1916: A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităților de ocupație „Bukarester Tageblatt”, în două versiuni, germană și română.
1929: Comandantul american Richard Byrd conduce prima sa expediție în zbor deasupra Polului Sud.
Contraamiralul Richard Evelyn Byrd, Jr., USN (n. 25 octombrie 1888 – d. 11 martie 1957) a fost un ofițer american de marină, specializat în explorări. A fost un pionier al aviației americane, explorator polar și organizator de logistică pentru expediții polare. Zborurile aviatice în care a servit drept navigator și lider de expediție, au traversat Oceanul Atlantic, un segment din Oceanul Arctic, și o parte din Antarctica. Byrd a susținut că expedițiile sale au fost primele care au ajuns la Polul Nord și la Polul Sud pe calea aerului. Afirmația privind Polul Sud este în general susținută de un consens al celor care au analizat probele. Byrd a primit Medalia de Onoare, cea mai înaltă distincție pentru eroism acordată de Statele Unite.
1944: Al Doilea Război Mondial: Albania este eliberată de sub ocupația germană.
În Albania , cel de-al Doilea Război Mondial a început cu invazia sa de către Italia în aprilie 1939. Italia fascistă a înființat Albania drept protectorat sau stat marionetă . Rezistența a fost dusă în mare parte de către grupurile comuniste împotriva ocupației italiene (până în 1943) și apoi germană în Albania . La început independente, grupurile comuniste s-au unit la începutul anului 1942, ceea ce a dus în cele din urmă la eliberarea cu succes a țării în 1944.
1947: Forțele franceze efectuează un masacru la Mỹ Trạch, Vietnam în timpul Primului Război din Indochina
Masacrul Mỹ Trạch a fost o crimă în masă și un viol colectiv comise de armata franceză împotriva civililor vietnamezi în primul război din Indochina.
Soldații francezi au comis masacrul în satul Mỹ Trạch, comuna Mỹ Thủy , districtul Lệ Thủy , provincia Quảng Bình , Vietnam, între orele 5:00 și 8:00, pe 29 noiembrie 1947.
Armata franceză a ars 326 de case și a ucis mai mult de jumătate din locuitorii satelor.
Soldații francezi au violat multe femei și fete înainte de a le ucide.
Armata franceză a ucis peste 300 de rezidenți civili în Mỹ Trạch, inclusiv 170 de femei și 157 de copii.
Locația masacrului a fost la poalele Podului Mỹ Trạch, un pod pe Calea Ferată Nord-Sud , lângă Gara Mỹ Trạch. Soldații francezi au forțat victimele să ajungă la poalele podului și le-au aliniat înainte de a le ucide cu foc de mitralieră.
1947: Adunarea Generală a ONU a hotărât împărțirea Palestinei în două state, israelit și arab. Ierusalimul a fost proclamat oraș liber, sub administrația ONU.
Planul de împărțire a Palestinei a Națiunilor Unite a fost o propunere a Națiunilor Unite , care a recomandat o împărțire a Palestinei Mandatare la sfârșitul mandatului britanic . La 29 noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul ca Rezoluție 181 (II).
Rezoluția a recomandat crearea unor state independente arabe și evreiești și a unui regim internațional special pentru orașul Ierusalim . Planul de partiție, un document în patru părți atașat rezoluției, prevedea încetarea mandatului, retragerea progresivă a forțelor armate britanice și delimitarea granițelor dintre cele două state și Ierusalim. Partea I a Planului prevedea că Mandatul va fi reziliat cât mai curând posibil, iar Regatul Unit se va retrage cel târziu la 1 august 1948. Noile state vor intra în existență la două luni după retragere, dar nu mai târziu de 1 octombrie 1948. Planul a încercat să abordeze obiectivele și revendicările conflictuale ale două mișcări concurente, naționalismul palestinian și naționalismul evreiesc sau sionismul. Planul a cerut, de asemenea, o Uniune Economică între statele propuse și protecția drepturilor religioase și ale minorităților. În timp ce organizațiile evreiești au colaborat cu UNSCOP în timpul deliberărilor, conducerea arabă palestiniană a boicotat-o.
