Nu știu de ce se întâmpla așa, dar am observat că uneori, văzând o anumită problemă, îmi vin tot felul de idei despre cum s-ar putea rezolva acea situație.
Astăzi de exemplu mă gândeam la o modalitate ca statul să mai facă un bănuț și poate un efect secundar ar fi că s-ar mai curăța din pegra care face atâtea probleme orașului:
Nu știu cine se ocupă de lucrurile astea, Poliția Națională, Poliția Locală sau altcineva, dar eu cred că nu ar fi rău ca aceștia să facă câte o plimbare pe la administratorii blocurilor din oraș și să verifice cărțile de imobil, să vadă cine sunt oamenii care locuiesc în acel bloc, dacă cei care locuiesc acolo au forme legale, dacă contractele de închiriere sunt declarate la ANAF și impozitate, lucruri din astea care de altfel sunt prevăzute în legile țării.
Sau, o variantă simplă ar fi ca administratorii asociațiilor de locatari să facă o situație, ceva simplu, adresa, numele proprietarului, numele chiriașului, unde este cazul, și să o prezinte în format electronic la autoritățile competente.
Iar acestea să extragă informațiile necesare, să le compare cu propriile evidențe și să dispună măsurile care se impun.
Adică să avem un fel de „Carte de imobil în format electronic” a orașului.
O aplicație online de acest gen este ceva extrem de simplu de făcut, teoretic orice administrator are o semnătură electronică (iar dacă nu o are avem o mare problemă), administratorul are oricum și în prezent acces la datele personale ale locatarilor, așa că nu ar fi nici o problemă nici din punct de vedere al securității, nici al GDPR.
Iar administratorii care nu fac aceste raportări în termen de 24 de ore de la venirea sau plecarea cuiva din bloc, așa cum se procedează cu angajații din intreprinderi, sau cei care raportează date false, să fie amendați destul de substanțial astfel încât să nu mai greșească vreodată. Nu pur și simplu din răutate, dar pentru a-i stimula.
Cred că rezultatele ar fi mai mult decât interesante și, ținând cont că o mare parte din apartamentele din oraș sunt închiriate, o astfel de măsură ar aduce niște venituri suplimentare importante la bugetul statului.
De altfel recentul recensământ arată că în Timișoara ar trebui să facem ceva în această privință.
Iar dacă pentru cei care locuiesc într-un loc și nu au forme legale care să justifice acest lucru și nu își rezolvă situația în termen de, să spunem 72 de ore, s-ar aplica și o măsură asemănătoare cu cea aplicată celor care sunt depistați fără domiciliu și sunt încărcați în tren și trimiși în localitatea de domiciliu, poate s-ar mai rezolva și problema infracționalității, ar fi și mai multe parcări în oraș și nici municipalitatea nu ar mai cheltui atâți bani cu tot felul de persoane care nu au ce căuta aici. De fapt este o situație similară la care se impune o măsură similară.
În acest fel toată lumea ar câștiga, și locatarii care în acest fel vor fi siguri că vecinii lor nu sunt cine știe ce interlopi sau teroriști periculoși, și administrația locală, și bugetul statului, și siguranța și ordinea publică.