Redacție January 16, 2020

 

Moise Guran, realizatorul emisiunii România în Direct, de la Europa FM, a anunţat că renunță definitiv la meseria de jurnalist şi alege să intre în politică alături de Alianța USR PLUS.

 

El şi-a comunicat decizia printr-un mesaj difuzat pe postul de radio, în care explică de ce alege acest drum.

În ultimele zile, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Moise Guran poartă discuţii cu USR, lucru confirmat miercuri seara, într-o conferință de presă alături de Dan Barna.

 

„Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele in care etica intra in conflict cu deontologia. Etica se refera la binele general al societatii, iar deontologia se refera la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra in conflict cu interesul general al societatii, tocmai pentru ca ele, regulile respective, sunt gandite pentru a sluji societatea. Si totusi, in practica, lucrurile sunt intotdeauna mai complicate.

Va dau un exemplu: unui jurnalist ii este interzis sa cheme lumea in strada, la orice fel de proteste, si in special la cele politice, dar ce ar trebui sa faca un jurnalist atunci cand guvernul ameninta prin actele sale insasi existenta democratiei? Alt exemplu: unui jurnalist nu ii este interzis sa devina om politic, dar, daca tot mai multi jurnalisti devin oameni politici, atunci credibilitatea generala a breslei scade si rolul presei de caine al democratiei este afectat. Si totusi, eu azi, acum, va anunt ca am luat decizia sa renunt definitiv la cariera si la rolul meu de jurnalist roman pentru a-mi asuma un rol politic in aceasta tara.

Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l dau in calitate de jurnalist si este o explicatie pentru dumneavoastra, cei care ma urmariti de atat amar de ani”, a spus Moise Guran, în mesajul difuzat la Europa FM.

 

 

Citește și:  Se relaxează măsurile anti-COVID la Timișoara, începând de luni

Moise Guran a spus că prima dată când s-a gândit să intre în politică a fost momentul 10 august 2018.

 

 

„Sa nu credeti ca astfel de situatii sunt rare in meseria noastra. Eu sunt in aceasta breasla de 26 de ani si cei care m-ati urmarit sunt sigur ca v-ati dat seama cat de mult imi place si cate satisfactii mi-a adus. Pentru ca iubesc aceasta meserie, eu n-am ras niciodata de regulile si de rigorile ei, asa ca mi-am pus si eu, asa cum si multi dintre dumneavoastra mi-ati pus problema de a face pasul spre politica.

Dar prima data cand am luat serios in calcul aceasta decizie a fost dupa sperietura pe care am tras-o cu totii pe 10 august 2018. Mi-am pus atunci problema daca nu cumva nu mai e suficient ce fac pentru societate ca jurnalist. Sa fim sinceri cu noi insine, in acesti ani raul s-a produs, democratia a fost salvata, dar institutiile publice sunt praf, economia sta pe un butoi de pulbere, iar noi toti vom avea mult de reparat la tara noastra, pentru a putea spune ca acea revolutie din mintile si din sufletele celor care am fost in strada chiar a reusit, chiar a dus la reformarea Romaniei.

Asa ca, da, intru in politica. Las totul in urma, definitiv, să merg acolo unde se iau decizii, caci nu exista cale de intoarcere la meseria pe care am facut-o pana acum, pentru a merge acolo unde se iau decizii. Am comentat de pe margine suficient, am dezbatut idei, le-am sustinut si am insistat pe ele pana la obsesie uneori, am insistat sa ma contraziceti si sa ganditi critic, cu propria minte, ceea ce va spun eu sau altii ca mine, acum cred ca este nevoie si de mine si de tine acolo unde ideile devin realitate”, a conchis Moise Guran.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*