Niște japonezi lucrează la un medicament care va face să ne crească înapoi dinții pierduti, sau ceva de genul acesta.
Sper că ăstora să le reușească, că au mai fost niște britanici care s-au apucat de treaba asta și de câțiva ani nu am mai auzit nimic de ei.
Până atunci am găsit pe Facebook o chestie, niște granule din care faci un fel de plastilină, bricolezi un dinte din plastilina aia și ți-l lipești în locul unde e nevoie de așa ceva, după care chestia aia se întărește și poți să spargi și pietre cu dintele ăla nou. Sau cel puțin așa se arată în reclamă.
Într-un proiect de lege se prevede eliminarea adeverinței de la locul de muncă pentru obținerea concediului medical.
Era și timpul să se facă așa ceva, când ești bolnav numai de umblat după adeverințe nu ai chef.
Și oricum nu am înțeles niciodată de ce un medic ar avea nevoie de o adeverință din moment ce el, cu știința și priceperea lui a stabilit că ești bolnav și nu poți să mergi la serviciu.
Ion Cristoiu ne povestește despre Nae Ionescu care, la rândul lui, vorbea despre efemeritatea articolelor din ziare.
Așa și este, lucrurile despre care citiți aici, de exemplu, s-au întâmplat deja, sunt practic niște informații expirate.
Ceea ce comentez eu aici, de exemplu, nu sunt niște lucruri care vor fi actuale peste un an, sau peste 10 ani, peste un ani nimeni nu va mai fi interesat că Eduard Hellvig a renunțat la șefia SRI în 4 iulie 2023. Probabil peste un an nici nu prea își va mai aduce aminte multă lume cine a fost omul ăsta.
Sunt într-adevăr în ziare și un alt gen de articole, reportajele literare. Alea vor rămâne și peste 100 de ani, mai ales dacă sunt texte de calitate. Poate vor fi strânse în cărți, astfel încât și generațiile viitoare să le poată citi, cum sunt reportajele lui F. Brunea-Fox. Dar acelea sunt puține.
Ramona Băluțescu ne reamintește despre o problemă destul de dureroasă a orașului: Centrele de îngrijiri paliative.
Un subiect foarte interesant. Aceste centre sunt locurile unde oamenii se duc să moară și sunt ajutați să treacă cât mai ușor peste acest pas.
Acolo sunt medici care îi ajută să scape de dureri, dacă le au, sunt oameni calificați care să-i țină de mână și să vorbească cu ei, astfel încât să-i împace cu gândul morții, sau să le dea speranța într-un nou început.
Oamenii ăia nu te ajută să scapi de moarte, acolo ajungi când nu mai ai nici o șansă să trăiesți, dar e mai bine să mori când cineva e alături de tine decât să o faci singur chinuindu-te cu durerea sau cu groaza morții.
Din păcate, în Timișoara, oraș în care trăiesc sute de mii de oameni, nu există decât un astfel de centru și acesta nu are decât nouă paturi, într-o căsuță de undeva din sudul orașului.
Trec uneori pe lângă acea clădire și mă uit la ea de parcă ar face parte dintr-un univers paralel, misterios, din care nu s-a întors nimeni ca să ne spună ce ne așteaptă.
Poate că în loc să cheltuim sute de mii sau milioane de euro pe tot felul de mărunțișuri din care după un timp nu rămâne nimic, ar trebui să mai facem niște centre din acestea, modelul îl avem, călugărițele care lucrează acolo ne-ar putea învăța ce și cum să facem.
Nu de alta dar oricare dintre noi, fie că suntem bogați sau săraci, putem ajunge odată în situația de a avea nevoie de așa ceva.
Legat tot de momentul morții, am văzut odată, de mult, un film, se chema Hrană Verde (Soylent Green). În film era o secvență cu un bărbat care merge la un centru (Thanatorium) să moară. Stătea pe un pat, în jurul lui vedea imagini cu floricele, un apus de soare care simboliza moartea, păsări și căprioare, iar de undeva se auzea o muzică adecvată momentului. Era frumos. Mult mai frumos decât să mori singur, cu dureri și înnecat în propriile excremente. Dacă vreți să vedeți acea secvență puteți să dați click pe poza de jos.
