaiul va aștepta un timp să se termine mașinile din fața lui, iar în final va porni mai departe, în altă direcție.
După 2025, nu ne vom confrunta cu un salt simplu de la un an la altul. Vom trăi schimbări care vor redefini întreaga noastră existență. Tehnologia va deveni o parte organică din viața noastră de zi cu zi, nu doar prin telefoane sau calculatoare, ci prin simbioze cu corpurile și mințile noastre. Inteligențele artificiale vor modela nu doar melodii din universuri paralele, ci și decizii politice, economice, etice.
Întrebarea nu este dacă schimbările vor veni, ci dacă suntem pregătiți să le întâmpinăm cu curaj și viziune.
***
Tensiuni în UE. Italia și Ungaria acuză Comisia Europeană de birocrație și eco-terorism
Vicepremierul italian Matteo Salvini, preşedinte al partidului anti-imigraţie Liga, şi premierul naţionalist ungar Viktor Orban au criticat duminică în mod vehement Comisia Europeană, pe care au calificat-o drept „eco-teroristă” şi „birocratică”, informează AFP.
Viktor Orbán: La sfârșitul luptei, Parisul va schimba politica, ne vom întoarce la Varșovia și vom deveni cea mai mare putere politică din Europa
Trupele britanice din Falkland, în stare de alertă maximă! Argentina jură să recucerească insulele
Forțele britanice din Falkland au fost plasate în weekend în stare de alertă, 24 de ore din 24, pentru a intercepta orice tentativă de invadare a teritoriului, după ce Argentina a promis să recucerească arhipelagul. Mai mult, pentru a neutraliza orice încercare de debarcare în teritoriul britanic de peste mări, o echipă de militari ai forțelor speciale din Marina Regală a fost trimisă la fața locului.
Un an de la atacul Hamas în Israel. Ce sa întâmplat de atunci? / De ce crime de război sunt acuzate la Haga cele două părți
După un război în Fâşia Gaza, mişcarea islamistă Hamas care a guvernat acest mic teritoriu palestinian este redusă la o gherilă, cu luptători încolţiţi în tuneluri şi lideri politici ucişi chiar şi în exil, scrie AFP. Războiul de un an dintre Israel și Hamas a declanșat și mai multe cazuri legale la instanțele internaționale ale Haga, implicând cereri de mandat de arestare, precum și acuzații și negări de crime de război, crime împotriva umanității și genocid, arată Reuters .
Cât de bine ne va fi în 2025: economia mondială se va redresa ușor; riscuri pentru principalele industrii
Economia globală a atins un minim în prima jumătate a anului 2024, perspectivele pentru finalul acestui an și pentru 2025 indicând o revenire modestă.
Ciolacu: CCR trebuie să prezinte rapid motivarea, altfel putem vorbi despre o amplă reformă a Curţii
Premierul Marcel Ciolacu a cerut Curţii Constituţionale a României să prezinte rapid motivarea în cazul Şoşoacă. Dacă nu vor fi argumente se va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale, a spus Ciolacu.
Mirosul banilor în campania electorală. Emisiuni TV plătite cu sute de mii de euro de PSD, PNL sau AUR
Zeci sau sute de mii de euro au plătit pentru o singură emisiune PSD, PNL sau AUR în campania pentru alegerile europarlamentare, dezvăluie sau anchetă realiztă de site-ul de investigații Snoop în parteneriat cu ONG-ul ActiveWatch. Realitatea Plus, televiziunea controlată de familia Păcuraru, a încasat de la cele trei partide peste 4 milioane de euro într-o lună. PSD a dat bani către șapte televiziuni pentru a-și promova imaginea și candidații, dar a refuzat să ofere vreo informație despre sumele plătite pentru fiecare post tv.
Gabriela Firea, Rareș Bogdan, Mihai Tudose, Gheorge Piperea sunt invitații emisiunilor pentru care s-au plătit sume care au depășit prețul unor mașini de lux.