1740: Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timișoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.
Statuia amintește de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul, între 1731 și 1738. În timpul epidemiei, numai la Timișoara și-au pierdut viața peste 1300 de bolnavi de ciumă.
Piatra de fundație a acestui monument a fost pusă la 21 noiembrie 1740 de consilierul administrației locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hansen, inițiatorul realizării monumentului, în urma unei promisiuni solemne. Instalarea propriu-zisă s-a făcut între 1755–1758
Monumentul este compus dintr-o coloană înaltă triunghiulară împodobită simbolic, pe care tronează Sfânta Treime, Tatăl și Fiul țin coroana cerească deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, care îngenunchează la picioarele lor. La baza coloanei se află statuia sfântului Ioan Nepomuk iar sub el, Sfânta Rozalia.
La aceeași înălțime cu sfântul Ioan Nepomuk se găsesc statuile regelui David și a Sfintei Barbara, patroana minerilor; soclul triunghiular este străjuit de statuile sfinților patroni Rochus, Sebastian și Carol Borromeus. Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi în relief, reprezentând cele trei calamități — război, foamete și ciumă — pricinuite la acea vreme de turci (1737–1739).
Monumentul este confecționat din gresie și are o valoare artistică deosebită, fiind creat la Viena, în stil baroc, și adus la Timișoara pe calea apei, pe Dunăre, Tisa și pe canalul Bega.
1783: La Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri.
1784: Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordonă reprimarea Răscoalei conduse de Horea.
1789: Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.
1877: Thomas Edison anuntă invenția sa: fonograful, o mașină care poate înregistra sunete.
1880: Printr-un act semnat la Sigmaringen, prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I este desemnat prinț moștenitor al coroanei României.
1966: BNR pune în circulație noua bancnotă de 1 leu cu denumirea statului „Republica Socialistă România”. Culoarea predominantă este oliv deschis.
2002: NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.