Vine David Garrett la Timișoara.
Asta chiar e o chestie.
Nu știți cine e David Garrett?
Nu trebuie decât să dați click pe poza de jos și veți afla.
Inovaţie revoluţionară. Japonia lucrează la un medicament pentru regenerarea dinţilor pierduţi
Japonia lucrează la un medicament pentru regenerarea dinţilor pierduţi. Medicamentul care permite dinţilor să crească la loc se apropie de aproape de faza de testare.
Primul medicament creat exclusiv de inteligența artificială, testat pe oameni
O companie din Hong Kong a început testarea pe subiecţii umani a primului medicament creat vreodată exclusiv de inteligenţa artificială.
BREAKING NEWS Eduard Hellvig renunţă la şefia SRI / El a condus instituţia timp de 8 ani
Demisia găinușei care poate face ouă de aur
N-am pomenit pînă azi ca un director al SRI-ului să-și dea de bunăvoie și nesilit de nimeni demisia. Eduard Hellvig a spart gheața, și asta nu după vreun scandal puturos ori după oarece presiuni făcute pe șest. Cel puțin așa susține el. Hellvig și-a anunțat demisia luni, 3 iulie curent, cînd a mai zis, printre altele: „Este o cutumă greșită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decît în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea cînd își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rînd un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informații să aibă un mandat limitat în timp“.
Se vrea eliminarea adeverinței de la locul de muncă pentru concediu medical
Obligația obținerii adeverinței de la locul de muncă va fi eliminată, astfel încât angajatul va merge direct la medicul de familie și, după ce primește concediul medical de la acesta, îl trimite angajatorului, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.
Sfârșitul „tunurilor” cu măști
La finalul lunii iunie, în Monitorul Oficial al României a fost publicată o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) prin care, oficial, în România a încetat, din punct de vedere juridic și administrativ, pandemia de COVID-19. Sub semnătura noului premier Marcel Ciolacu, CNSU a emis Hotărârea nr. 20 din 27 iunie 2023, privind încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19, încetând, totodată, aplicarea articolului 1 dintr-o altă hotărâre a CNSU, celebra hotărâre 36 din 21 iunie 2020 și care nu a fost publicată niciodată în Monitorul Oficial.
Tomac: România nu intră în Schengen înainte de 2025, dacă rămânem în logica din prezent
România nu are perspective realiste să adere la Spaţiul Schengen în acest an, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac: „Dacă PE ar interveni în procesul pe care l-am deschis la CJUE, sunt convins că în prima jumătate a anului viitor, există toate premisele ca acest lucru să se întâmple”.
De ce este Marea Neagră… “neagră” și oroarea de pește a grecilor antici
Eroii lui Homer nu mănâncă pește, iar limba greacă nu are un cuvânt propriu pentru a desemna marea, afară de termeni metaforici sau împrumutați: pontos, hals sau thalassa. Lingvistica si antropologia culturală ne aduc confirmarea solidă a faptului că grecii preistorici au ajuns în peninsula balcanică dintr-o zona continentală suficient de îndepărtată de mare ca ei să nu aibă un termen pentru această entitate geografică: întinderea de apă sărată.
Ion Cristoiu: Nae Ionescu despre efemeritatea articolului de ziar
SĂ NE AMINTIM! DECRET Nr. 153 din 11 mai 1954, privitor la impozitul pe veniturile populaţiei
SPICUIRI!
Prezidiul Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, decretează:
Capitolul 1 Dispoziții generale
Articolul 1 Sînt supuși impozitului pe venit muncitorii, funcționarii, oamenii de litere, arta și știință, liber profesioniștii, meseriașii, cărăușii, comercianții, persoanele care realizează venituri în orașe din închirierea imobilelor sau a altor bunuri ori din surse agricole, proprietarii de mori sau de alte întreprinderi, precum și orice alte persoane care realizează venituri pe teritoriul Republicii Populare Române.
