În Franța a fost o noapte mai liniștită decât în ultimele zile, în schimb în Baltimore un individ a tras în mulțime, ucigând doi oameni și rănind alte câteva zeci.
Nici noi nu stăm mult mai bine, un zugrav i-a tăiat gâtul clientei sale, un om care a încercat să despartă niște certăreți a fost înjunghiat de către un adolescent, niște copii l-au înecat pe altul. Asta numai în acest sfârșit de săptămână și numai ce am reținut eu răsfoind presa.
CTP încearcă, într-un articol pe care-l găsiți puțin mai jos, să găsească o cauză pentru care astfel de lucruri se întâmplă. Probabil o să vedeți la televizor în următoarele zile și alți nenumărați analiști care vor încerca și ei să ne spună de ce oamenii devin tot mai furioși.
Eu, știți că am o obsesie cu cărțile și cu cititul, mă gândesc la cărțile pe care le-am citit, una în care se vorbea despre “bunul doctor” care vindeca oameni, sau cum Jean Valjean încerca să-i ajute pe alții cu toate că nici el nu a avut o viață foarte ușoară, multe altele, chiar și pornind de la cărțile copilăriei, cele ale lui Jules Verne de exemplu, în care personajele pozitive explorau lumea, sau încercau să descopere tot felul de lucruri, nu neapărat pentru bani ci pentru binele celor din jur. Nemaicitind oamenii nu mai sunt influențați de aceste personaje pozitive ci de tot felul de descreierați care ne sunt arătați seară de seară pe nenumărate canale la televizor cum împușcă în stânga și-n dreapta și depășesc viteza legală pe șosele, sau de “influencerii” de pe YouTube” care se laudă cum și-au cumpărat Ferari cu toate că ei nu au făcut niciodată ceva cu adevărat util pentru banii ăia. E adevărat că majoritatea lor nici nu-i au, se laudă și ei, poate-i bagă cineva în seamă și mai câștigă ceva din reclamele alea.
Copiii nu-și mai petrec timpul făcând colecție de timbre, sau electronică, sau făcând poze pe stradă, sau programând Arduino, sau construind împreună cu tatăl lor o colibă în care să-și petreacă noaptea pe malul unui râu sau într-o pădure, ci stau în fața unui monitor sau a unui telefon împușcând tot felul de lucruri, iar vara în loc să meargă împreună cu colegii într-o excursie la munte se duc cu părinții în Grecia unde se plictisesc pe plajă, se îndoapă cu Gyros și împușcă lucruri cu telefonul.
Îi spuneam unei fătuce la un moment dat, draga mea, când îl cunoști pe un hăndrălău nu-l întreba dacă are mașină, sau câți bani are, sau dacă se epilează pe picioare, ci întreabă-l câte cărți a citit în ultima lună. Dacă spune că niciuna, dă-l dracului cu banii și tatuajele lui și caută să scapi de el că un gunoi din ăsta nu merită să fie băgat în seamă.
Pentru că tot a venit vorba de cărți, au trecut ca vântul primele 6 luni din an. Câte cărți ați citit în perioada asta?
ANAF-ul vrea să facă o listă cu bogații.
Nu așa se face, doamnă ANAF.
Faceți altfel:
În primul rând facem o lege care spune că nimic care costă peste, să spunem pentru început, 10000 de euro, nu se mai vinde fără o factură pe care este înscris CNP-ul cumpărătorului.
Într-un mod asemănător se va proceda și cu tranzacțiile între persoane fizice, dacă ai vândut o mașină sau o casă, ești obligat să faci o factură și acea factură este obligatoriu să fie raportată la ANAF la fel ca orice altă factură din țara asta, altfel oficialitățile nu vor opera transferul de proprietate.
Chestia asta e simplă și nu costă nimic pe nimeni.
Iar la sfârșitul anului, un computer face un centralizator al tranzacțiilor de peste 10000 de euro, datele le are deja din facturile alea, compară cumpărăturile cu veniturile declarate ale acelor persoane și scoate o listă cu cei care au cheltuit mai mult decât au câștigat, ca să meargă inspectorii de la ANAF la ei și să-i întrebe cum se mai simt și ce au mai citit în ultimul timp.
Și obligați-i dracului odată pe administratorii de bloc să predea anual la ANAF o listă cu apartamentele închiriate, dacă le verificați și le impozitați pe cele neimpozitate în prezent, o să adunați mai mulți bani la buget decât vă dă Banca Mondială pentru înverzirea țării.
***
Revoltele din Franța au părut să fie mai puțin intense sâmbătă noapte, întrucât zeci de mii de polițiști au fost desfășurați în orașele din întreaga țară pentru a veghea după înmormântarea unui adolescent de origine nord-africană, a cărui împușcare mortală de către poliție a stârnit tulburări la nivel național și proteste violente timp de cinci nopți, relatează Reuters și The Guardian.
„Incident cu împușcături în masă în Baltimore”: Cel puțin doi oameni au murit, zeci sunt răniți
Polițiștii din Baltimore se află la locul unui „incident cu împușcături în masă” petrecut peste noapte în sudul orașului Baltimore, a relatat duminică CNN, citând un purtător de cuvânt al poliției din Baltimore.
De ce omoară oameni tinerii? Pentru că violența, cu încununarea ei, omorul, este o Valoare în societatea… civilizată contemporană.
Comisia Europeană a suspendat plata a 53,36 milioane euro din cererea de plată numărul 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza neîndeplinirii a două jaloane pe energie, a confirmat oficial Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), într-un răspuns pentru Economedia.
Executivul european va propune aprobarea parțială a cererii de plată numărul doi din PNRR, conform surselor noastre urmând să suspende plata a circa 50 de milioane de euro.
ANAF trece pe listă bogații României, dar și rudele lor până la gradul doi
Fiscul va întocmi curând lista bogaților din România, a celor care au averi mai mari de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, dar și a rudelor acestora, potrivit unui ordin publicat în MO.
Banca Mondială împrumută România cu 592 milioane euro pentru o creştere incluzivă şi verde
Banca Mondială a aprobat cel de-al doilea împrumut, de 591,9 milioane euro, pentru Politici de Dezvoltare (Development Policy Loan, DPL) pentru a sprijini o creştere incluzivă şi verde în România.
Nemulțumirile salariaților din Poșta Română tind să dea în clocot, iar declanșarea acțiunilor de protest pare mai degrabă o chestiune de „când”, nu de „dacă”.
Ion Cristoiu: De ce s-a trecut atît de greu de la socialism la capitalism
STPT: Lucrările la “Pasarela Gelu – Crizantemelor” restricționează transportul călătorilor pe Bega
Nu cred ca este oras din Romania, cu atestare documentara in perioada zorilor evului mediu in care sa nu existe legende despre tunelurile subterane.
Tunelurile subterane alaturi de fortificatii faceau parte din elementele militar/stretegice obligatorii din cele mai indepartate timpuri. Amintesc doar in treacat de subteranele Parisului, Londrei, Madridului, catacombele Romei , pasajele si tunelurile secrete ale Berlinului , Budapestei sau Petersburgului .
Ce facem astăzi, 3 iulie 2023, în Timișoara?
Luni, 3 iulie, sunteți așteptați la spectacole inedite la Filarmonica Banatul sau la Opera Română.