Profesorul Mihai Coman, pionier al științelor comunicării în România, a lansat astăzi, 2 aprilie 2025, la Universitatea de Vest din Timișoara, cartea „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”, a susținut o conferință despre fake news și o dezbatere cu experți.
Mihai Coman, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români în științele comunicării și fondator al acestui domeniu în învățământul superior din România, a fost astăzi în centrul atenției la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Evenimentul a început la ora 10:00, în Amfiteatrul A01, cu lansarea cărții sale „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”, publicată de Editura Polirom. Au urmat o conferință despre fake news și o dezbatere cu profesori universitari.
Profesorul, ale cărui cărți și manuale au format generații de jurnaliști, a prezentat volumul care explică noțiuni de bază despre religii, adăugând un concept-surpriză: credința. În a doua parte, a vorbit despre „Fake-news, între realismul naiv și gândirea simbolică: cele două logici ale jurnalismului”, analizând cum funcționează știrile false și rolul presei în societate.
Lansarea a fost urmată de o dezbatere animată.
Marcel Tolcea a vorbit despre paradoxurile religiei și cultura românească: „Ideologic, magicienii creștini spun că Sfânta Treime nu poate să fie înțeleasă într-un mod cartezian”.
Silviu Rogobete a lăudat cartea: „Este primul dicționar de acest gen în limba română, care depășește tarele fidemologice”.
Ionel Narița a ridicat întrebări despre credință: „Nu tot ce credem este și adevărat, avem nevoie de o justificare”.
Moderatorul Gheorghe Clitan a legat discuția de adevăr: „Am ajuns la problema adevărului…”
Evenimentul a adus în prim-plan teme actuale: religia în spațiul public și impactul fake news. Organizat de UVT, FSGC, Editura Polirom și ICSP, a atras studenți, jurnaliști și profesori.
Ce a spus Mihai Coman despre fake news
În conferință, Coman a explicat două viziuni despre jurnalism. „Se crede că sprijinim democrația cu ajutorul mesajelor transmise de mass-media”, a spus el, dar a avertizat: „Știrile prezintă într-un mod agreabil ce s-a întâmplat, dar rămân la nivelul percepției”. Despre fake news, a adăugat: „Nu orice prostie mincinoasă devine fake news, ci materialele care mimează caracteristicile știrilor autentice”.
Profesorul a mers mai departe, oferind exemple concrete. „Există farse celebre, cum ar fi cultivarea spaghetelor în copaci sau pinguinii care zboară, dar fake news-ul periculos e altceva”, a explicat el. „E ca un lup în blană de oaie – imită o știre reală, cu surse și detalii, ca să păcălească lumea.”
Profesorul a vorbit și despre un caz istoric când americanii au fabricat un ziar cu povestea clasică despre soldați care omoară bătrâni și copii, ca să stârnească antipatie față de englezi. A funcționat, deși era o minciună, arătând cum știrile false pot influența opinia publică.
Coman a subliniat și de ce apar știrile false. „Jurnaliștii sunt sub presiune din redacții. Uneori, improvizează. Imaginați-vă un reporter trimis în Bagdad, fără să știe limba, care trebuie să intre în direct în trei ore. Ce face? Inventează sau exagerează”, a spus el. Totuși, a încheiat optimist: „Jurnalismul nu e doar despre adevăr brut. Creează comunități, povești care ne leagă. E ca un mit modern – nu trebuie să fie perfect real, ci să însemne ceva pentru oameni.”
Mâine, un nou eveniment
Mihai Coman continuă seria la Timișoara. Pe 3 aprilie 2025, de la ora 11:00, la Aula Filialei Timișoara a Academiei Române (Bd. Mihai Viteazu nr. 24), va susține conferința „Sacralizarea: De la religie la mass-media”. Va lansa aceeași carte, alături de acad. Dan Dubină, Gheorghe Clitan, Ioan Biriș, Claudiu Mesaroș și Constantin Jinga. Evenimentul, organizat de Academia Română și UVT, explorează influența religiei în media.