Vremea se menține la fel ca în ultimele zile, soare, puțini nori, dar frig. Temperatura maximă va ajunge la 3°C. Vânt ușor și variabil.
Poluarea aerului se menține la nivelul mediu anual. Ceea ce este cât se poate de firesc, dacă nu facem nimic poluarea nu dispare doar cu vorbe frumoase.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9022/Euro, 4.57470/USD, 4.9405/CHF și 5.4884/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 8 februarie
1856: Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească.
1859: Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București, după dubla sa alegere ca domn al Principatelor Române.
1880: Franța, Germania și Marea Britanie recunosc independența de stat a României.
1916: Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.
1946: Este dată publicității o notă a guvernului român conținând observațiile acestuia la prevederile Tratatului de pace și se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța României.
PORTRET: Jules Verne şi fascinantele sale călătorii
Motto: „Am vrut să văd ceea ce nimeni nu a observat încă, chiar dacă ar trebui să plătesc pentru această curiozitate cu viaţa.” – Jules Verne. Miercuri, 8 februarie, se împlinesc 195 de ani de la naşterea…
Întotdeauna am spus că Jules Verne trebuie să fie primul pas. Alături de Robinson Crusoe. Eu l-aș preda în școli, în loc de poezelele și textele din manualele de limba română. În felul acesta copiii ar deprinde și dragostea de citit și în același timp și-ar face și puțină cultură științifică, barem cât să nu mai confunde baloanele cu dirijabilele.
Dacă vreți să descărcați o colecție formată din 40 de cărți ale acestui scriitor puteți să o faceți dând click aici. Eu zic să le luați chiar dacă nu le citiți acum, mai multe cărți nu strică niciodată în casă.
Campanie de derusificare în Ucraina: autorităţile au eliminat milioane de cărţi din biblioteci
Ucrainenii au eliminat milioane de cărţi din biblioteci în cadrul campaniei de „derusificare” iniţiată de Ministerul Culturii din Ucraina.
Voi ați observat cum istoria se repetă periodic?
Roger Waters, membru cofondator al trupei Pink Floyd, ar putea vorbi în numele Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Muzicianul a criticat încă de la începutul invaziei răspunsul SUA și al Occidentului la alocarea de fonduri pentru a sprijini militar Ucraina în conflict. Waters este împotriva inarmarii Ucrainei deoarece prelungește nejustificat războiul.
Un nou protest de amploare a avut loc la Paris. Sute de mii de oameni au inundat străzile din centrul Capitalei pentru a-și striga furia față de reforma pensiilor, gândită de partidul lui Emmanuel Macron. […]
“Noua tehnologie va remodela aproape toate categoriile de software. Astăzi lansăm noua versiune a Microsoft Bing și Microsoft Edge, bazate pe inteligența artificială, pentru a ajuta utilizatorii să obțină mai
Inteligență artificială, fabricată în China. Robotul care va concura cu ChatGPT. Cui îi este adresat
China face concurență serioasă Statelor Unite în materie de tehnologie. După apariția pe piață a ChatGPT, cunoscutul software american ce a declanșat numeroase controverse, compania chineză
Păsărică Venturiano, ciripist și academician
Radu Beligan a fost și va rămîne cel mai promovat, premiat, decorat, răsplătit, elogiat și comemorat actor din secolele XX și XXI. Puțini ar fi crezut asta doar văzîndu-l, căci natura i-a dat înfățișarea unui cocostîrc, o voce pițigăiată și l-a forțat să poarte ochelari de tocilar…
V-am mai spus asta, oricine era cât de cât important colabora cu sistemul ceaușist. Medici renumiți, actori, muzicieni, ziariștii aproape fără excepție, directorii de întreprinderi, profesori. Nu mai vorbesc de popi, ăstia aveau aproape toți stele sub sutană. Unora nici nu le trebuia să aibă vreun angajament din ăla de turnător, turnau pur și simplu din oportunism sau pentru că erau ticăloși.
I-am văzut în 17 decembrie 1989 când mulțimea a defilat și prin zona aia cu vile a nomenclaturii de pe lângă Parcul Rozelor, stăteau în spatele perdelelor și plângeau. Și după aceea năpârcile si-au scos capul și acum se dau mari dizidenți și revoluționari cu merite importante.
Există aici, între cititorii acestei publicații, “sub acoperire”, cel puțin un domn care știe despre toți oamenii ăstia mai multe decât știm noi, ceilalți, la un loc. Ce frumos ar fi să facă un serial, aici la ziar, despre turnătorii ăștia cu ștaif. Nici nu ar trebui să dea nume, ar putea să le spună domnul X sau doamna Y și să ne povestească despre ei. Nu avem de unde să-l plătim, dar ce frumos gest de patriotism ar fi. Și după aceea ar putea să scoată și o carte pe tema asta, sunt sigur căar fi un mare succes.
