Redacție April 29, 2020

 

Astăzi a fost adoptată, cu 293 voturi pentru, Legea USR Caravana cu Medici, care reprezintă un pas înainte pentru creşterea accesului la servicii medicale a comunităţilor vulnerabile.

Proiectul “Caravana cu medici” a fost inclus în legea sănătăţii pentru a oferi sutelor de cadre medicale care s-au implicat în această iniţiativă o recunoaştere binemeritată şi totodată un cadru legislativ necesar pentru a dezvolta acest tip de intervenţie medicală la nivel naţional.

„Proiectul se adresează în special României rurale, sutelor de mii de oameni aflaţi în zone care nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare şi nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur şi simplu pentru ca nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital – în ultimii cinci ani, peste 8000 de persoane au beneficiat în mod direct de intervenţia celor peste 70 de caravane tematice desfăşurate.”, transmite deputatul USR Tudor Pop.

Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul Tudor Rareş Pop, membru în Comisia pentru Sănătate şi Asociaţia “Caravana cu Medici”, recunoaşte acest efort susţinut exclusiv din donaţii şi voluntariat, şi pune fundaţia pentru dezvoltarea treptată a unui program naţional de intervenţie la firul ierbii, care să acopere costurile de desfăşurare a caravanelor, decontarea serviciilor medicale prestate sau formarea de programe dedicate de screening pe diverse afecţiuni.

În forma votată astăzi, iniţiativa prevede desfăşurarea caravanei în spaţii care au autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi medicale special amenajate cu notificarea direcţiei publice de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Caravana se derulează pe parcursul a una – două zile, are o echipă multidisciplinară care consultă 50 – 150 persoane, adulţi şi copii. Evaluarea stării de sănătate a populaţiei se face prin consultaţii de specialitate în medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, dermatologie etc. În urma examinărilor, sunt eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanţului clinic şi paraclinic, precum şi recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Citește și:  Dominic Fritz schimbă conducerea Serviciului Public Creșe

Scopul principal al Caravei cu Medici, cu filiale în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov este de a oferi locuitorilor din mediul rural asistenţă medicală de bază, de a creşte gradul de conştientizare a testelor de screening şi de a educa populaţia rurală să aibă grijă de sănătatea sa.

 

Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*