Timp de o săptămână, 30 de profesori din mai mult de 20 de țări au predat la Universitatea de Vest din Timișoara, oferindu-le studenților experiențe de învățare internațională și consolidând parteneriate academice globale în cadrul programului ERASMUS Staff Teaching Week.
30 de cadre didactice din peste 20 de țări au predat la Universitatea de Vest din Timișoara între 7 și 11 aprilie 2025, într-o inițiativă unică în peisajul universitar local. Acțiunea face parte din West University of Timisoara ERASMUS Staff Teaching Week, un program care aduce profesori și cercetători din toată lumea în sălile de curs ale UVT.
Timp de cinci zile, studenții au avut parte de o experiență academică internațională chiar în campusul lor. În același timp, vizita profesorilor străini a contribuit la întărirea relațiilor deja existente și la formarea unor noi parteneriate între UVT și universități din întreaga lume.
„Au venit la Timișoara pentru a intra în sălile de curs și a oferi studenților UVT o experiență internațională de învățare chiar la ei acasă, dar și pentru a consolida parteneriate strategice cu UVT”, au transmis reprezentanții universității.
Evenimentul din această săptămână va fi urmat, peste trei săptămâni, de o nouă ediție dedicată formării profesionale, care va reuni 70 de angajați din universități de pe mai multe continente. Aceștia vor discuta despre teme legate de internaționalizarea incluzivă, în cadrul aceluiași cadru ERASMUS.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat importanța acestor inițiative pentru dezvoltarea instituției: „Universitatea de Vest din Timișoara investește de mulți ani în atragerea de resursă umană din străinătate, importantă pentru modul în care contribuie la dezvoltarea capacității instituționale a universității atât în educație, cât și în cercetare.”
Acesta a precizat că astfel de programe au dublu scop: sprijinirea studenților prin expunerea la metode și perspective internaționale, dar și încurajarea colaborărilor între cercetători din România și cei din alte țări.
„Este esențial pentru studenți să învețe și de la experți internaționali, la fel cum e important pentru cercetătorii noștri să colaboreze cu parteneri din străinătate”, a mai spus rectorul UVT.
Programul Visiting@UVT este deja bine cunoscut în mediile academice internaționale. Universitatea timișoreană găzduiește anual zeci de cadre didactice și cercetători din alte țări pentru perioade cuprinse între o lună și nouă luni.
„Programul Visiting@UVT s-a dezvoltat într-o inițiativă foarte competitivă, prin care atragem zeci de cadre didactice și de cercetători din toată lumea, care se află la UVT între 1-9 luni, iar acum avem drept obiectiv să continuăm și acest tip de program de mobilități de o săptămână ale unor profesori din străinătate, care să fie integrați pe termen scurt în comunitatea noastră prin intermediul unui ERASMUS Staff Teaching Week”, a explicat Marilen Gabriel Pirtea.
Potrivit acestuia, astfel de interacțiuni sunt un punct de plecare pentru activități care aduc valoare UVT pe termen lung, cum ar fi proiecte comune, diplome duble, mobilități internaționale sau cercetări realizate în parteneriat: „Astfel de interacțiuni sunt rampa de lansare pentru activități care ulterior aduc valoare adăugată instituției noastre, atât în România, cât și în străinătate – de la mobilități pentru studenți, la programe cu diplomă dublă, de la proiecte educaționale transnaționale, la publicarea de articole de cercetare în colaborare internațională.”
În final, rectorul a reafirmat angajamentul UVT pentru deschiderea internațională a universității: „Rămânem, așadar, dedicați principiilor UVT, în acest caz de a le oferi studenților noștri experiențe de învățare diverse prin această inițiativă și de a fi o universitate dinamică și prezentă pe plan internațional, într-o lume intens globalizată.”