Mă întreb foarte serios dacă de data aceasta mai are vreun sens să-mi pierd timpul mergând la vot.
Despre domnul Robu credeam că, în sfârșit, își va petrece liniștit anii pe care îi mai are de trăit plimbându-se cu nepoții sau discutând știrile de seara trecută pe o bancă din parc, alături de vecini. Dar, surpriză! Un PSD-ist îl angajează ca și consilier.
Oare ce sfaturi are nevoie domnul Simonis de la domnul Robu? Cum să călătorim înapoi în timp, în era automobilului? Sau poate vrea lecții de chitară? Sau poate că există niște datorii neplătite de pe vremurile când amândoi făceau parte din USL.
Aveam de gând să-l votez pe domnul Ciolacu, în speranța că va promova niște politici de stânga. Dar acum aflu că vrea să-l pună premier pe cineva de dreapta, pe domnul Bolojan de la Bihor. La fel și doamna Lasconi, tot pe Bolojan îl dorește prim-ministru.
Cu doamna Lasconi sunt deja lămurit; măcar ea nu pare să știe dacă e de stânga sau de dreapta, la fel cum nimeni din partidul său nu știe prea bine unde se situează.
La fel cum nu înțelege nici că serviciile alea care ne conduc cu adevărat nu mai sunt de culoare roșie ci au fost reconvertite – la fel cum s-a întâmplat cu naziștii ăia în operațiunea „Paperclip” – și acum sunt cu dungi alb-roșii și steluțe.
Iar Ciucă, și el, tot pe Bolojan îl preferă.
Și atunci, de ce să mai mergem la vot? Indiferent pe cine alegem dintre acești trei, ne trezim cu același prim-ministru.
*
Pe de altă parte, mă uit la sistemul ăsta administrativ care parcă a fost creat de niște oameni concepuți după o beție cu țuică din aia proastă făcută din pufoaice. Probabil că așa s-a și întâmplat.
Țara noastră este organizată în orașe și sate, fiecare având un primar și un consiliu local.
Apoi, la un nivel superior, avem județul, care la rândul său are un președinte și un consiliu județean.
Totuși, județul nu este altceva decât suma tuturor localităților din acel spațiu.
În acest context, ar părea logic ca și consiliul județean să nu fie o entitate separată și paralelă, ci să fie compus din reprezentanții deja aleși ai satelor și orașelor din care e format acel județ.
Astfel, în loc să alegem separat consiliul județean, acesta ar putea fi format chiar din primarii din județ. De luni până joi se ocupă de treburile locale, iar vineri discută, eventual online, despre problemele comune ale județului.
Președintele consiliului județean ar putea fi prefectul, ca reprezentant al statului, care să medieze între acești primari. Alternativ, primarii ar putea să-și aleagă un președinte dintre ei, similar cu modul în care șefii celor două camere ale Parlamentului sunt aleși din rândul membrilor lor. Această structură ar fi mult mai simplă și coerentă și ar elimina o serie de indivizi care în prezent parazitează sistemul administrativ.
*
„Reușită istorică: Sarah McBride devine prima persoană transgender aleasă în Congresul SUA.”
Poate că e o opinie nepopulară, dar nu văd legătura directă dintre decizia cuiva de a și-o tăia și a o da la rațe și capacitatea sa intelectuală sau profesională.
***
America a votat. Harta rezultatelor, actualizată în timp real
Reușită istorică: Sarah McBride, prima persoană transgender aleasă în Congresul SUA
Sarah McBride, senator de Delaware și membră a Partidului Democrat, câștigă singurul loc în Camera Reprezentanților din statul său, devenind astfel prima persoană transgender care activează în Congresul SUA.
Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat necesitatea mobilizării femeilor. „Ne-am născut pentru război”
Yevgenia Zakrevska, un soldat al celei de-a 92-a brigăzi separate de asalt, consideră că trebuie introdusă mobilizarea obligatorie a femeilor în Ucraina, relatează site-ul ucrainean regional SUD.
Înmormântarea economiei germane este în plină desfășurare
Criza VW face prima pagină a ziarelor din Rusia, dar este doar unul dintre simptomele stării economiei germane sub actualul guvern și politicile sale ecologice. Televiziunea rusă a găsit cuvinte clare pentru această situație.
Reportajul din această săptămână al corespondentului în Germania al televiziunii ruse RT a fost din nou un punct culminant al programului pentru mine, deoarece arată în mod realist situația din Germania, în timp ce mass-media și politicienii noștri încă spun basme despre criza economică și dezindustrializarea. Adevărul este că tranziția către energia verde, împreună cu sancțiunile împotriva Rusiei reprezintă motivul pentru mizeria Germaniei.
Unul dintre cei mai mari producători de componente auto, cu activități importante în România, va închide două fabrici din Europa și renunță la 4. 700 de angajați
Grupul german Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători de componente auto, a anunțat un plan de restructurare prin care-și va reduce efectivele din Europa cu 4.700 de angajați. Compania a trimis în șomaj tehnic în septembrie sute de angajați de la fabrica de lângă Brașov.
Schaeffler are aproape 5.000 de angajați în România și 120.000 în toată lumea. Grupul a anunțat acum un amplu plan de restructurare pentru a-și crește competitivitatea și vor fi afectate 10 uzine din Germania și cinci din alte țări europene.
Un mare lanț de supermarketuri din toată Europa vrea să dea afară 2. 400 de angajaţi. Ce variante li se propun acestora
Distribuitorul francez Auchan a prezentat reprezentanţilor celor peste 53.000 de salariaţi din Franţa, în data de 5 noiembrie 2024, un proiect de plan social care ar pune sub semnul întrebării menținerea a 2.389 de posturi în această țară.
Kusturica anunta retragerea din muzica dupa doua decenii de concerte
Un nou scandal. „Ordine de la servicii”
Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia:Domnule Profesor Daniel Dăianu, nici o şansă, Uniunea nu va ieşi niciodată din impas. Intră în impas de fiecare dată când inventează o directivă de mediu
Deficitul bugetar explodează: Guvernul în fața unei provocări majore înainte de alegeri
Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING
Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele, pretind documente și date absurde sau imposibil de furnizat. Statul pare că nu are nicio pârghie de control asupra acestui fenomen și totuși își obligă cetățenii să-și deschidă conturi la bănci. […]
Al cui e Ilie Bolojan? Mitul politicianului performant: avantaje și dezavantaje pentru PNL, USR și PSD
Ilie Bolojan a devenit cel mai curtat politician din România. Iar la apelurile fiecărui partid, fie că se numește USR, PNL sau PSD, Bolojan tace. Liberalul dă de înțeles că e gata pentru o funcție la centru, dar nu mușcă încă momeala pentru o funcție pe care mulți i-o propun, dar la fel de bine s-ar putea evapora.
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş, personalitate marcantă a exilului românesc, a murit
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş, personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a murit la vârsta de 91 de ani, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
A început campania de toamnă pentru înverzirea Timișoarei FOTO
Primăria Timișoara a dat startul campaniei de toamnă pentru înverzirea orașului. Plantările din acest sezon se desfășoară în întregul oraș, atât în centru, cât și în cartiere. „Azi a început înverzirea parcării de pe strada Aurel Pop și au fost pregătite spațiile pentru plantarea noilor arbori pe strada Nera și pe strada Semicerc.