Primăvara continuă să-și facă simțită apropierea, astăzi vom avea soare din belșug. Temperatura maximă va ajunge la 11°C. Vânt ușor și variabil.
Acum, dimineața devreme, calitatea aerului a mai scăzut puțin în comparație cu cea de ieri. Pe o scară de la 1 la 10 nota pe care o primesc astăzi calitatea aerului și autoritățile care ar trebui să facă ceva în această privință este undeva între 1 și 2. Unul din site-urile semioficiale care ne indică ce respirăm nici nu mai funcționează. Probabil s-a înfundat cu mizeria eliminată de țevile de eșapament.
Uitați-vă ce scrie pe graficul ăla. Și așa e nu de 24 de ore, ci de o săptămână. Ca aerul să fie sănătos ar trebui ca linia aia vălurită să fie maxim la linia roșie pe care am desenat-o acolo.
Oricum, așa cum putem citi puțin mai jos, nu mai durează mult.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.sau aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.8993/Euro, 4.5711/USD, 4.9570/CHF și 5.5197/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 16 februarie
1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco-catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.
1848: S-a născut Octave Mirbeau
1910: S-a născul Lucia Demetrius.
1917: A murit Octave Mirbeau.
1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița; Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri.
1935: A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.
1959: Fidel Castro a preluat conducerea Cubei.
1968: România a renunțat la organizarea administrativă în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.
Ai mașină personală? În curând n-o să mai ai!
Proiectul de lege, inițiat de Guvernul Ciucă și trimis Parlamentului, este justificat, în expunerea de motive, ca o necesitate de îndeplinire a unui jalon prevăzut în Componenta 10 – Fondul Local – din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și înglobează măsuri care vor face viața proprietarilor de mașini care nu sunt electrice aproape imposibilă.
Limitarea locurilor de parcare, zone în care accesul este interzis și măsuri pe care autoritățile locale vor fi obligate să le ia pentru „limitarea utilizării autovehiculelor personale în interiorul orașelor” sunt doar câteva dintre prevederile acestei legi, adoptată, recent, de Senat și care este dezbătută, în procedură de urgență, la Camera Deputaților.
Nimeni care citește această publicație nu poate spune că nu a fost avertizat. V-am spus de nenumărate ori că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, nu foarte târziu.
Pentru că să vă explic o chestie, oamenii ăia de la Europa îți dau bani, dar în schimbul banilor îți cer să te speli pe picioare, seara la culcare. Că nu le convine să aibă în mijlocul lor o împuțiciune, așa cum e în ultima săptămână Timișoara.
Bineînțeles că nimănui nu i se va interzice să aibă mașină, sau să își cumpere una nouă. Dar, dacă legile astea intră în vigoare, mașinile țăranilor de la Giroc, sau de la Săcălaz, sau de la Dumbrăvița, nu vor mai avea locuri în parcări, sau acestea vor fi mult mai scumpe, vor avea numai o bandă în loc de două, pentru că pe cealaltă bandă vor circula troleibuzele, taxiurile și trotinetele. Și atunci, ținând cont că autobuzele de la Giroc vin mai frecvent decât troleibuzul 16, mai bine te lipsești de mașină.
Poate autoritățile vor lua și măsuri proactive în această privință. Că dacă tot știi că vine urgia, te pregătești. Nu faci ca boul un drum ca Gheorghe Lazăr fără benzi rezervate transportului în comun și al celui de urgență. Dacă tot nu ai terminat încă Cetății și Bogdăneștilor, vei lua și acolo măsuri pentru a asigura acele benzi dedicate. Și încet, încet, vei face asta pe toate străzile pe care circulă mijloace de transport în comun. Pentru că dacă nu le faci, asta e tot un fel de previziune cum mai fac eu din când în când, după banii pe care-i primești pentru a face lucruri vor urma și amenzile. Sau taxa de poluare. Se uită ăia zilnic la notele pe care le dau eu aerului și ne taxează. Și cred că orașul nu va fi foarte fericit când va plăti amenzi imense zilnic pentru că niște dobitoci au făcut troleibuzele să circule pe trasee fără sârme sau mașinile să fie obligate să ocolească pe Surorile Martir Caceu pentru a transforma o stradă de cartier în autostradă.
