V.V. July 19, 2022

 

A trecut mai bine de un an de când primarul Timișoarei, Dominic Fritz, alături de un alai de apropiați din noua administrație locală, a declarat că va deschide Baza Uszoda. Spunea atunci că se vor ține acolo – începând chiar din acea vară – spectacole și proiecții de film, că va reface terenurile de baschet și că va transforma Uszoda într-un adevărat centru sportiv și cultural. Ce mai, o minunăție de promisiune.

 

„Redeschidem Baza Uszoda, de care se leagă multe amintiri din copilărie, chiar în această vară. Am mers zilele trecute până la fostul centru de natație din Parcul Central (Scudier), împreună cu mai mulți colegi din Primăria Timișoara pentru a găsi o soluție de a valorifica această locație. În urmă cu câteva luni, când am venit la primărie, baza era o ruină plină de gunoaie și un adăpost pentru oamenii străzii, chiar în centrul Timișoarei. Era un loc căzut în uitare din 2013. Am scos de acolo, în ultimele săptămâni, peste 100 de tone de gunoaie, iar în urma vizitei pe teren de zilele trecute am decis să transformăm Uszoda într-un centru sportiv și cultural. În următoarele zile vom lucra la un proiect de reconversie a spațiului, astfel încât baza să poată fi deschisă încă din această vară. Dărâmăm gardurile din beton care acum separă baza Uszoda de parc, dar le vom păstra pe cele vechi, vom reface terenurile de baschet și vom transforma cel puțin unul dintre bazine într-un loc de spectacole și proiecții de film. Evident, amenajarea de la Uszoda este o soluție temporară până când vom obține fondurile necesare unei reabilitări complete”, declara Dominic Fritz în 7 iunie 2021.

 

foto: https://www.facebook.com/dominicprimar

Doar că nimeni dintre cei prezenți acolo pentru poza de lăudat pe Facebook nu i-a spus domnului primar că poate ar fi mai bine să mai taie puțin din coada vulpii. Nici Gabriel Almăjan, noul arhitect-șef al Timișoarei, nici măcar Matei Creiveanu, noul city manager. Toți i-au cântat isonul și au girat așa-zisul proiect, anunțat pe nepusă masă, parcă pentru a ridica puțin la lumină o administrație care își continua drumul la vale. Se pare că atunci nu și-a pus nimeni din admininstrație problema că o astfel de născocire are picioare scurte, că timpul trece și că totul devine verificabil în urma lui.

 

Curioși prin prisma meseriei, am mers astăzi, 19 iulie 2022, să vedem și noi, dom’le, minunea în care s-a transformat Baza Uszoda. Să vedem cum joacă tinerii baschet acolo, să vedem spectacole și proiecții de film, să ne relaxăm la umbra copacilor în centrul cultural promis.

 

Baza Uszoda, 19 iulie 2022

 

După cum se vede, nicio urmă de hub cultural la Uszoda, nicio urmă de vreo manifestare culturală trecută sau plănuită în ruina rușinoasă din centrul Timișoarei. Doar loc de dormit pentru migranții păziți de călăuzele lor luate prin surprindere astăzi de jurnaliștii infotimișoara.ro…

 

Știți cum e cu promisiunile. Dacă o persoană face o promisiune și nu se ține de ea, reputația ei are de suferit, oamenii o vor cataloga drept o „persoană mincinoasă”, iar cuvintele ei nu vor mai avea nicio valoare.


***

Dacă crezi că Infotimisoara te ajută să înțelegi mai bine vremurile în care trăim, ne-ar ajuta mult să ne susții activitatea pe Patreon. Susținerea comunității este cea mai importantă resursă pentru noi, jurnaliștii Infotimisoara:

 

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*