Nicoleta C. April 7, 2022

 

Reprezentanţii primăriei Timişoara au declarat azi pentru Agerpres că obligaţia de achiziţionare a certificatelor CO2 pentru Colterm până la termenul limită de 30 aprilie revine doar acestei companii, „din banii pe care îi încasează din subvenţii şi prin facturile plătite de abonaţi”, şi nu municipalităţii.

 

 

Răspunsul vine ca urmare a faptului că la sfârșitul acestei luni expiră termenul limită până la care aceste certificate pot fi cumpărate, pentru a evita o nouă amendă de la Administrația Fondului pentru Mediu, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când amenda a fost de 21 de milioane de euro.

 

Consorţiul care are calitatea de administrator judiciar al companiei Colterm, aflată în insolvenţă din octombrie 2021, solicită Municipalităţii, care este acţionar unic, să asigure „de urgenţă” cumpărarea certificatelor verzi aferente anului trecut, când compania nu era în insolvenţă.

 

În aceste condiții, reprezentanții Primăriei Municipiului Timişoara au spus că obligația achiziționării certificatelor revine companiei Colterm.

 

 

„Prețul certificatelor CO2 se regăsește în noul tarif al Colterm, calculat după un mod stabilit de ANRE și aprobat de Consiliul Local Timișoara la finalul anului trecut. Reamintim că această obligație, de a achiziționa certificatele CO2 revine Colterm, din banii pe care îi încasează din subvenții și prin facturile pe care le plătesc timișorenii și persoanele juridice abonate la serviciile companiei de termoficare. Primăria Municipiului Timișoara a susținut și susține în continuare Colterm. Doar în aceste primele trei luni ale anului au fost virați aproape 100 de milioane de lei bani publici către Colterm, o sumă absolut record în istoria acestui oraș și care împinge la limită posibilitățile bugetare ale Timișoarei. Dincolo de aceste subvenții pe baza prețului stabilit, Primăria nu are posibilitatea legală de a face cadouri financiare unei companii, fie și ea una publică”, se arată în răspunsul primăriei.

 

Citește și:  De azi este disponibilă doza a patra a vaccinului anti-COVID

 

Totodată, reprezentanții primăriei au mai spus că:

 

 

„Lipsa retehnologizării a Colterm din ultimii ani a adus compania în situația în care nu-și mai permite financiar să funcționeze pe baza cărbunelui. Primăria Municipiului Timișoara lucrează împreună cu Banca Mondială la structurarea unei strategii de termoficare a municipiului și la planul pentru iarna viitoare, strategie care va fi prezentată în perioada următoare”.

 

 

Vă reamintim că activitatea companiei Colterm este condusă de administratorul special Amza Cristian, sub supravegherea administratorului judiciar.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*