Se pare astăzi vom avea cer acoperit, poate și ceva ploi. Temperatura maximă va ajunge la 7°C. Vânt dinspre vest, cu viteze de 15-25 km/oră.
Astăzi este și ziua când ursul iese din bârlog și dacă-și vede umbra se sperie și fuge înapoi șî iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni.
Calitatea aerului este bună, cel puțin dacă ne referim numai la poluarea cu particule PM10 și PM2,5. Despre restul nu prea știm nimic.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9148/Euro, 4.5152/USD, 4.9264/CHF și 5.5638/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi, între orele 11-19, se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe străzile Manole (p), Ciocarliei (p), Vadul Crisului (p), Madona.
Google îmi spune că nu se scrie “Madona” ci “Madonna”.
AQUATIM anunță că astăzi, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Martir Sebastian Iordan, Aurel Popovici și Constantin Brâncuși.
Colterm anunță că astăzi se va întrerupe furnizarea căldurii și a apei calde pe străzile C-tin Brâncuși , Martir Sebastian Iordan, Take Ionescu, Zurobara, Lalelelor nr. 7, 11, 13; Viorelelor nr. 21, 23, 25; Alexandru Miletici nr. 1, 2, 3, 4; Behelei bl. C15; Simion Bărnuțiu nr. 52, 56, 58, 60.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 2 februarie
1889: În fața Teatrului Național București sunt instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public.
1922: Apare la Paris romanul lui James Joyce Ulise.
1928: Apare revista „Bilete de Papagal” (până în 1945, în mai multe serii), sub direcția lui Tudor Arghezi
1943: Al Doilea Război Mondial: Victoria Armatei Sovietice în celebra Bătălie de la Stalingrad marchează un moment de cotitură în desfășurarea războiului.
Grevă în Marea Britanie. Sute de mii de oameni protestează în toată ţara
Un cetăţean american a fost arestat pentru că a plimbat o vacă prin Piaţa Roşie din Moscova, potrivit agenţiilor de presă din Rusia.
La noi, chiar aici în Timișoara, cred că amenda ar fi mai mare decât 261 de euro. Și nici nu-ți trebuie vițel, am înțeles că umblă polițiștii prin cartierele de case să asculte dacă nu cotcodăcește vreo găină la cineva în curte.
Înainte era de neconceput ca cineva să vină la o întîlnire care avea loc într-o universitate îmbrăcat în pantaloni scurți și încălțat cu sandale de se văd degetele pe-afară. Azi, e perfect acceptabil. Savantul poate veni la o conferință îmbrăcat și încălțat și așa. În schimb, înainte, omul îmbrăcat după cod putea spune la întruniri academice cam ce credea, dar acum, îmbrăcat liber, nu mai poate spune ce-i trece prin cap, ci trebuie să fie pe linie.
Să știți că așa era.
Chiar și la noi, unde totul era strict controlat de regim, exista o libertate interioară, care acum nu mai există la marea majoritate a populației. Probabil pentru că pe atunci nu existau mijloacele de a ne îndobitoci de acum.
Nu puteai să spui tare, în public, că ceva nu e bine, dar nimeni nu credea că e bine dacă ceva era rău.
Nu am să dau exemple pentru că proștii oricum nu vor înțelege unde e problema, iar pe de altă parte cei inteligenți le vor găsi singuri, uitându-se în jur,
Singurul lucru pe care îl pot spune este că asta ce trăim noi acum nu e libertate adevărată. Pentru că dacă nu ești tu liber în interiorul tău, nimeni nu te poate face liber prin măsuri publicate în Monitorul Oficial.
ISTORIA FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Februarie 1990. Luna în care Securitatea a renăscut
Proaspăt instalat la putere, regimul Iliescu n-a lăsat Securitatea de izbelişte. Toţi cei de la vîrful puterii îi cunoşteau forţa şi au decis să o folosească în slujba lor, pe măsură ce opoziţia politică se întărea…
Firmă din anturajul PNL, în spatele unor campanii contra Emiliei Șercan
Două pagini de Facebook, Dezvaluiri și Ora de Stiri, au plătit Facebook pentru a amplifica două atacuri succesive la adresa jurnalistei Emilia Șercan și, în paralel, pentru a promova o postare prin care ministrul…
Vedeți voi, de asta nu ar trebui subvenționate partidele.
Pentru că ăștia, la fel ca și bisericile, la fel ca și armata, asociațiile profesionale care au puterea să impună reguli și legi și mulți alții, consumă resursele astea în primul rând pentru a-și menține statutul și a-și apăra propriile interese.
Lucrurile de care beneficiem noi, cei care finanțăm chestiile astea, sunt doar rezidurile rezultate din existența lor
Să-i finanțezi, direct sau indirect, pe toți ăștia despre care am pomenit mai sus este ca și cum ai hrăni niște paraziți și tu să mănânci doar ce aruncă ăia la tomberon.
Blestemul „plicului”. Românii nu pot scăpa de șpaga dată medicului
Cazul medicului oncolog din Suceava, șef de secție la Spitalul Județean, care a primit bani și cadouri de la pacienți de zeci de ori a reaprins discuția despre corupția din sistemul public de sănătate, chiar și după ce salariile au crescut.
Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, a declarat miercuri, 1 februarie, cu ocazia audierii în calitate de inculpat în dosarul achiziției frauduloase de măști de protecție și combinezoane de la începutul pandemiei, că Guvernul Orban a făcut presiuni asupra lui și i-a dat impresia că „România este o țară izolată” în fața amenințării virusului SARS-CoV-2.
Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, află pe data de 1 martie dacă va fi condamnat sau, dimpotrivă, achitat pe fond în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 1,2 milioane de euro, inclusiv prin intermediul…
Exact în ziua în care românii aflau, de la televizor, de la președintele Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful…
Șeful Romarm, Gabriel Țuțu, cercetat de DNA sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme, alături de Victor Pițurcă, a fost sancționat în 2016, de ASF, pentru nereguli în domeniul asigurărilor,
Anda Ancuța Macovei, la data faptei director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, ulterior director al aceleiași structuri din cadrul…
Apropiații ministrei Egalității de Șanse, Gabriela Firea, primesc zeci de mii de euro lunar, bani publici, pentru îngrijirea unor persoane cu dizabilități grave care trăiesc, de fapt, printre ploșnițe și în miros de…
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise…
Privatizarea lui Dumnezeu și tunurile Armatei Române
Potrivit recensământului, în 10 ani, numărul ortodocșilor din România a scăzut masiv, cu 2,3 milioane. Și e vorba de credincioși declarați, câți or mai fi cei care au renunțat la religie, dar nu vor s-o spună…
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic. Începând de
Trei zile intense, cu peste 130 de evenimente distribuite în întregul oraș, vor deschide anul mult-așteptat în care Timișoara ocupă titlul de Capitală Europeană a Culturii. Timișorenii și oaspeții din întreaga lume sunt așteptați să participe la evenimente.
Joi, 2 februarie 2022, ora 18.30, librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara, Piața Unirii nr. 11, va avea loc o seară culturală deosebită, ”JoyceDay la Bufnițe. Cui i-e frică de James Joyce?” unde invitat special va fi scriitorul și profesorul universitar Mircea Mihăeș.
O nouă premieră la Teatrul Național din Timișoara: Maria din Magdala
Spectatorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara vor avea parte de încă o premieră. Textul este scris de un cunoscut scriitor timișorean.
Dorel Săndesc, noul director al Spitalului Judeţean. Ordinul a fost semnat
Începând de luni, 6 februarie, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean, Dorel Săndesc, va deveni managerul acestui spital. Ordinul numirii lui a fost deja semnat de…
Primăria Municipiului Timișoara a dat drumul la Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management. Resursele de care dispune primăria sunt în sfârșit comasate într-un singur spațiu și vor fi folosite atât de echipele pentru managementul traficului, cât și echipele Poliției Locale. „Este un pas important înainte spre a crește gradul de respectare al legii în Timișoara, dar și de a folosi niște resurse publice care erau puternic subutilizate. Dacă înainte centrul funcționa până după-amiaza…
Problema asta cu Poliția Națională e mai complicată decât pare la prima vedere.
Eu tot m-am uitat la polițiștii ăștia, am și niște prieteni polițiști.
Ei spun cu toții că nu mai sunt militarizați ci sunt civili.
Poate formal așa sunt, nu mai sunt locotenenți, căpitani sau maiori ci sunt agenți șefi, comisari și chestori, acum unii dintre ei sunt îmbrăcați civil, alții și-au lăsat barbă sau își leagă părul într-o coadă de cal. Dar în interiorul fiecăruia din ei instituția a rămas aceeași, oamenii ăștia nu fac nimic fără să li se dea un ordin.
Dacă nu au ordin, ei nu fac nimic.
Să vă dau un exemplu, la un moment dat trotuarul pe care circulam era blocat de mașinile parcate pe el. Ca să merg mai departe am coborât pe carosabil. Și din spate venea o mașină de poliție din asta națională, în care erau doi polițiști în uniformă. M-am întors la ei și ajuns în dreptul ferestrei i-am întrebat de ce nu fac nimic cu mașinile alea parcate pe trotuar. Au ridicat din umeri. Ei nu făceau nimic pentru că nu le dăduse nimeni ordin să facă ceva.
Nu știu cine ar trebui să dea un ordin ca să se facă ceva în așa fel încât cei care trebuie amendați să fie amendați, nu numai pietonii și bicicliștii, că ăstia sunt cea mai mică problemă. Poate prefectul, că el este șeful suprem în județul ăsta. Dați domnule prefect un ordin. Sau spuneți-i Ministrului de Interne să dea un ordin, că e păcat de banii ăia mulți cheltuiți degeaba pe camere dacă ne uităm la ele doar ca să ne aflăm în treabă.
La finalul anului trecut, aleșii locali au decis să spună „pas” cumpărării fostului Liceu de Arte de lângă Primăria Timișoara, pentru suma de 11 milioane de euro. Proprietarul vrea să vândă în continuare proprietățile, însă la același preț. Oferta va fi dezbătută din nou de Consiliul Local.
Eu zic să-l cumpere. Și după ce-l cumpără să și modernizeze clădirea aia, că așa cum e acum e urâtă.
În primul rând, dacă nu-l cumpără primăria, riscăm să-l cumpere altcineva și cine știe, face acolo o parcare sau cine știe ce bloc cu 100 de etaje, că sigur se va găsi cineva să-l aprobe la un moment dat, s-au aprobat ele hoteluri și biserici în parcuri, un bloc pe străduța aia e floare la ureche. Așa barem există un control, cât de cât.
Pe de altă parte eu cred că o investiție de genul ăsta este de fapt o investiție a noastră, a tuturor. Că nu îl cumpără Fritz din banii săi personali și nici nu va fi al lui, clădirea aceea va fi a noastră.
Și nu în ultimul rând, banii ăia oricum se cheltuie, dar dacă nu-i cheltuim cu folos pentru ceva trainic, care să rămână, o să se ducă pe cine știe ce aiureli și nu ne alegem cu nimic.
Castelul Huniade din centrul Timisoarei se va redeschide, in sfarsit, publicului. Nu in totalitate, insa, ci partial. Consiliul Judetean Timis mai face acum unele lucrari, iar din vara aici vor fi organizate o…
(Foto: James Joyce)