Planul propus a fost considerat a fi fost pro-sionist de către detractorii săi, cu 56% din terenul alocat statului evreu, în ciuda populației arabe palestiniene numărând de două ori populația evreiască. Planul a fost sărbătorit de majoritatea evreilor din Palestina și acceptat cu reticență de Agenția Evreiască pentru Palestina. Istoricii spun că acceptarea planului a fost un pas tactic și că unii lideri sioniști au văzut planul ca o piatră de temelie către viitoarea expansiune teritorială asupra întregii Palestine. Înalt Comitetul Arab , Liga Arabă și alți lideri și guverne arabe l-au respins pe baza faptului că, pe lângă arabii care formau o majoritate de două treimi, ei dețineau majoritatea pământurilor. Ei au indicat, de asemenea, refuzul de a accepta orice formă de divizare teritorială, susținând că aceasta a încălcat principiile autodeterminării naționale din Carta ONU care a acordat oamenilor dreptul de a-și decide propriul destin. Ei și-au anunțat intenția de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni punerea în aplicare a rezoluției. Ulterior, un război civil a izbucnit în Palestina, și planul nu a fost pus în aplicare.
1961 – Enos , un cimpanzeu, este lansat în spațiu . Nava spațială orbitează de două ori Pământul și stropește în largul coastei Puerto Rico
Enos a fost un cimpanzeu lansat în spațiu de NASA, în urma predecesorului său Ham. El a fost singurul cimpanzeu care a orbitat în jurul Pământului și al treilea hominid care a făcut acest lucru, după cosmonauții Yuri Gagarin și Gherman Titov.
Zborul lui Enos a avut loc pe 29 noiembrie 1961.
Enos a fost adus de la Ferma de Păsări Rare din Miami pe 3 aprilie 1960. A efectuat peste 1.250 de ore de antrenament la Universitatea din Kentucky și la Baza Forțelor Aeriene Holloman. Antrenamentul a fost mai intens pentru el decât pentru Ham, care devenise prima mare maimuță în spațiu în ianuarie 1961, deoarece Enos a fost expus la imponderabilitate și g s mai mari pentru perioade mai lungi de timp. Pregătirea sa a inclus instruire psihomotorie și zboruri cu avioane.
Enos era programat să finalizeze trei orbite, dar misiunea a fost întreruptă după două, din cauza a două probleme: supraîncălzirea capsulei și un test de „condiționare de evitare” defectuoasă, care a supus primatul la 76 de șocuri electrice. Potrivit unei istorii a primatologiei, „Cimpanzeul, în vârstă de aproximativ cinci ani, s-a comportat ca un adevărat erou: în ciuda defecțiunilor sistemului electronic, a îndeplinit cu conștiință toate sarcinile pe care le învățase pe parcursul întregului zbor de peste trei ore… Enos a demonstrat că a avut grijă să-și îndeplinească cu succes misiunea și că a înțeles perfect ce se aștepta de la el”.
După ce capsula sa spațială a aterizat pe ocean, Enos „devenise supărat și frustrat de așteptarea de trei ore” înainte de a fi recuperat de marinarii US Navy.
Capsula a fost adusă la bordul USS Stormes la sfârșitul după-amiezii și Enos a fost imediat dus sub punte de mânuitorii săi din Forțele Aeriene. Stormes l-a lăsat apoi pe Enos la spitalul Kindley US Air Force Base din Bermuda, unde s-a dovedit a fi într-o formă bună.
1972: Atari lansează Pong , primul joc video de succes comercial.
Pong este un joc video sport arcade cutematică de tenis de masă, cu o grafică simplă bidimensională, fabricat de Atari și lansat inițial pe 29 noiembrie 1972. Este unul dintre cele mai vechi jocuri video arcade; a fost creat de Allan Alcorn ca un exercițiu de antrenament atribuit lui de co-fondatorul Atari Nolan Bushnell , dar Bushnell și co-fondatorul Atari Ted Dabney au fost surprinși de calitatea muncii lui Alcorn și au decis să producă jocul. Bushnell a bazat conceptul jocului pe un joc electronic de ping-pong inclus în Magnavox Odyssey, prima consolă de jocuri video acasă