Și să vă mai spun o chestie: atunci când lucrurile astea se vor face, când nenumărații oameni care se pregătesc ca peste o oră să-și dea drumul la motoare pentru a merge la serviciu vor circula cu bicicleta sau cu troleibuzul, acest lucru va fi în primul rând pentru binele lor și al copiilor lor.
La aproape 15 de ani de cand au fost montate primele panouri informative electronice in statiile STPT din Timisoara, urmeaza ca toate acestea sa fie inlocuite cu unele moderne care sa
Uite că bani vin. Totul este să-i cheltuim cu folos, că dacă aruncăm din nou bani pe tot felul de studii de fezabilitate și proiecte inutile, rămânem cu poluarea, cu niște vopsea galbenă împroșcată pe trotuare și cu niște șmecheri care nu o să-și mai facă vacanțele în Grecia, ci în Nepal sau cine știe ce alte locuri exotice.
Oficialii americani cred că balonul Chinei care a fost doborât deasupra SUA avea inițial o traiectorie care ar fi trebuit să îl ducă peste Guam și Hawaii, dar și-a schimbat cursul din cauza vântului, a declarat miercuri…
Dorea să meargă în Hawai, dar a ajuns în Montana. Din cauza vântului.
Păi, parcă era dirijat, așa ne spuneau ăștia prin ziare, că ăia din China au descoperit cum să dirijeze baloanele.
Vedeți voi, de aia îmi spunea bunica să nu mint, că la un moment dat te încurci în minciuni. Și dacă ai fost prins odată cu o minciună, după aceea nu te mai crede nimeni.
Secretarul britanic pentru apărare, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că livrarea avioanelor de luptă Ucrainei n-ar fi posibilă „în următoarele luni sau chiar în următorii ani, pentru că sunt sisteme de armament foarte diferite de, spre exemplu, rachetele portabile anti-tanc”.
Confiscarea averilor ruseşti în vederea folosirii acestora pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a estimat miercuri grupul de lucru condus de Consiliul Federal (guvernul de la…
Rusia va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe tema sabotajul comis în luna septembrie asupra gazoductelor Nord Stream, a anunţat miercuri misiunea rusă pe lângă ONU, potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters.
„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – Ucraina a început dragarea canalului Bîstroe din Delta Dunării, deși lucrările de acest fel sunt supuse unor tratate internaționale, a anunțat ministrul
Nu am să comentez eu pe marginea acestei știri dar iată ce spunea un în urmă cu câțiva ani ziar care numai de influență putinistă și pro-rusă nu poate fi acuzat:
Cadrul legislativ bilateral încă maleabil, statutul internaţional oscilant al Kievului dar, mai ales, experienţa trăită în cazul platformei continentale din zona Gurilor Dunării prin transformarea, de către Ucraina, a rezervaţiei Insula Şerpilor în parc industrial, nu au avut darul de ridica gradul de vigilenţă a oficialilor de la Bucureşti. Iar Ministerul român de Externe ar trebui să-şi pună serioase întrebări cu privire la eficienţa activităţii unei reprezentanţe diplomatice incluzînd o ambasadă şi două consulate generale. În comunicatul oficial al diplomaţiei de la Bucureşti se vorbeşte despre îndatoririle Kievului – iar formularea poate fi interpretată şi ca o scuză pentru lipsa de profesionalism a trimişilor României într-o ţară cu care, iată, vecinătatea este aproape sinonimă cu disensiunile.
SUA: Un mort şi trei răniţi într-un atac armat într-un mall din Texas
O persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite într-un atac armat care a avut loc miercuri la un centru comercial din El Paso, statul Texas, informează joi Reuters.
Astea sunt împușcăturile de ieri, că alaltăieri au fost altele, într-o școală. Cu o zi înainte parcă au fost alte împușcături într-un Mall.