Marian Nazat: Secolele de putere ale altora
Nici nu se isprăvise de numărat voturile la Ankara, că actualul și viitorul președinte Recep Tayyip Erdoğan își anunța compatrioții că va urma „Secolul Turciei” ! De aici, de la București, n-am motive să nu-l cred, numai că, înaintea lui, un chinez, și nu oricine, atenționa omenirea să se pregătească pentru „Secolul Chinei”… Ei bine, ultimul nu-i altcineva decât Xi Jinping, a cărui viață pare desprinsă din filme. Căci el „s-a născut ca un prinţișor al revoluţiei, fiul unui coleg de încredere al lui Mao, vicepremierul Xi Zhongxun, care luptase alături de el în războiul civil. Destinat să crească în «pepiniera de lideri» din Beijing, s-a trezit la puţin timp după ce împlinise nouă ani că paranoicul Mao îl arestase pe tatăl său. În zilele care au urmat, tatăl lui a fost umilit şi în cele din urmă băgat la închisoare pe toată durata Revoluţiei Culturale. În această perioadă pe care o numeşte «distopică», Gărzile Roşii l-au forțat în repetate rânduri să-şi denunțe tatăl. Când şcoala la care mergea s-a închis, şi-a petrecut timpul apărându-se în luptele de stradă și furând cărți din bibliotecile închise pentru a încerca să înveţe. Trimis de Mao la țară pentru «reeducare», Xi a locuit într-o peşteră dintr-un sat din Yanan, rânind la vite şi îndeplinind poruncile ţăranului care îi era şef. Deprimată din cauza privaţiunilor şi a abuzurilor, sora lui vitregă mai mare, Xi Heping, s-a spânzurat de ţeava unui duş.
David Garrett concertează la Timişoara
Concertul susţinut de David Garrett la Timişoara va avea loc luni, 31 iulie, în Parcul Rozelor. Acesta cântă pe o vioară Stradivarius din 1716.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului Îndrăznește!/Dare!, componentă a programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.
Biletele vor fi disponibile de astăzi, luni, 3 iulie, pe www.bilete.ro. Cei care preferă să cumpere biletele în format fizic o pot face de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (str. Miron Costin nr.2), între orele 11-14, începând de vineri, 7 iulie. Prețul unui bilet este de 300 lei (categoria VIP), 200 de lei (standard) și 90 de lei (în picioare).
A început demolarea vechii pasarele Gelu
Locuitorii din Iosefin vor avea la dispoziție o nouă pasarelă pietonală peste Bega, una care va înlocui actuala traversare, cea veche. Conform proiectului, aceasta va avea zone pentru pietoni și pentru bicicliști, finalizarea lucrărilor fiind așteptată pentru finalul acestui an.
Momentan, pe durata lucrărilor, podul vechi va fi susținut cu macarale de mare tonaj.
”Construim un pod pietonal și velo pe Bega, în locul actualei pasarele Gelu-Crizantemelor. Am început demolarea actualei pasarele, rampele de acces au fost deja îndepărtate. Cu ajutorul unor macarale de mare tonaj vom susține podul în timpul operațiunilor de dezmembrare. Transportul naval este restricționat în următoarele săptămâni, cât durează această etapă”, a anunțat Dominic Fritz.
Noul pod pietonal și velo ar urma să fie finalizat în acest an.
”Urmează construirea unui nou pod, lucrări estimate să se finalizeze în acest an. Noul pod va avea acces ușor pentru bicicliști, familii cu cărucior sau persoane cu mobilitate redusă ori dizabilități locomotorii. De asemenea, când vom ieși la plimbare pe promenadă seara, ne vom putea bucura de iluminatul arhitectural al podului”, a mai spus primarul.
Spitalul Clinic CF Timișoara (unde CF vine de la ”căi ferate”, pentru cei care nu știu), sau, mai simplu, pentru toți cei din oraș, ”Spitalul […]
Ce facem astăzi, 4 iulie 2023, în Timișoara?
Marți, 4 iulie, puteți viziona filme românești la UVT, iar la Teatrul German să urmăriți spectacolul „Pescărușul”, prezentat în limba japoneză. Seara, în parcurile din oraș aveți parte de board games, folk sau pilates.