Nicoleta C. June 21, 2022

 

Un nou proiect de act normativ prin care se poate amâna plata ratelor la bănci pentru persoanele fizice si firmele afectate semnificativ de criza actuală a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor.

 

Conform proiectului, vor putea solicita amânarea ratelor, pentru o perioadă de până la nouă luni, persoanele fizice și juridice cărora le-au scăzut veniturile cu minimum 25% în contextul crizei actuale. Mai exact, în această categorie pot intra persoanele juridice cărora li s-a redus cu minimum 25% media rezultatelor lunare din activitatea desfășurată și persoanele fizice cărora le-au crescut cheltuielile medii lunare cu minimum 25%, ca urmare a majorării prețurilor.

Aceste condiții se referă la situația din ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu perioada similară din 2021, scrie Rador.

 

Pentru a putea cere suspendarea plății ratelor trebuie îndeplinite mai multe condiții printre care:

 

Firmele:

  • să nu se afle în insolvență
  • să nu fi înregistrat în ultimele șase luni incidente de plată cu bilete la ordin sau cecuri
  • să declare pe propria răspundere că nu înregistrează un nivel al activului net mai mic decât jumătate din capitalul social
  • pe perioada suspendării ratelor, nu vor distribui sau plăti dividende și nu vor acorda sau rambursa către acționari

 

Persoanele fizice:

  • nu trebuie să fie în incapacitate de plată sau în procedură de executare silită declanșată de un alt creditor

 

În plus, atât persoanele fizice cât și cele juridice trebuie să nu fi beneficiat în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a actului normativ de o soluție sau un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul.

Citește și:  Nicolae Robu: în zona centrală a oraşului va apărea „noua Timişoara”, pe un spaţiu care nu a fost deloc valorificat până acum

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*