Greva de la Atelierele CFR Grivița a fost o mișcare de protest a muncitorilor feroviari, desfășuratat la Atelierele Grivița din București, la 16 februarie 1933. A început din cauza condițiilor din ce în ce mai…
Comisia de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar pe durata pandemiei a decis solicitarea Ministerului Sănătății și Parchetului General date privind persoanele responsabile de achiziții și…
Mai multe obiective setate de către Comisia Europeană pentru România riscă să fie aruncate în aer, punând în pericol astfel tranșele de bani din Planul Național de Reziliență și Redresare. Mai mult, miercuri, 15 februarie, a expirat termenul limită în care țara noastră…
Dezmățul bugetar continuă. Sute de posturi noi înființate la început de 2023
Ministerele din Guvern continuă politica de suplimentare a posturilor, la doar o lună și jumătate de când a fost ridicată interdicția de organizare de concursuri pentru angajări la stat, dintr-un foc fiind
„Secretul” modelului de „dezvoltare” pe care îl rostogolim de ceva vreme: umflăm PIB-ul pe datorie
Chiar și așa, în contextul actual al dobânzilor foarte crescute și calculate la o datorie care se acumulează exponențial, efectul de creștere a consumului privat prin pensii și salarii în sectorul bugetar…
Sigur că da. Pentru că ăștia, guvernanții, ne fentează. I-au spus “Produs Intern Brut”. Și noi, pulimea, citim ziarele și ne minunăm, vai ce bine ne merge, uite cât de mult producem, că acuș îi întrecem pe chinezi. Dar de fapt cifrele alea se calculează însumând ceea ce consumăm. Ceea ce înseamnă că cifrele despre care vorbim nu sunt “Produs” ci “Consum”. “Consum intern brut”. Ceea ce este cu totul altceva. Și nu poți să consumi mai mult decât produci decât dacă te îndatorezi. Și cu cât te îndatorezi mai mult, îți merge de fapt tot mai rău, nu mai bine, cum vor cei care ne conduc să sugereze, pentru a-și masca incompetența. Iar la un moment dat toate casele și mașinile și celelalte lucruri pe care nu le-am fi meritat, ținând cont de ceea ce producem fiecare din noi, dar le-am cumpărat, vor trebui plătite cumva. Și atunci vremurile vor deveni interesante.
Regulile au fost transpuse într-un proiect de lege depus la Parlament de către Consiliul Județean Ilfov.
Un președinte pierdut în spațiul public
A aflat și Iohannis despre plagiatul lui Bode. Însă nu a aflat ceva anume, ci mai degrabă un zumzet care bântuie opinia publică, ceva-ceva, o rumoare tâmpită. „Din câte am înțeles din spațiul public nu…
Transport public gratuit la Timișoara, în weekendul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii
Transportul public va fi gratuit în weekendul care urmează în Timișoara, unde are loc deschiderea oficială a programului Capitala Europeană a Culturii. „În weekend, transportul public va fi gratuit. Este
Ziua Brâncuși, sărbătorită la ICR Budapesta de artistul vizual Mihai Donici
Institutul Cultural Român (ICR) din Budapesta celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși printr-o expoziție de etnosculptură care îi aparține unui artist timișorean. Evenimentul „înainte de BRÂNCUȘI
TIMISOARA. Inceput in primavara anului 2021, santierul de pe Calea Bogdanestilor a ajuns la 56% realizare. Modernizarea bulevardului trebuie sa fie gata in 31 decembrie anul acesta…
TIMISOARA. Orașul de pe Bega este cuprins de efervescența evenimentelor care stau să înceapă în acest weekend. Artă, tehnologie, arhitectură, educație, cultura sub toate formele sale va fi…
Codru Oxygen Booth –„A place to breathe” este un nou proiect inedit al Asociației Codru Festival. Între 18 februarie- 18 martie, o instalație verde va fi amplasată pe strada Augustin Pacha din Piața Unirii.
Ce facem astăzi, 16 februarie 2023, în Timișoara?
Joi, 16 februarie, puteți să donați sânge, să participați la o întâlnire unde veți învăța despre iubirea de sine sau să vedeți un film la Cinema Victoria.