Polițiștii locali timișoreni, din cadrul Serviciului Protecția Mediului, au intensificat acțiunile de control în perioada 4-8 septembrie 2023, rezolvând 75 de sesizări scrise și telefonice venite din partea cetățenilor preocupati de protejarea mediului înconjurător și respectarea regulilor de salubrizare a orașului.
Eforturile polițiștilor locali au vizat o gamă variată de probleme, de la terenuri neîngrijite infestate cu ambrozie până la dezordinea generată de diferite activități comerciale, șantiere și lucrări de renovare/amenajări interioare, rampe clandestine de deșeuri și abandon de deșeuri, neîntreținerea corespunzătoare a curților, parcărilor și spațiilor deținute sau utilizate.
În urma acestor verificări, au fost aplicate un total de 33 de amenzi, în valoare de 39.500 de lei.
Colectarea selectivă, o prioritate
Un accent deosebit s-a pus pe respectarea colectării selective a deșeurilor la asociațiile de proprietari și întreținerea curățeniei în jurul imobilelor, la locul de amplasare a pubelelor. Astfel, au fost verificate 48 de asociații de proprietari și locatari, iar 6 sancțiuni contravenționale au fost aplicate, totalizând 12.500 de lei.
Lupta împotriva rampelor clandestine de deșeuri
În încercarea de a combate problemele legate de abandonul de deșeuri, au fost identificate și transmise Primăriei un număr de 17 rampe clandestine de deșeuri. În paralel, au fost distribuite 72 de pliante și afișe care promovează centrele de colectare cu aport voluntar, având scopul de a preveni abandonul de deșeuri pe domeniul public.
Sancțiuni pentru șantiere și terenuri neglijate
Polițiștii locali au verificat cu atenție 10 locații de șantiere, aplicând o amendă în valoare de 2.500 de lei conform HCL 320/2022. În ceea ce privește terenurile neîntreținute și infestate cu ambrozia, au fost verificate 45 de locații și au fost aplicate 14 sancțiuni, în concordanță cu L62/2018, alături de avertismente.
Lupta împotriva abandonului de deșeuri pe domeniul public
Pentru prevenirea și reducerea fenomenului de abandon de deșeuri pe domeniul public, au fost identificate și sancționate două persoane cu amenzi în valoare de 3.000 de lei, pentru abandonul deșeurilor pe domeniul public sau depozitarea lângă pubele. O persoană a fost sancționată cu 15.000 de lei pentru predarea deșeurilor unor persoane neautorizate, conform OUG 92/2021. În plus, au fost verificate 141 de contracte de salubrizare și s-au distribuit 72 de pliante și afișe pentru a informa cetățenii cu privire la centrele de colectare cu aport voluntar și pentru a preveni abandonul de deșeuri pe domeniul public.
Acțiuni la stațiile peco
Ultima categorie de verificări s-a concentrat pe stațiile peco, unde au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru nerespectarea colectării selective și 6 procese verbale cu avertisment pentru lipsa responsabil gestionare deșeuri, conform OUG 92/2021.
Cetățenii sunt încurajați să continue să semnaleze problemele legate de mediu și să colaboreze cu autoritățile pentru a crea un mediu mai sănătos și mai curat pentru toți locuitorii orașului.