Războiul dintre PNL și USR continuă în Timișoara cu o nouă etapă cu conotații electorale. De data aceasta disputa este concentrată pe întrebarea: Cine merită aplauzele pentru recuperarea unei părți a patrimoniului orașului „din ghearele clanurilor de interlopi”?
Atribuirea meritelor respective este acum în centrul atenției, iar tensiunea se intensifică odată cu declarațiile contradictorii ale celor două părți. PNL insistă că adevărata victorie aparține administrației anterioare, în timp ce administrația USR, condusă de Dominic Fritz, susține că progresul semnificativ este rezultatul eforturilor actuale.
PNL Timiș a lansat acuzații serioase la adresa administrației conduse de primarul Dominic Fritz, afirmând că aceasta nu are niciun merit în recuperarea elementelor de patrimoniu ale orașului. Potrivit PNL Timiș, adevărul ar fi că meritele aparțin administrației liberale anterioare.
Într-un comunicat de presă, PNL Timiș solicită primarului Fritz să demonstreze transparența promisă în campania electorală și să prezinte public cronologia proceselor pentru recuperarea patrimoniului, evidențiind datele de inițiere și sentințele asociate, atât în perioada administrației Robu, cât și în cea a administrației Fritz.
„Administrația Robu a dus, de fapt, luptele și pentru C.D. Loga 52 și pentru Ștrandul Termal, ca și pentru absolut toate celelalte elemente de patrimoniu, obținând sentințele favorabile interesului public, numai că acestea au fost contestate de părțile adverse la Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel ele neputând fi puse în practică. Decizia finală a venit abia acum, cu Fritz primar, dar meritul său este, ca de obicei… zero. În fapt, toate elementele de patrimoniu recuperate și cu care se laudă Fritz au la bază luptele duse de administrația liberală și timișorenii trebuie să știe asta”, au transmis reprezentanții PNL Timiș.
În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Timișoara de marți, 28 noiembrie, consilierii locali din opoziție au readus în discuție nerecunoașterea muncii și meritelor administrației anterioare de către actuala administrație USR.
La rândul său, viceprimarul Ruben Lațcău din partea USR a răspuns acuzațiilor, susținând că administrațiile precedente au fost complice la acțiunile clanurilor Cârpaci și Covaci în privința vilelor din centrul orașului.
„Poate nu ați fost atenți la discursul public din ultimii 10 ani, dar în Timișoara, cred că știe tot orașul că în ultimii 10-15 ani administrațiile precedente au fost părtașe și complice activ sau pasiv la modul în care clanurile Cârpaci, Covaci și toți ceilalți din această zonă a clanurilor au pus mâna pe vilele din centrul Timișoarei și cred că am văzut de a lungul anilor situații cu vile mutilate an de an, clădiri mutilate an de an și anul acesta este primul an când clanul Cârpaci pierde un imobil. În acest oraș s-au furat sute de case, patrimoniu al orașului și am stat cu toții cu mâinile peste piept în această primărie ani la rândul”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.
Acesta a subliniat că schimbările recente reprezintă un progres, iar reacțiile virulente din partea opoziției confirmă direcția corectă a administrației actuale.
În concluzie, bătălia pentru recunoașterea meritelor în recuperarea patrimoniului Timișoarei continuă să aducă în prim-plan tensiuni politice, și de data aceasta cu puternice nuanțe electorale. Cu fiecare declarație contradictorie, cu fiecare acuzație și replică, timișorenii sunt martorii unei confruntări politice intense la nivel local. Totuși, oricare ar fi adevărul din spatele meritelor, o certitudine rămâne, patrimoniul orașului se află într-un moment incipient important de eliberare din mâinile anumitor grupuri de interese.