Astăzi vremea va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri. Temperatura aerului va ajunge la 34°C. Vânt din V-SV cu viteze de 10-15 km/oră. Mult soare.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 5.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9540/Euro, 4.5510/USD, 5.0829/CHF și 5.8033/GBP.
E-Distribuție anuntă că astăzi între orele 9-17 se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe străzile str. Constantin cel Mare (p), Horia Macelariu (p), Intrarea Aca de Barbu (p), Aleea Bălți, Ion Ionescu de la Brad (p).
Ce s-a întâmplat în 10 iulie
1212: Cel mai grav dintre incendiile timpurii ale Londrei distruge mare parte din oraș.
1908: Fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes a fost primul care a reușit să lichefieze heliul prin răcirea gazului la o temperatură mai mică decât un kelvin.
Heike Kamerlingh Onnes a fost un fizician olandez de excepție, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul criogeniei și a superconductivității. De-a lungul carierei sale strălucite, Onnes a realizat numeroase descoperiri și a deschis noi orizonturi în înțelegerea noastră a materiei și a proprietăților ei la temperaturi extrem de scăzute.
Heike Kamerlingh Onnes s-a născut pe 21 septembrie 1853, în orașul Groningen, Țările de Jos. A urmat studii la Universitatea din Groningen, unde a obținut diploma de licență în 1878 și titlul de doctor în 1879, sub îndrumarea profesorului J.D. Van der Waals, laureat al Premiului Nobel în Fizică.
Cea mai faimoasă contribuție a lui Onnes în domeniul științei este legată de criogenie, adică studiul comportamentului materiei la temperaturi foarte scăzute. În 1908, el a reușit să obțină temperaturi extreme apropiate de zero absolut (-273,15 grade Celsius sau 0 Kelvin) și să descopere fenomenul superconductivității.
Utilizând echipamente de răcire dezvoltate de el însuși, Onnes a reușit să obțină temperaturi extreme prin lichefierea heliului. Prin această metodă, el a obținut cel mai scăzut punct de temperatură atins vreodată la acea vreme, cu doar câteva grade Kelvin de zero absolut.
Descoperirea superconductivității
Odată ce a atins temperaturile ultra-scăzute, Onnes a descoperit un fenomen uimitor: anumite materiale își pierdeau complet rezistența electrică și deveneau superconductoare. Această descoperire a revoluționat domeniul electricității și a deschis noi perspective în tehnologie și cercetare științifică.
Superconductivitatea este proprietatea unor materiale de a permite trecerea curentului electric fără pierderi de energie datorită rezistenței minime sau chiar inexistente în aceste materiale. Descoperirea lui Onnes a marcat un punct de cotitură în domeniul electricității și a avut implicații semnificative în dezvoltarea tehnologiilor de stocare și transfer al energiei electrice.
Efectuarea măsurătorilor de înaltă precizie
Onnes a realizat și contribuții semnificative în dezvoltarea tehnicilor de măsurare a temperaturilor extreme și a altor proprietăți fizice ale materialelor la aceste temperaturi. A inventat termometrul cu rezistență, care a permis măsurarea precisă a temperaturilor în apropierea zero absolut și a dezvoltat metode de calibrare și control pentru astfel de instrumente.
Datorită descoperirilor sale remarcabile în domeniul criogeniei și a superconductivității, Heike Kamerlingh Onnes a fost laureat al Premiului Nobel în Fizică în 1913. Această recunoaștere i-a adus în munca în prim-plan și a consolidat poziția sa ca unul dintre cei mai influenți fizicieni ai timpului său.
1925: A fost înființată agenția rusă de presă TASS (din 22 ianuarie 1992, ITARTASS).
1938: Pilotul american Howard Hughes ocolește Pământul cu un Lockheed 14 împreună cu tovarășii săi în 91 de ore, stabilind un record de circumnavigare a lumii.
1955: Uniunea Sovietică – Primul zbor al avionului TU–104, pionier al aviației civile cu reacție.
1962: A fost lansat, de la Cape Canaveral, Telstar, primul satelit de telecomunicații, făcând posibilă transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic.
1985: Nava Greenpeace Rainbow Warrior este bombardată și scufundată în Auckland, Noua Zeelandă de către agenții francezi DGSE, omorându-l pe Fernando Pereira.
10 iulie 1985. Nava Greenpeace, Rainbow Warrior, este ancorată în Auckland, Noua Zeelandă – gata să se confrunte cu testele nucleare franceze în atolul Moruroa.
Este aproape de miezul nopții. Căpitanul, Pete Willcox, și mulți alți membri ai echipajului sunt deja adormiți. Alți câțiva, printre care și fotograful Fernando Pereira, încă stau de vorbă în jurul mesei din camera de mese, împărțind între ei ultimele două sticle de bere.
Brusc, luminile se sting. Se aude trosnitul ascuțit al sticlei sparte. Apoi, un vuiet brusc de apă. Primul gând al echipajului: am fost loviți, posibil de un remorcher.
Apoi, are loc o a doua explozie.
Cei care se află deja pe punte urcă scara sau sar în siguranță pe debarcader. În câteva minute, ei văd catargele de oțel ale navei înclinându-se spre ei…
Fotograful Greenpeace, născut în Portugalia, Fernando Pereira, s-a alăturat echipajului Rainbow Warrior pentru a documenta testele nucleare franceze și pentru a-și aduce fotografiile în lume.
A fost prins într-un jet de apă în acea noapte și s-a înecat. Tocmai își aniversase 35 de ani.
În încercarea de a „neutraliza” nava înainte de protestul ei planificat, agenții serviciilor secrete franceze în echipament de scafandru i-au atașat două pachete de explozibili înveliți cu plastic, unul lângă elice, unul pe peretele exterior al sălii mașinilor.
Inițial, guvernul francez a negat orice cunoaștere a operațiunii, dar a devenit curând evident că sunt implicați. În cele din urmă, premierul Laurent Fabius a apărut la televizor și a spus unui public șocat: „Agenții DGSE (Serviciul Secret) au scufundat această barcă. Au acționat la ordine.” (Greenpeace.org)
1991: Boris Elțân a devenit primul președinte rus ales de un electorat.
1992: La Miami, Florida, fostul lider panamez Manuel Noriega este condamnat la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri în Statele Unite.