în ultimul timp nu am mai scris nimic despre Covid sau despre un termen asociat pentru că am observat că mai nou atunci când îți exprimi chiar și o mică nedumerire cu privire la acest subiect ești acuzat că ai fi ori un idiot, adept al teoriei că pământul este plat sau, mai rău, că ești agent secret al rușilor sau al chinezilor.
Acum însă nu vorbim despre Covid, nimeni nu contestă existența virusului și a bolii declanșate de acesta, nu voi spune că e bine sau e rău să se poarte măști și nici dacă e recomandat să se meargă la cârciumă în această perioadă.
Vom discuta strict despre înțelegerea corectă a unui text scris în limba română și despre logica elementară:
Mai citiți odată textul marcat cu roșu.
Acolo scrie că Rusia este acuzată că a raportat un număr mai mic de morți de Covid pentru că a numărat doar decesele cauzate de această boală.
Păi stai puțin, nu așa e bine, să înscriem la numărul de morți de Covid decesele cauzate de această boală, la coloana cu cancer morții de cancer, la cardiaci morții din cauza inimii și așa mai departe?
In continuare în articol se spune că după ce rușii au raportat după cum spune OMS morții de Covid au fost mai mulți.
Deci, dacă numărăm numai morții de covid sunt mai puțini, dacă numărăm cum spune OMS sunt mai mulți.
Am căutat să văd cum spune OMS-ul că ar trebui numărați corect morții ăștia și iată ce am găsit:
Până aici OMS spune ca rușii, dacă e cancer trecem mortul la rubrica cancer, dacă e sigur Covid și nu e altceva îl înscriem la Covid.
Până aici e cât se poate de clar, exact așa au procedat și rușii.
Dar la paragraful următor, în același text, putem citi:
Aici logica și capacitatea de înțelegere a unui text scris de care dau dovadă medicii, virusologii și autorii textului m-au depășit.
Adică, spune OMS, dacă e cancer îl înscriem la cancer și numai dacă e sigur că a murit de Covid și nu din altă cauză îl numărăm la Covid.
Deci, dacă are Covid, indiferent de ce a murit, îl numărăm la Covid.
Voi mai înțelegeți ceva din această minunată întoarcere cu 180 de grade a ideii de la un paragraf la altul?
Pentru că textele de mai sus nu m-au lămurit, există fracturi de logică de la un paragraf la altul, am căutat altă sursă:
Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.), şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat, sau se presupune că a cauzat, sau a contribuit la deces”, se arată în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 28 aprilie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în acord cu recomandările OMS.
În concluzie, indiferent de ce a murit, că avea cancer, sau a făcut infarct sau un atac cerebral, dacă a avut și gripă scriem că a murit de gripă. Asta impune OMS, un organism în care se presupune că lucrează oameni alfabetizați, care au o percepere corectă a realității înconjurătoare și știu să se exprime coerent.
Si nici asta nu pot să înțeleg:
„În studiul unei pandemii ar trebui să numărăm cât se poate de multe cazuri de deces, iar apoi, dacă este cazul, ele pot fi clasificate altfel mai târziu”, explică Steven Van Gucht, virusolog la autoritatea de sănătate publică a Belgiei, Sciensano.
Mi se pare ilogic, e ca și cum poliția ar număra infracțiunile dintr-un oraș și le pune în seama cuiva, iar după ce omul acela e condamnat se caută și adevărații criminali, dacă este cazul, adică dacă se mai caută, și dacă nu recunoaște acuzatul toate crimele.
Nu prea cred că asta se poate numi știință.
***
In orice ziar pe care îl deschidem putem citi pe prima pagină despre Covid 19.
Citim și despre restricții de circulație între țări.
Știm că toată situația este foarte fluidă, astăzi granițele sunt deschise, mâine e posibil să fie închise, pentru că de la o zi la alta numărul celor infectați cu gripă crește sau scade.
In aceste condiții, cât de tâmpit trebuie să fii pentru ca să-ți iei familia și să pleci la un drum lung, care trece prin mai multe tări, numai pentru a te lăuda că ai fost la mare, în străinătate, vrând astfel să le arăți săracilor care au mers la Sovata sau la Govora că tu ești mai bun decât ei?
***
Sunt două lucruri interesante în această știre:
Țara asta, Afganistanul, indiferent cât de săracă și ne nenorocită ar fi, este o țară independentă, membră a ONU. Are un parlament, președinte, guvern, armată și tot ce îi este necesar unei țări.
Si totuși SUA nu discută cu aceste organisme oficiale ale țării ci încheie acorduri cu niște indivizi care au făcut un rău imens atât Afganistanului, cetățenilor acestuia, dar și altor țări, inclusiv Americii.
Al doilea lucru pe care îl aflăm este că SUA și talibanii ăia, care sunt în fond doar niște bandiți înarmați, discută despre oportunități economice.
Probabil SUA va importa de la talibani mac, că altceva nu prea se cultivă acolo, pentru ca femeile americane să aibă ce pune în prăjituri.
Poate macul acela va fi puțin prelucrat, că așa e bine, când exporți să nu vinzi materie primă ci produsul finit.
***
Există posibilitatea să nu fie mai rău decât acum, poate Kanye West chiar crede că e bine să facă bine pentru că altfel va fi pedepsit de divinitate.
Și mai e și sprijinit de Elon Musk, un tip în care eu am încredere.
***
Turcii sunt un popor fain.
Să nu uităm că pentru noi au fost izvor de civilizație, de la ei avem învățământ obligatoriu, tot de la ei avem o mulțime de cuvinte, de feluri de mâncare, dacă turcii nu ar fi trecut Dunărea din când în când să le-o tragă micuțelor pecenege negricioase de pe malul nordic probabil astăzi am fi cu totul alții, poate majoritatea românilor ar fi albi, cu pistrui și cu părul roșu, nu negricioși și bruneței.
Dar poporul e una, iar regimul are îl conduce e alta. Și, chiar dacă poporul este de apreciat, unele regimuri pur și simplu nu sunt frecventabile.
Iar germanii, spre deosebire de americanii care fac business cu talibanii, respectă acest principiu.
Sunt convins că dacă astăzi Turcia ar fi condusă de un personaj care să-i semene lui Mustafa Kemal Atatürk articolul de mai sus nu ar fi existat.