Abuzul CNA împotriva emisiunii Bună, România! nu e începutul a nimic. E sfârșitul unor rămășițe care plutesc ici-colo pe întinsul acestui pustiu numit cândva presa românească. Șmenariștii de partid care nu…
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat din nou în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, iar de această dată cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat
De-a lungul timpului, mai mulți politicieni austrieci au fost acuzați de plagiat, însă majoritatea au scăpat basma curată după ”investigațiile” aferente, în timp ce universitățile care le-au acordat diplomele i-au…
Că doar nu credeați că am inventat noi, românii, hoția și escrocheria. Uitați-vă și la ceilalți, fie în Europa, fie peste ocean. O mulțime de tâmpiți cu diplome care trăiesc din ceea ce produc cei fără diplome.
Domnule Iohannis, ne ocupăm și de OMV între două transporturi la Kiev?
Corporația cu capital austriac OMV Petrom a ajuns, practic, un soi de ”stat în stat”. Este protejată la cel mai înalt nivel de președintele Iohannis și de serviciile de informații, având pe deasupra suportul…
Proiect: Zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere
Un proiect prin care se propune ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naștere a fost depus în Parlament de mai mulți senatori. Propunerea completează articolul 139 din Legea nr. 53/2003
Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Dăncilă susține că vrea să candideze la prezidențiale, dar nu a spus dacă independent sau sprijinit de vreun partid politic.
Calendarul săptămânal al evenimentelor culturale în organizarea instituțiilor CJ Timiș
Consiliul Județean Timiș propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, până duminică 12 februarie, expoziții temporare și permanente, spectacole precum și teatru de păpuși.
Prima editie din acest an a Salonului Industriei Usoare, la Timisoara
SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE inaugurează calendarul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pentru anul 2023. Astfel, în perioada 8 – 12 februarie, Centrul Regional de Afaceri al…
Formația Toulouse Lautrec lansează noul album cu un concert extraordinar la Timișoara
Formația Toulouse Lautrec poposește în Timișoara, în cadrul turneului de promovare a noului album, „A fost sau n-a fost”, evenimentul urmând să se desfășoare la sfârșitul acestei săptămâni. „Albumul este producţia din pandemie a trupei, un disc scris organic, precum un film…
Să se întâmple minunea? Primăria scoate la licitație proiectarea și execuția parcării multietajate
Primăria Timișoara anunță că va scoate la licitație, în acest an, proiectarea și execuția parcării multietajate de la Spitalul de Copii. Comisia Tehnico-Economică din cadrul Primăriei MunicipiuluI
Părerea mea este că a face în secolul XXI o parcare, mai ales o parcare supraterană, oriunde în interiorul inelului 2 și oricine ar face așa ceva, este o mare prostie, lipsă de viziune și o imensă sifonare de bani. Pentru astfel de lucruri ar trebui să se dea pedepse.
Pentru rezolvarea problemei parcărilor din centrul orașului soluția ar fi să se facă vreo 5 parcări mari în jurul inelului 2. La un moment dat am postat și un mic desen/hartă, cu locurile unde ar trebui amplasate aceste parcări. Oamenii care vin spre centru și-ar putea lăsa mașinile acolo, urmând ca în interiorul acestui perimetru să fie admise exclusiv mașinile pompierilor, ambulanțele, poliția și mașinile pentru aprovizionare, la anumite ore.
Cât despre parcările supraterane, etajate sau nu, este adevărat că acestea sunt mai ieftine decât parcările subterane. Dar, citeam într-un articol, americanii au făcut o mulțime de astfel de parcări în orașele lor. Acum nu mai știu cum să scape de ele iar în marile orașe este admisă doar construirea parcărilor subterane. Și atunci de ce să nu facem cum am făcut și cu telecomunicațiile, să nu reluăm istoria și să repetăm greșelile altora ci să pornim de la stadiul actual a ceea ce se știe despre un anumit subiect. Că la celulare și la Internet ne-a ieșit procedând în acest fel, așa că poate o să iasă bine și cu parcările.
Apel al Primăriei Timișoara. Vedeți vreun om fără adăpost în frig? Sunați la 112!
În contextul temperaturilor foarte scăzute din aceste zile, marți, 7 februarie, Primăria Municipiului Timișoara face un apel la solidaritate și civism. Mai exact, reprezentanții municipalității le cer cetățenilor să…
Final de concurs pentru postul de director al Filarmonicii „Banatul”, după doi ani de interimat
După aproape doi ani de conducere interimară marcată de mai multe procese, concursul de proiecte de management organizat de municipalitate pentru numirea unui director la filarmonica timișoreană…
Mult zgomot pentru nimic. Hai să fim serioși, pe câți dintre cetățenii orașului credeți că îi interesează cine e director la Filarmonică?
Sunt câțiva fițoși, câteva sute, care se duc acolo ca să-i vadă alții ca ei, evantual își fac selfieuri și le pun pe Facebook, să-i vadă prietenii cât sunt de intelectuali. Și nici nu sunt melomani, că melomanul adevărat își pune căștile pe urechi și ascultă muzica acasă, în liniște.